Çevik Kuvvet'te görevli bir polis memuru İnsan Hakları Kurulu'na başvurdu.
Abone olÇevik Kuvvet polisi, "Bana hiçbir ücret ödemeden fazla mesai yaptırıyorlar" diyerek, Emniyet Genel Müdürlüğü'nü İnsan Hakları Kurulu'na şikâyet etti.
İstanbul'da görev yapan bir polis memuru, insan hakları ihlali yaptığı iddiasıyla Emniyet Genel Müdürlüğü'nden şikâyetçi oldu. İnsan Hakları Kurulu'na başvuran polis, haftada 20 saat fazla çalıştırıldığını belirterek "Üç yıllık fazla mesai ücretim faiziyle ödensin. Haftada 40 saatten fazla görev yaptırılmasın" dedi.
KURUL: POLİS MEMURU HAKLI
Olayı inceleyen İnsan Hakları Kurulu, tüm polisleri ilgilendirecek bir sonuca vardı: "Bu polise ve diğer emniyet mensuplarına fazla çalışmanın karşılığının ödenmesi için gerekli düzenleme yapılmalıdır..." Şimdi Emniyet Genel Müdürlüğü'nün vereceği yanıt bekleniyor.
VE POLİSE DE 'İNSAN HAKLARI' LAZIM OLZU
Bir polis memuru, aylık fazla mesai ücretlerinin ödenmediği gerekçesiyle İnsan Hakları Kurulu'na başvuruda bulundu. Kurul da lehte rapor hazırladı.
İstanbul Valiliği bünyesinde vali yardımcısı sivil toplum kuruluşları, üniversite temsilcileri ve hukukçulardan oluşan İnsan Hakları Kurulu'na bir polis memuru, fazla mesai yaptırıldığı gerekçesiyle başvurdu. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde görevli polis memuru İçişleri Bakanlığı'nın aksi yönde kararı olmasına rağmen fazla mesai ücretlerinin ödenmediğini iddia etti ve emniyet teşkilatının insan hakları ihlali yaptığını belirterek başvurusunda şunları söyledi: "Ben 12/24 esasına göre ayda 240 saat çalışmaktayım. Bu genelgeye göre 80 saat fazla mesai
etmekte olup yarım maaşıma denk gelmektedir. Haftada 40 saat çalışmam gerekirken 60 saat çalışmaktayım. Buna maç, miting, ek görevler ve özel günlere ait mesailer dahil değildir. Genelgenin yayın tarihi olan 16 Ocak 2003 gününden bu zamana kadar çalışmış olduğum fazla mesainin hesaplanarak yasal faizi ile birlikte tarafıma ödenmesini, haftada 40 saatten fazla çalıştırılmamam hususunu emir ve müsadelerinize arz ederim."
'MESAİ ÜCRETİ ÖDENSİN'
İnsan Hakları Kurulu ise polis memuru için lehte bir rapor hazırladı ve polis memurunun aylık olarak 80 saat fazla çalıştırılmasının yasalara aykırı olduğunu belirterek, fazla mesai ücretinin hem şikâyetçi polise hem de varsa diğer emniyet mensuplarına ödenmesi için gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasını istedi. Şimdi İçişleri Bakanlığı genelgesine rağmen fazla mesai ücreti ödemeyen Emniyet Genel Müdürlüğü'nün İnsan Hakları Kurulu görüşüne vereceği yanıt bekleniyor. Verilecek karar, emniyet teşkilatında görev yapan tüm personeli de etkiyecek. Öte yandan İnsan Hakları Kurulu'na, Jandarma Genel Komutanlığı'na bağlı birliklerde görev yapan askerler de başvurarak, kendilerine verilen hücre cezasının insan haklarına aykırı olduğu gerekçesiyle şikâyetçi oldular. İnsan Hakları Kurulu'nun görevleri arasında, AİHM tarafından görülen davalarla ilgili bilgi ve belgeleri hazırlamak ve Türkiye aleyhine açılan davalarda ilgili dava hakkında, gerekli birimlerdeki belgeleri bir dosya halinde AİHM'e göndermek bulunuyor. Türkiye aleyhine açılan davalarda, davacı kişinin de kendilerinden yardım istemesi halinde hukuki destek sağlanıyor.
Kaynak: Sabah