Emniyet Genel Müdürlüğü, gözaltı sürelerinin azlığından yakındı, medyaya da seslendi.
Abone olEmniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü İsmail Çalışkan, polisin suçların aydınlatılması ve olayların delillendirilmesi amacıyla gözaltı süresinin daha uzun olması gerektiğini değerlendirdiklerini, uzatılacak gözaltı süresinin hakim
ve savcı takdiri ile kullanılabileceğini belirtti.
Çalışkan, İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun'un görevden alınmasının ''idarenin takdiri'' olduğunu söyledi.
Haftalık bilgilendirme toplantısında Nevruz kutlamaları hakkında değerlendirme yapan Çalışkan, 18-21 Mart tarihleri arasında yapılan kutlamaların 45 il merkezinde 49, 36 ilçede 40 etkinlikle gerçekleştirildiğini, kutlamalara 414 bin 190 kişinin katıldığının tespit edildiğini kaydetti.
Etkinlik ve eylemler esnasında, terör örgütü elebaşını övücü slogan atan, terör örgütünü simgeleyen sözde bayrağı açan ve miting sonrası yürüyüşe geçen toplam 94 şahsın Terörle Mücadele ve Güvenlik Şube Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alındığını vurgulayan Çalışkan, bu kişilerden 8'nin tutuklandığını, 47 kişinin serbest kaldığını ve 39 kişi hakkında ise soruşturmanın halen devam ettiğini ifade etti.
Çıkan olaylar esnasında 8 vatandaş ile 14 güvenlik görevlisinin yaralandığını, İstanbul, Mardin, Mersin, Kars, Batman, İzmir ve Diyarbakır illerinde terör örgütünü simgeleyen çeşitli malzemeler, kesici ve delici aletler, 20 adet plastik boru ve 19 adet molotofkokteyli ele geçirildiğini anlatan Çalışkan, geçen yıla göre Nevruz etkinliklerine katılımın yüzde 20 azaldığına dikkati çekti.
POLİS KIYAFETLERİ DEFİLESİ
Türk erkek modasına yön veren ünlü modacılardan Faruk Saraç'ın, şimdiye kadar hazırladığı koleksiyonlarda Türk tarihini belgesel niteliği ile podyumlara başarı ile taşıdığını vurgulayan Çalışkan, Türk Polis Teşkilatı'nın 161. kuruluş yıldönümü kutlama etkinlikleri çerçevesinde, Faruk Saraç'ın, Türk polisinin tarihi kıyafetlerini bir defile ile kamuoyuna tanıtacağını kaydetti.
İlk polis olarak atanan subaşıdan, bostancıbaşına, kullukçu çavuşuna kadar görevleri kadar isimleri de ayrıcalıklı olan polis defilesi için 4 aylık bir çalışma yapıldığını belirten Çalışkan, 400 parçadan oluşan ''Geçmişten Günümüze Polis'' defilesinin, Türk Polis Teşkilatı'nın 161. kuruluş yıldönümü etkinlikleri içerisinde, 10 Nisan Pazartesi günü Ankara'da, 11 Nisan Salı günü ise İstanbul'da yapılacağını bildirdi.
OTOBÜS KAZALARI
Otobüslerin karıştığı trafik kazaları hakkında da bilgi veren Çalışkan, 2004 yılında meydana gelen ve ölümle sonuçlanan 90 otobüs kazasında, 187 kişinin hayatını kaybettiğini, 977 kişinin de yaralandığını söyledi. Geçen yıl 86 otobüs kazasında, 145 kişinin hayatını kaybettiğini, 974 kişinin yaralandığını belirten Çalışkan, 2006 yılı Ocak, Şubat ayları ve 9 Mart'a kadar geçen süre içinde 21 otobüs kazasında 66 kişinin öldüğünü, 310 kişinin yaralandığını
bildirdi.
CERRAH'IN ÖNERİLERİ
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Çalışkan, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'ın gözaltı süresinin uzatılması, üst arama yetkisi ve DNA örnekleri alınması konusundaki açıklamasıyla ilgili bir soru üzerine, İstanbul'un çok büyük bir dünya kenti, Cerrah'ın da bu kentin güvenliğinden sorumlu olduğunu kaydetti.
İngiltere'de meydana gelen terör olaylarından sonra güvenlik güçlerinin 90 günlük gözaltı süresi istediğini, parlamentonun 28 gün gözaltı süre yetkisi verdiğini hatırlatan Çalışkan, ''Bizde de hakim ve savcının takdir yetkisinde gözaltı süresinin uzatılması gerektiğini değerlendiriyoruz'' dedi. Bu konularda güvenlik güçlerinin yetkisinin arttırılması için kanun, gerekiyorsa Anayasa değişikliği yapılabileceğini belirten Çalışkan, emniyet teşkilatıyla ilgili geçmişteki insan haklarına yönelik eleştiriler konusunda şunları söyledi:
''Emniyet teşkilatı kendini çağa uydurmuştur. Emniyet teşkilatı mensupları artık yüksekokul ve üniversite mezunlarından oluşuyor. Mensuplarımız insan hakları konusunda eğitiliyor. Geçmişte bazı hatalar olmuş olabilir, ancak unutulmamalıdır ki bu hataları yapanlar da gereken cezayı almıştır. Teşkilatın geçmişte suçlandığı gibi bir daha suçlanacağını sanmıyorum. Toplumsal olaylara polisimizin müdahalede sergilediği tutum, daha bilinçli ve bilimsel yöntemlerle gerçekleşmektedir.''
OKULLARDAKİ ŞİDDET
Okullarda meydana gelen şiddet olaylarıyla ilgili bir soru üzerine Çalışkan, başta trafik olmak üzere asayiş, uyuşturucu gibi konularda okul önlerinde tedbirlerin yoğun olarak alındığını kaydetti. Çalışkan, tedbir alınırken okul idaresiyle görüş alışverişinde bulunulduğunu söyledi.
Gençlerle ilgili yapılan haberlerde dikkatli olunması gerektiğinin altını çizen Çalışkan, ''Bu haberlerin olumlu ve olumsuz yönleri iyi irdelenerek ele alınmalıdır'' diye konuştu. Çalışkan, okul önleri ya da yakınlarında bıçak gibi delici ve kesici alet satılması konusunda, polisin duyarlı davranıp gerekli müdahalelerini yasa çerçevesinde yerine getirdiğini belirterek, okullarda meydana gelen olayları aile, okul, okul aile birlikleri ve güvenlik güçlerinin birlikte değerlendirdiğini de sözlerine ekledi.
Polisin pasif direniş yaptığına dair bir soru üzerine Çalışkan, ''Suç ve cerahim sayılarına bakarsanız polisimizin üzerine düşeni yaptığını, canla başla çalıştığını görürsünüz. Pasif direniş diye bir şey söz konusu olamaz'' dedi.
TERÖRİST FEHRİYE ERDAL
Terörist Fehriye Erdal'ın Kıbrıs Rum kesiminde olduğu yolundaki haberlerle ilgili soru üzerine ise Çalışkan, böyle bir duyum almadıklarını, bu kişinin tüm dünyada arandığını bildirdi. İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun'un görevden alınmasıyla ilgili bir soruya da Çalışkan, ''İdarenin tasarrufudur. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre idare atamayı da yapar görevden de alabilir'' diye konuştu.