Plaka basma ve satma yetkisi 41 yıl sonra Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonundan alınıyor
Abone olTürkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) sunulan ve önümüzdeki günlerde yasallaşması beklenen Karayolları Trafik Kanunu Tasarısıyla plaka basma ve satma yetkisi 41 yıl sonra Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonundan (TŞOF) alınıyor.
Yeni tasarıyla birlikte Türkiyede yıllık 1.7 milyon adetlik plaka basım ve dağıtımı serbest bırakılırken, her yerde her köşe başında plaka üretilip satılabilecek. TŞOF, yeni tasarıyla birlikte Türkiyede plaka sahteciliğini büyüyeceği uyarısında bulunuyor.
TÜRKİYE Büyük Millet Meclisine (TBMM) sunulan ve önümüzdeki günlerde yasallaşması beklenen Karayolları Trafik Kanunu Tasarısıyla TR plaka ve trafik tescil işlemlerinde kullanılan evrakları basma ve satma yetkisi Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonundan (TŞOF) alınıyor. Bu değişikliği göre Türkiyede yıllık 1.7 milyon adetlik plaka basım ve dağıtımı serbest bırakılırken, her yerde her köşe başında plaka üretilip satılabilecek. Bunun da Türkiyede plaka sahteciliğini önünü açması bekleniyor.
750 ODA DAĞITIYOR
1965 yılından bu yana Türkiyenin her yerinde TŞOFa bağlı 750 meslek odası aracalığı ve İçişleri ile Bayındırlık Bakanlıklarınca ortaklaşa belirlenen fiyatlar üzerinden plaka basım ve dağıtımı yapılıyor. Karayolları Trafik Yasasının 131nci maddesinde yapılmak istenen değişiklik ile tescil plakalarının basım ve dağıtımı serbest bırakılıyor. TŞFOtan konuyla ilgili yapılan açıklamada, bu tasarının yasallaşması halinde kıymetli evrak niteliğinde ve aracın kimliğini gösteren en önemli belge olan plakaların tek elden üretiminde ve dağıtımında Avrupa Birliği standartlarının ortadan kaldırılmış olacağı belirtiliyor. Açıklamada, AB üyesi ülkelerin tümünde tek elden plaka üretim ve dağıtımının yapıldığı belirtilerek, "Ancak bu yolla sahte ve kaçak plakaların önüne geçilebilir. Aksi takdirde her yerde her köşe başında üretilen ve satılan plakalar sahteciliği artıracak" deniliyor.
SERBEST BIRAKILAMAZ
Açıklamada şu görüşlere yer veriliyor: "Plaka aracın kimliği niteliğindedir. Bu dedenle söz konusu düzenleme Türk Ceza Kanunu uygulamalarıyla idari ve mali mevzuata aykırıdır. Tescil plakası kıymetli evrak statüsündedir. Sürücü belgeleri, araç tescil belgeleri, pasaportlar ve silah ruhsatlarının düzenleme ve dağıtım yetkisi nasıl piyasa aktörlerine bırakılamıyorsa aynı şekilde plaka üretim ve dağıtımının da serbest bırakılması kabul edilemez.
Günümüzde adalet, güvenlik ve benzeri hizmetlerin devlet tarafından yerine getirilmesi gereği tartışmasızdır. Kamu güvenliğini ilgilendiren değerli kağıtlar gibi Tescil plakasında kamu otoritesi ve devlet denetimi işin bir ucunda bulunmalıdır. Bu işlem doğrudan doğruya kamu otoritesi tarafından yapılabileceği gibi yetki devri suretiyle mevcut uygulamamızda olduğu gibi kamu tüzel kişiliğine haiz meslek kuruluşlarına da bırakılabilir. Burada devlet yapması gereken işin, sınırlarını, şeklini ve dağıtımını belirler yani düzenleyici rol alır."
DENETİM YAPILAMAYACAK
Plaka üretim ve dağıtımının TŞOF bünyesinden alınıp serbestleşmesinin denetim mekanizmasını da ortadan kaldıracağı belirtilerek, "Bugün plakaların üstünde iki mühür vardır. TŞOFun mührü plakanın standartlara uyduğunu, emniyetin mührü ise yasal olduğunu gösterir. Yeni yasayla TŞOFun denetimi de emniyete geçecek ve tek mühür olacak. Böyle olunca emniyette plakaların standartlara uyup uymadığını belirlemek için bir denetim mekanizması kurulması gerekecek. Bunun da olamayacağı için farklı farklı plakalar ortalarda dolaşacak. Bu da sahteciliğin önünün açacak" yorumunda bulunuldu.
40 milyon YTL değil, 1.7 milyon YTL kazanıyoruz
Yeni tasarıyla ilgili olarak, Plaka tekeli kalkıyor haberlerinin de yanlı olarak yapıldığını kaydeden TŞOF yetkilileri, Maliyeti bir kaç YTLyi geçmeyen otomobil plakaların üzerinden milyonlarca YTL haksız kazanç elde ediyorlar açıklamalarının asılsız olduğunu kaydediyor.
İçişleri ile Bayındırlık Bakanlıklarınca ortaklaşa belirlenen fiyatlar üzerinden plaka basım ve dağıtımının yapıldığını kaydeden TŞOF yetkilileri şu açıklamayı yapıyor: "Plaka fiyatını biz belirlemiyoruz. Bir plakadan TŞOFun elde ettiği toplam kár 2 YTLdir. Bunun 1 YTLsi depolama ve dağıtım maliyetlerine gider ve 16 YTLye satılan bir plakdan Federasyona sadece 1 YTL kalır. Yılda 1.7 milyon plaka satıldığı düşünülürse fedarasyona kalan para 1.7 milyon YTLdir. Federasyonun 750 odasına böldüğünüz zaman miktar ortada. Tüm bu odalarda çalışanlar, masrafları hepsi bu paranın içinde karşılanır. Öyle söylenildiği gibi 1 YTLlik plakayı 16 YTLye satmıyoruz. Bu olacak iş değil. Fiyatlar ve maliyetler ortada."
4 milyon YTLlik vergi geliri nasıl toplanacak
TŞOF yetkilileri, satılan her bir plakadan 2.44 YTL KDV alındığını belirterek, "Biz tüm bu KDVyi Hazineye yatırıyoruz. Bu işin özelleşmesiyle birlikte hükümet KDVyi nasıl toplayacak. Türkiyede vergi sorunu ortada" açıklamasını yaptılar. Hazinenin kasasına her yıl 4 milyon YTLnin üzerinde plaka KDVsi yatırdıklarını hatırlatan yetkililer, yeni yasayla birlikte bu KDVnin çok zor toplanabileceğini hatırlatıyor.
Çift plakanın genel maliyeti
Masraf Fiyat (YTL)
Alüminyum Levha 1,96
Boya 0,19
Şablon ve atölye giderleri 0,49
İşçilik 2,81
Reflektif malzeme 2,90
Kar ve gelen masraf 2,08
2006 yılı enflasyon (%5) 0,52
Maliyet fiyatı (KDV hariç) 13,56
KDV (%18) 2,44
KDVli maliyet 16,00