BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Polis, çetelere aman vermedi

İstanbul polisinin "kapkaç, gasp ve hırsızlık" gibi suçlara karşı verdiği mücadele meyvasını verdi. Polisin 3 yılda çökerttiği çete sayısı, bu durumun kanıtı oldu.

Abone ol

İstanbul, son yıllarda kapkaç ve hırsızlık olaylarıyla anılırken, polisin etkin mücadelesi sonuç vermeye başladı.

Alınan bilgilere göre İstanbul emniyeti, üç yıl içinde 220 çeteyi çökertirken bin 464 kişiyi gözaltına aldı. Emniyet’in söz konusu zanlılarla ilgili istatistik çalışmasından da ilginç sonuçlar çıktı. Çıkar amaçlı suç örgütü oluşturmaktan gözaltına alınan zanlıların büyük kısmını Anadolu’dan gelen eğitimsiz ve işsiz gençler oluşturuyor. Bunların nüfus bilgilerine göre 507’si Doğu ve Güneydoğu kökenli. 907’si ise Karadeniz, Marmara ve İç Anadolu bölgelerinden geliyor. Kapkaç suçuna karışanların çoğu Doğu ve Güneydoğu’dan.

Çete operasyonları sırasında özellikle iki suç türü üzerinde duran İstanbul polisinin istatistiklerine göre, üç yıl içerisinde gasptan 4 bin 584, kapkaçtan bin 740 kişi yakalanarak adliyeye sevk edildi. Gasp şebekeleri genellikle bankalardan yüklü miktarda para çeken kişileri hedef alırken, kapkaççılar Beyoğlu, Bakırköy gibi yoğun insan gruplarının bulunduğu bölgeler- de suç işliyor.

Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, 2003 yılında 125, 2004’te 81, bu yılın ilk üç ayında ise 14 çeteye karşı operasyon düzenledi. Yapılan baskınlarda bin 464 kişi gözaltına alındı. 116 tabanca, 4 tüfek, 1 Uzi marka suikast silahı, 15 bıçak ve 8 kurusıkı tabanca ele geçirildi. Gözaltına alınan kişilerle ilgili soruşturmada, çıkar amaçlı örgüt kurmakla suçlanan gruplardan 78’inin Doğu ve Güneydoğu, 124’ünün ise Karadeniz, İç Anadolu ve Marmara kökenli olduğu belirlendi. Hakim karşısına çıkarılan zanlılardan 734’ü tutuklanarak cezaevine gönderildi. Emniyet’in verdiği bilgilere göre, zanlıların çete mensubu olmalarıyla ilgili süreç şöyle işliyor: Anadolu’dan iş bulmak amacıyla gelen kişilere daha önce İstanbul’a yerleşmiş tanıdıkları ve akrabaları kucak açıyor. Bir kısmı da Bağcılar, Küçükçekmece, Esenler ve Eminönü’ndeki bekar evlerinde gruplar halinde kalıyor. Bunlar bir süre sonra suç örgütlerinin mensubu haline geliyor. ‘Hemşehrilik’ düşüncesi de çetelerin oluşumunda etkili. Suç şekilleri farklı zanlıların çaldıkları parayı harcama şekilleri de farklı. Bazıları parayı inşaat sektöründe değerlendirirken, önemli bir kesimi ise eğlence sektöründe harcıyor.

İstanbul polisinin verileri suç türü bakımından da çarpıcı bilgiler içeriyor. 2003 yılında bin 178, 2004’te bin 208, 2005 yılının ilk üç ayında ise 213 gasp olayı aydınlatıldı. Kapkaç konusunda ise bin 597 olay açığa çıkarıldı, gözaltına alınanların sayısı bin 722.

Asayiş Şube Müdürlüğü’nün çete operasyonları, iki hukuki düzenleme çerçevesinde yürütüldü. 4422 sayılı “Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Kanunu’na muhalefet” ve Türk Ceza Kanunu’nun 313 nolu ‘Cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak’ suçlarına karışan 220 çete çökertildi.

Bu kapsamda yapılan en büyük uygulama ise “Süpürge” operasyonu oldu. Bağcılar, Bakırköy, Fatih, Bahçelievler, Büyükçekmece ve Zeytinburnu’nda eş zamanlı yapılan baskınlarda 3’ü kadın 22 kişi yakalandı. Zanlılarla beraber 8 tabanca, 1,5 kg esrar, 67 uyuşturucu madde, sahte nüfus cüzdanları, oksijen tüpü, demir kesme makası, 10 çalıntı otomobil ele geçirildi. Liderliğini Muammer Sekman’ın (30) yaptığı öne sürülen şebekenin bankadan yüklü miktarda para çeken kişileri hedef seçtikleri iddia edildi. Zanlılar hakkında 70 ayrı tahkikat dosyası düzenlendi.


HABER: Ufuk Köroğlu
KAYNAK: