DTP'li vekillerin zorla mahkemeye getirilme isteği polise bildirildi ancak yanına bir de uyarı konuldu: Aman kibar ol!
Abone olMahkeme, DTP'li milletvekilleri hakkında aldığı 'zorla mahkemeye getirme' kararını Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne bildirdi. Duruşma gününe kadar milletvekilleri, ifade vermezlerse polis zoruyla mahkemeye götürülecekler.
Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, başka illerde açılan davalar kapsamında talimatla ifadelerinin alınması için DTP Grup Başkanvekili ve Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş, DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, DTP Eşbaşkanı ve Mardin Milletvekili Emine Ayna ile DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel hakkında, duruşma günü savunmalarının alınabilmesi amacıyla haklarında zorla getirme müzekkeresi düzenlenmesini kararlaştırmıştı.
POLİSE ÖZENLİ OL UYARISI
Mahkeme, hazırladığı 'zorla getirme müzekkeresi'ni Ankara Emniyet Müdürlüğü yetkililerine tebliğ etti. 1994 yılında kapatılan DEP milletvekillerinin Meclis'te gözaltına alınma sırasında yaşanan görüntülerin yeniden yaşanmaması için mahkeme, şahısların milletvekili olması nedeniyle polislerin gerekli özeni göstermesini istedi.
DTP'li 4 milletvekilinin, duruşmaların ertelendiği 29 ve 30 Aralık 2009 tarihlerine kadar mahkemeye gidip ifade vermemesi halinde ya da herhangi bir kanuni değişiklik olmazsa, polis harekete geçecek. Duruşmaların yapıldığı gün DTP Genel Merkezi'nde bekleyecek olan polis, burada gördüğü milletvekillerini ifadelerinin alınması için mahkemeye götürecek.
Polis Ankara'da herhangi bir noktada DTP milletvekillerini görmesi halinde de mahkemeye götürebilecek. Polisin DTP milletvekillerini duruşma günü mahkemeye götürmemesi halinde, bunun nedeninin bir tutanak halinde bildirilmesi de isteniyor. DTP'li vekillerinin o gün Türkiye Büyük Millet Meclisi bahçesinde 'yabancı bir gözlemci' eşliğinde basın açıklaması yapacağı belirtiliyor.
MEHMET ALİ ŞAHİN: POLİSE VEKİL TESLİM ETMEM
Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin, "İçişleri Bakanlığı veya Emniyet Genel Müdürlüğü'nün nasıl hareket edeceğine karışamam. Ama Meclis Başkanı olarak bu Meclis'te hiç kimseye milletvekili vermem. Polise milletvekili teslim etmeyiz. Asla izin vermeyiz. Buradan milletvekili alamazlar." ifadelerini kullanmıştı.
Prof. Dr. Ergun Özbudun ise yaşanan sorunun Anayasa'nın 83. maddesinin 14. maddeye yaptığı atıfın kaldırılması veya 14. maddedeki suçların belirgin bir şekilde kanunla düzenlenmesiyle çözülebileceğine inanıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da DTP'li bazı milletvekillerinin polis zoruyla ifade vermeye getirilmesine ilişkin mahkeme kararı sonrası "Anayasa değişikliğine de varız, yasa değişikliğine de varız, ne gerekiyorsa. İktidar partisi olarak biz hazırız. Muhalefet partileri hazırsa, beraber bu işi yaparız." açıklamasını yapmıştı.
"Terör örgütünün propagandasını yaptığı" iddiasıyla DTP Genel Başkanı ve Mardin Milletvekili Ahmet Türk hakkında İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, Mardin Milletvekili Emine Ayna hakkında Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş hakkında Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk hakkında ise İstanbul ve Diyarbakır ağır ceza mahkemelerinde dava açılmıştı.
Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davalar, 29 ve 30 Aralık 2009 tarihlerine ertelenmişti. Hakkında İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'PKK terör örgütünün propagandasını yapmak' suçundan dava açılan DTP Genel Başkanı Ahmet Türk hakkında ise daha önce çıkarılan tebligatın, bildirilen ikamet adresinden taşınmış olması sebebiyle iade edildiğini dikkate alarak, TBMM'deki adresi ile genel başkanlığını yaptığı DTP Genel Merkezine ayrı ayrı tebligat çıkarılmasına, tebligatta duruşma gün ve saatinin belirtilmesine ve iddianamenin de eklenmesine karar verilmişti.