Plazma mı, LCD mi?
Bugünlerde yeni bir televizyon almak isterseniz, aklınıza ilk gelecek soru bu olacak.
Abone olBüyük bir hızla gelişen teknoloji, satın alma aşamasındaki alıcıyı daha da güç durumlara sokuyor. Bugün doğru ve ucuz görünen, kısa bir zaman sonra demode bir teknolojinin habercisi olabiliyor.
İki teknoloji arasında birçok fark var. Öncelikle bu farkları belirleyelim, daha sonra seçme kararımız pratik olarak nasıl yapacağımız görelim.
Plazma teknolojisi, LCD'ye oranla daha eski ve oturmuş bir teknoloji. LCD ise yeni, ancak yakın zamanda daha yaygın hale gelecek. Şu anda büyük ekran TV üreticilerinin tamamı, LCD ekran üretimini tercih eder durumda.
Bunun en büyük nedeni, LCD ekranların bilgisayarlarda ve mobil cihazlarda kullanılıyor olması. Dolayısıyla, aynı ürün hem ev kullanıcıları için TV ekranı hem de bilgisayar kullanıcıları için ekran olabiliyor.
Ancak bir süre daha plazma ekranlar daha avantajlı olacak. Çünkü üreticiler stoklarını tüketmeye çalışacak. Malum, plazma teknolojisinin tarihi 1970'lere dayanıyor. Oysa LCD'nin TV ekranı olarak kullanımı beş yıllık.
Ortalama bir izleyici için izleme mesafesi, ekran büyüklüğünün beş katı olarak hesaplanabilir. Yani izleme alanı beş metre olan biri, 106 ekran TV tercih etmelidir.
Plazma ekranlar 160 ekran büyüklüğe kadar ulaşırken, LCD'ler ise 106 ekrana kadar bulunabiliyor. Plazma ekranlar, LCD ekranlara kıyasla yanlardan daha iyi görüntü veriyor.
Ancak plazma ekranlar, aynı ebatlardaki LCD'lerden çok daha ağır. Bu nedenle, monte ederken doğru ve sağlam bir askı sistemine ihtiyaç var.
Sonuç olarak, koşullara ve tercihlere göre plazma veya LCD ekran doğru tercih olabilir. Peki buna nasıl karar vereceğiz? Dikkat etmeniz gereken en önemli nokta izleme açıları.
Bir DVD film alın, tüm ürün ve çeşitlerini bir arada bulabileceğiniz bir alışveriş merkezine gidin.
DVD'de aynı yeri, size uygun fiyat ve büyüklükte olan ekranlarda izleyin.
Yakından, uzaktan ve kenarlardan kontrol edin.
Hareketli sahneleri dikkatle takip edin.
Çok koyu ve çok açık renklerin yan yana geldiği noktalara dikkat edin.
Gerekirse, notlar alın.
Yüksek ve alçak seste dinleyin.
Tercih edeceğiniz ürünlerin garanti ve servis durumunu sorun.
Tüm bu gözlemler sonunda, gözünüze ve bütçenize hitap eden ürünü bulacaksınız.
Haber: Gökhan Özçevik
Kaynak: www.cnnturk.com