BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Plazma TV intihar eder mi?

Reklam filminde intihara teşebbüs eden ''plazma televizyon'' nedeniyle RTÜK'e izleyiciden yoğun şikayet geldi.

Abone ol

Televizyon ekranlarında gösterilen bir reklam filminde intihara teşebbüs eden ''plazma televizyon'' nedeniyle Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'na (RTÜK) izleyiciden yoğun şikayet geldi.

Ocak ayı içerisinde reklamlarla ilgili şikayetlerin yüzde 25'inin bu filmle ilgili olması nedeniyle harekete geçen RTÜK uzmanları, söz konusu reklamın ''çocuk ve gençlerin fiziksel, zihinsel ve ahlaki gelişimini zedeleyebileceği'' sonucuna vardı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, televizyon kanallarında yayımlanan reklam filmi, izleyicilerin yoğun şikayetlerine yol açtı.

Üst Kurula 1-24 Ocak tarihleri arasında reklamlarla ilgili ulaşan şikayetlerin yüzde 25'inin söz konusu reklam filmiyle ilgili olduğu belirlendi. İzleyiciler şikayetlerinde, intihar şekillerinin gösterildiği reklamın günün her saatinde yayınlanmasının ''çocuklar için sakıncalı olduğunu ve kötü örnek teşkil ettiğini'' savundu.

Evde henüz yeni montajı yapılmış olan bir plazma televizyonun, ''yayınları HD görüntü formatında göstermediği'', ''saatleri çakışan dizileri kaydetmediği'' ve bu nedenle ''bir hiç olduğunu'' belirterek çatıya çıktığı reklam filminde, bu televizyon kendini aşağı atmaya çalışıyor. Diğer plazma televizyonlar da aynı nedenle kendilerini asma, denize atma ya da tren raylarına yatma gibi yollarla intihar teşebbüsünde bulunuyor

''KOMİK BİR DAVRANIŞ DEĞİL''

Radyo ve Televizyon Üst Kuruluna gelen şikayetlerin yoğunluğu üzerine reklamı değerlendirmeye alan RTÜK uzmanları, bütün ulusal kanallarda yayınlanan reklamın, ''çocuk ve gençlerin fiziksel, zihinsel ve ahlaki gelişimini zedeleyebileceği'' görüşüne vardı.

Uzmanlar tarafından hazırlanan raporlarda, fiziksel ve duygusal açıdan henüz gelişimlerini tamamlamamış olan çocuk ve gençlerin, televizyonlarda yayınlanan görüntülerden, erişkinlere göre daha çok etkilenebilecekleri vurgulandı.

Raporlarda, özellikle canlı görüntülerle ve müziklerle bütünleştirilerek etkili bir şekilde izleyiciye sunulan reklamların çocukları daha çok etkilediği ve bu yüzden daha hassasiyetle değerlendirilmesi gerektiği belirtildi.

Uzman raporlarında, ayrıca şikayetlere konu olan reklamda önemli bir sorun olan intihar olayının ''bir espri anlayışıyla basitleştirildiği, komik bir davranışmış gibi gösterildiği, hatta doğal bir eyleme dönüştürüldüğü, sorunlardan kaçma, korkuları yenme, problemlerden kurtulma yöntemi'' olarak gösterildiği görüşü aktarıldı.

ÜST KURUL TOPLANTISINDA ELE ALINACAK

RTÜK'ün uzman raporlarında, intihar olayları ile medyada yayınlanan intihar haberleri arasındaki ilişkiyi ortaya koyan bilimsel araştırmalardan da örnekler verildi.

Raporlarda çocukların gerçekle kurgu ayrımını yetişkinler gibi kolay yapamadıklarını da ifade edilerek, yayıncıların söz konusu reklamı korumalı saatlerde değil, çocukların da televizyon izledikleri saatlerde yayınlayarak, çocukların korunması konusunda özensiz davrandığı, yayıncı sorumluluğunu göz ardı ettikleri yönünde görüşlere de yer verildi.

RTÜK'ün bu haftaki olağan toplantısında bu raporların değerlendirilebileceği, raporlar yerinde görüldüğü takdirde pek çok televizyon kanalına müeyyide uygulanabileceği bildirildi.