BIST 9.660
DOLAR 34,64
EURO 36,36
ALTIN 2.917,62
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Plüton'un yüzeyinin altında okyanus olabilir

New Horizons aracının gönderdiği verileri inceleyen gök bilimciler, cüce gezegenin donmuş yüzeyinin altında okyanus bulunabileceğine işaret etti

Abone ol

Gök bilimciler, gizemli gezegen olarak da bilinen Plüton'un donmuş yüzeyinin altında sıvı halde sudan bir okyanusun bulunabileceğini ileri sürdü. 

ABD'nin Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesine (NASA) ait uzay aracı New Horizons'un gönderdiği verileri inceleyen gök bilimciler, Plüton ve uydusu Charon'un jeolojik olarak son derece aktif olduğunu, gizemli gezegenin sanılandan çok daha karmaşık bir yapıya sahip olduğunu ortaya çıkardı. 

Araştırmacılar, Plüton'un nitrojen, metan ve sudan oluşan karmaşık yapısıyla Güneş Sistemi'ndeki diğer gezegenlerden oldukça farklı olduğunu belirtti. 

Plüton'un yüzeyindeki kayalarda yer alan radyoaktif maddeler sayesinde gezegenin iç kısmının ısındığına ilişkin veriler bulunduğuna işaret eden araştırmacılar, söz konusu verilerin cüce gezegenin donmuş yüzeyinin altında amonyak açısından zengin ve sıvı halde sudan oluşan bir okyanus bulunabileceğine dikkati çekti. 

Araştırmayı yöneten NASA uzmanı Jeff Moore, "Plüton ve uydusu Charon hakkında elde ettiğimiz veriler, Güneş Sistemi'nin uzak bölgelerindeki jeolojik aktivitelere ışık tutacak" dedi. 

SU OLABİLECEĞİNE DAİR VERİLER BULDUK

New Horizon projesinden Alan Stern de "Satürn'ün uydusu Enceladus, Jüpiter'in uyduları Europa ve Ganymede'den sonra şimdi de Plüton'un yüzeyinin altında su olabileceğine dair veriler bulduk. Güneş Sistemi'nde sadece Dünya'nın okyanusunun yer üstünde olması son derece ilginç" diye konuştu.  

4.8 MİLYAR KİLOMETRELİK YOLCULUK

Güneş Sistemi'ndeki 4,8 milyar kilometrelik yolculuğuna 19 Ocak 2006'da Florida'daki Cape Canaveral uzay üssünden fırlatılarak başlayan New Horizons, Plüton ve uyduları Charon, Styx, Nix, Kerberos ve Hydra'yı gözlemliyor. New Horizons, temmuz ayında Plüton'a 12 bin 500 kilometre yakından uçmuştu.

Güneş Sistemi'nin en dışında bulunan ve trilyonlarca kuyruklu yıldızla gök taşına evsahipliği yapan Kuiper Kuşağı'nda yer alan Plüton, 1930'da keşfedilmişti. Cüce gezegenin, şimdiye kadar taş ve buzdan oluştuğuna inanılıyordu.

Araştırma, "Science" dergisinde yayımlandı.