BIST 9.972
DOLAR 35,35
EURO 36,71
ALTIN 3.013,48
HABER /  DÜNYA

Polesiden ikiyüzlü tavır!

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Ermeni iddialarına sahip çıktı!

Abone ol

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nden dün geçen 1915 olaylarına ilişkin iddiaları içeren Ermeni tasarısını, 22 Kasım tarihindeki Şükran Günü tatilinden önce genel kurula getirmeyi planladığını söyledi.

ABD Kongresi'nde bir basın toplantısı düzenleyen Nancy Pelosi, ''Ermeni tasarısını genel kurula ne zaman getirmeyi planlıyorsunuz?'' yönündeki soru üzerine, ''Aklımda bir tarih yok. Tarihi gelecek hafta belirleyebiliriz. Ancak bu dönemin sona ermesinden önce olur'' dedi.

Pelosi'nin kastettiği dönem, ABD Temsilciler Meclisi'nin tatile gireceği, 22 Kasım'daki Şükran Günü'ne işaret ediyor. 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'nda, Ermeni tasarısının destekçisi en az 225 milletvekili bulunuyor.

Polesi'den ikiyüzlü açıklama

ABD Kongresi'nde bir basın toplantısı düzenleyen Nancy Pelosi, ''Kimileri sizin bu tasarıyı genel kurula şimdi getirmeyeceğinizi söylüyordu. Buna ne diyorsunuz?'' sorusu üzerine, ''Hayır. Bu komiteden çıkarsa genel kurula gidecek demiştim. Şimdi komiteden çıktı ve genel kurula gidecek'' diye konuştu.

Türkiye'den gelen tepkilere ilişkin sorular üzerine Pelosi, ''Ben 20 yıldır kongredeyim. 20 yıldır herkes aynı şeyi söylüyor. Türkiye'nin Soğuk Savaş'taki stratejik konumunu. Bu, eski Sovyetler Birliği'nden önceydi. O zaman Türkiye'nin stratejik konumu ve ilişkilerimiz için bunu geçiremedik. Daha sonra 1. Körfez Savaşı geldi. Sonra başkan Bill Clinton döneminde uçuş hakkı ve boru hattıydı. Şimdi 2. Körfez Savaşı diyorlar. Neden şimdi? Çünkü zamanı şimdi. Bunun gündeme gelmesi için zaman hiç uygun olamadı. Demokrat Parti liderliğinde hepimiz bu konuya destek verdik'' dedi.

"Ermeni iddiaları tarihsel gerçek"

Pelosi'nin, Ermeni iddialarından üzerinde anlaşılmış ''tarihsel bir gerçek'' gibi sözettiği görüldü. Pelosi, ''Soykırım olurken, bizim diplomatlarımızın raporlarına göre, Ermeni ırkının ortadan kaldırılmasına yönelik bir plan vardı'' biçiminde ifadeler kullandı.

ABD'nin eski başkanlarından Ronald Reagan'ın, 1981 yılında ''Ermeni soykırımı'' ifadesini kullandığını da dile getiren Pelosi, ''Bu, çok uzun zaman önce olmuş birşey olabilir. Şu anda da Darfur'da da bir soykırım gerçekleşiyor. Bir zaman önce de Ruanda'da oldu. Soykırım olduğu zaman, buna karşı konuşma ihtiyacı da olacaktır'' diye konuştu. 

Türk ABD ilişkileri güçlü zarar görmez!

 Türkiye'nin olası tepkisine ilişkin sorular üzerine Pelosi, ''ABD ve Türkiye çok güçlü ilişkilere sahip. Karşılıklı çıkarlara dayalı. Ben, Türk hükümetine saygılarımı sunuyorum, bizim sürekli karşılıklı çıkarımızın, bu ilişkiyi büyütmemizi sağlayacağına inanıyorum. Bu konu (Recep Tayyip) Erdoğan hükümetiyle ilgili değil. Bu, Osmanlı İmparatorluğu ile ilgili'' dedi.

Ermeni tasarısının kabulünün ardından, Türkiye'nin Kuzey Irak'a askeri müdahalesi olasılığının arttığı ve bunun Irak'taki ABD askerlerini etkileyebileceği yönündeki bir soruyu yanıtlayan Pelosi, ''Siz Türk Başbakanı'nın, Türk Parlamentosu'ndan, Irak'a müdahale için izin istemesinin, Ermeni tasarısı yüzünden olduğunu mu düşünüyorsunuz? Hiç öyle değil. Bu, Türkiye'nin planlarıyla ilgili birşey. Bunun bizim soykırım tasarısıyla hiçbir ilgisi yok'' yanıtını verdi.

Pelosi, ''Türkiye ile saygılı, güçlü ve uzun dönemli bir ilişkimiz var. Türkiye bir demokrasi. Bir dost ve karşılıklı çıkarımız için birlikte çalışıyoruz'' diye konuştu.