BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Plüton'un uydusunda sır görüntü

Gökbilimciler, Plüton'un uydusu Charon'un kutup noktasında yatan esrarı çözmeye çalışıyor.

Abone ol

New Horizons uzay aracının Temmuz ayında yanından geçerek ilk kez gözlemlediği Plüton ve uydularına ait bilinmeyenler yavaş yavaş gün ışığına çıkıyor.

Plüton'a ait yeni fotoğrafları geçtiğimiz hafta yayımlayan NASA, şimdi New Horizons'ın göndereceği yeni verileri bekliyor. Gökbilimcileri en çok düşündüren konulardan biri ise Charon'un kırmızı kutup noktası.

Jeolojik olarak aktif olduğu tespit edilen Charon'un kutup bölgesinde, koyu kırmızı renkte beliren geniş bir alan yer alıyor. 

YÜZEY SICAKLIĞINDAN MI KAYNAKLANIYOR?

Gökbilimciler, tuhaf yapının Charon'un -258 ile -212 derece arasında değişen yüzey sıcaklığından kaynaklandığını düşünüyor. Atmosferdeki gazların donarak yüzeyin altına çöktüğü ve bu nedenle koyu kırmızı görüntünün oluştuğu düşünülüyor.

YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ FOTOĞRAFLAR ELDE EDEMEDİKLERİ SÜRECE

Yüksek çözünürlüklü fotoğraflar elde edemedikleri sürece spekülasyonların ötesine geçemeyeceklerini belirten Southwest Araştırma Enstitüsü'nden Carly Howett, "Plüton'un atmosferinin ağırlıklı olarak nitrojen ve ardından metan ile karbon monoksitten oluştuğunu biliyoruz... Bu bileşenlerin yavaşça Charon'un kuzey kutup noktasını kapladığını tahmin ediyoruz" dedi.

Ortaya çıkan esrarengiz görüntünün nedeni ise kozmik radyasyonun etkisi olabilir. Donan materyallerin güneş ışınına maruz kaldığında katıdan anında buhar haline geçmesi bekleniyor. Ancak radyasyonun etkisiyle kimyası değişen bileşenlerin buharlaşma noktası artmış olabilir.

VERİLERİN TAMAMINI DÜNYA'YA GÖNDERMESİ 14 AY SÜRECEK

Howett, Charon'daki esrarın çözülmesi için önlerinde henüz uzun bir zaman olduğunu belirtti. New Horizons'ın elde ettiği verilerin tamamını Dünya'ya göndermesi 14 ay sürecek.

Kaynak: Al Jazeera