BIST 9.627
DOLAR 35,24
EURO 36,79
ALTIN 2.961,36
HABER /  GÜNCEL

Polat Alemdar cinsiyetsiz mi?

Kurtlar Vadisi'ni 'hiçbir özelliği olmayan film' olarak yorumlayan sosyolog Hülya Uğur'a göre, dizinin kahramanı Polat Alemdar, 'cinsiyetsiz' bir kimliğe sahip...

Abone ol

Kurtlar Vadisi Irak vizyona girdiği 3 Şubat'tan itibaren sinema salonlarının önlerinde izdiham yaşanıyor. Film, ilk üç günde 1 milyon 100 bin seyirci sayısına ulaşarak bir rekora imza atarken, sadece sinema eleştirmenlerince değil, iletişim uzmanları ve sosyologlarca da yakın takibe alındı. Nedir Kurtlar Vadisi Irak'ın sırrı? New York Times'ın dediği gibi Türk sineması Polat Alemdar ile Rambo'sunu mu buldu? Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi, iletişim sosyoloğu Doç. Dr. Hülya Uğur Tanrıöver'in kapısını çaldık. Neden Tanrıöver? Çünkü Tanrıöver, popüler kültür, televizyon dizileri üzerine yaptığı çalışmalarla tanınıyor. Hatta 2000 yılında verdiği doktora tezinin konusu Deli Yürek adlı televizyon dizisi.

* Kurtlar Vadisi kimlere hitap ediyor?

Kimse alınmasın ama Kurtlar Vadisi'nin dizisi de sinema filmi de oğlan çocuk dizisi. Film yeni yetme erkek çocuklarına hitap ediyor. Bir yıl önce medya metinleri, televizyon dizileri üzerine bilimsel bir araştırma yaptık. Araştırma, 15-18 yaş grubuna ait çeşitli ekonomik düzeye sahip yaklaşık 1000 gençten oluşuyordu. 6 ila 8 kişiden oluşan gruplar belirledik ve tartışmalar düzenledik. Ve bu konuşmaların ucu Kurtlar Vadisi'ne uzandı.

* Ne gibi sonuçlar çıktı?

Toplumumuzun önemli çoğunluğu bazı doğu toplumlarında görüldüğü gibi fevri heyecanlarıyla hareket etmeyi seviyor. Her şeyi dizi, eğlence gibi takip etmeyi seviyoruz, dolayısıyla siyasi olaylarla ciddi bir haber bültenininde ilgilenmiyoruz ama bunu kovalamaca mafya biçimine dönüştürdüğümüzde bir nevi polisiye roman şeklinde bir siyaset alanı yaratmış oluyoruz.

* Kurtlar Vadisi bu alanı mı yarattı?

Kesinlikle. Kurtlar Vadisi, Deli Yürek gibi yapımlar, bir bakıma Karaoğlan, Tarkan, Dünyayı Kurtaran Adam, Malkaçoğlu gibi tipik kahramanlara sahip. Tek kişi Bizans ordusunu yerle bir edebiliyor. Ancak Kurtlar Vadisi daha da ileriye geçti. Daha çok kitle topladı.

* Neden?

Deli Yürek'teki ana karakter Kenan İmirzalıoğlu best model olmuştu. Yakışıklıydı, genç kızlar ondan hoşlanıyordu. Polat Alemdar'a bakıyoruz... Sıradan, kısa boylu, çirkin denilebilecek bir kahraman. Hiçbir özelliği yok. Ve hiçbir özelliği olmayan erkek çocuklar kitlesine doğrudan bu yönüyle de hitap ediyor. Bu filmi seyredenler, 'Yakışıklı değilim, hiçbir özelliğim yok ama kahraman olabilirim' diyor.

* Kurtlar Vadisinin ana karakterinin özelliklerinden biri çirkin olması...

Sadece bu değil. Ayağımızdan vurmasınlar ama (gülüyor), Polat Alemdar cinsiyetsiz.

* Cinsiyetsiz?

Evet cinsiyetsiz bir kahraman! 3 yıl süren dizide de hiçbir cinsel ilişkisi yok. Bir nişanlısı var, el değmemiş. Bu ilişkiler ulu orta gösterilecek değil ama imalar yapılabilir. 15-18 yaşları arasındaki gençlerde de bastırılmış cinselliği unutmayalım ve Kurtlar Vadisi'nin ana karakteriyle ortaya çıkan bir diğer sonucu hemen ekleyelim: Erkek adam ciddidir, memleket meseleleri üzerine konuşur, kadın peşinde koşmaz. Aşkı vatanıdır.

* Peki bu cinsel eksiklik nasıl gideriliyor?

At, avrat, silah.. İktidar için bu üç önemli unsurdan kadın eksik ama at, yani araba ve teknolojik donanım ile silah fazlasıyla bulunuyor.

* Görüldü ki Kurtlar Vadisi Irak'ı seyredenler arasında polisler ağırlıkta.

Çok normal. Çünkü polis, Kurtlar Vadisi profiline uyuyor ve bu filmle birebir özdeşim kurabiliyor. Açıkçası Türk polisinin buna ihtiyacı da var. Çok zor şartlarda çalışıyorlar.

* Sinemayla ilk defa bu film sayesinde tanışanlar da var.

Bu bir başarı gibi görünse de filmin genel söyleminde olumsuz etkileri var. Şiddeti sıradanlaştırıyorlar. 'Memleketi için kurşun sıkan da yiyen de şereflidir' siyasi söylemi yaygınlaşıyor. Yer altı faaliyetleri normalleştiriliyor.

* Bu filmde sıkça milliyetçilik olgusu da tartışılıyor.

Tabii. Naif milliyetçi vardır; Cumhuriyet Bayramı'nda geçen askerleri görür duygulanır. Zaten duygusal bir toplumuz ama Kurtlar Vadisi'nde faşizan milliyetçilik sözkonusu. ABD askerleri Türk askerlerinin başına çuval geçirmiş; bu rencide edici bir durum olabilir. Akıl yürütürek bu durumu karşı doğal protesto yolları geliştirmek başka bir şeydir, 'sen haa... bana haaa' diye başlayan tepkiler başka.

* New York Times'a göre Polat Alemdar, bir Türk rambosu.

Bu görüşe katılıyorum. Türk rambosu Polat Alemdar sınır ötesinde harekat yapıyor. Kurtlar Vadisi niye İsveç'te çekilmiyor da Irak'ta çekiliyor. Çünkü Türkiye Irak'a birçok kere sınır ötesi operasyon yaptı.

Kaynak: www.vatanim.com.tr