BIST 9.368
DOLAR 34,49
EURO 36,27
ALTIN 2.961,95

‘’Plaka Ağaları’’ ne kadar vergi ödüyor?

Hiç lafı uzatmadan, sizin anlayacağınız şekilde söyleyeyim… UBER, KORSAN TAKSİNİN markalaşmış halinden başka bir şey değildir.

UBER Taksi…

Kendini bir akıllı telefon uygulaması (Dijital servis sağlayıcı) olarak tanımlayıp, taksi ve diğer ticari ulaşım araçlarının tabi olduğu düzenlemelerden kaçınmaya çalışan bir ABD firması.

Hiç lafı uzatmadan, sizin anlayacağınız şekilde söyleyeyim… UBER, KORSAN TAKSİNİN markalaşmış halinden başka bir şey değildir.

Avrupa’da birçok ülkede taksiciler ile UBER mahkemelik olmuş durumda. Bu hafta da İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde UBER’e erişimin engellenmesi için açılan davanın ilk duruşması yapıldı.

Duruşma öncesi İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, ‘’Türkiye’de taksi taşımacılığı faaliyetini, yasal olarak taksi plakası alan, EN FAZLA VERGİ ÖDEYEN, meslek odalarına üye olan, belediyeye kayıt yaptıran ve çalışma izni bulunan…’’ diye devam eden bir açıklama yaptı.

Ardından Nedim Şener; ‘’Bir taksiye binin şoförle konuşun, ‘plaka ağalarının’ emeklerini nasıl sömürdüğünü anlatsınlar. Aralarında şarkıcı, oyuncu, doktor da olan plaka ağalarının çıkarları halkın yararından üstün mü zaman gösterecek.’’ tivitini attı ve taksiciler ile UBER arasındaki gerilimi farklı bir mecraya taşıdı.

Eski Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Yayha Uğur da UBER hakkında; ‘’ UBER uygulamasının banka hesapları Hollanda’da olduğu için ne vergi kaydı var ne başka bir şey. Dolayısıyla vergi ödemiyor. Tartışmasız burada devletin ciddi bir vergi kaybı var.’’ diye bir açıklama yapmıştı.

YA BİZİM TAKSİ SAHİPLERİMİZ…

İstanbul’da plakaların ortalama fiyatı 1.600.000-TL, plaka sahibinin taksi şoföründen aldığı yıllık kiralama ücreti ise 90.000-TL.

Mesleğim icabı bu rakamları şu şekilde yorumlayayım…

Yıllık 90.000-TL geliri olan, 1.600.000-TL sermayeye sahip bir işletme.

Bu denli büyük bir sermayesi ve aylık bu kadar yüksek kazancı olan taksi sahipleri ( Nedim Şener’in tabiriyle Plaka Ağaları) yıllık ne kadar vergi ödüyor?

Sonda yazacağımı şimdi yazayım…

Plaka sahipleri ‘’Asgari ücretle çalışan bir işçiden’’ daha fazla vergi ödemiyor.

Bilmeyenler şimdi nasıl olur diyecekler ama maalesef durum bu. Çünkü; yüzde doksan oranındaki taksici Basit Usule Tabi Vergi Mükellefi. ( Olmayanlarında başka bir ticari işletmesi olduğundan basit usule tabi olamıyor.)

Nedir bu basit usul vergi mükellefi, şartları neler?

-Kendi işinde bilfiil çalışan,

-İşyeri kirası senelik 4.300-TL’yi veya işyeri kendi mülkiyetinde ise senelik emsal kira bedeli 4.300-TL’yi aşmayan (Büyükşehirlerde 6.500-TL)

-Mal alıp satanlar için yıllık alımlarının tutarı 90.000-TL’yi geçmeyen,

-Mal alıp satanlar için yıllık satış tutarı 130.000-TL’yi geçmeyen,

-Hizmet tarzı işler için (Örn: Tek koltuklu berber) bir yıllık gayri safi iş hasılatı 43.000-TL’yi aşmayan.

Yukarıda saydıklarım, basit usul vergi mükellefi olmanın şartlarından bazıları. Bu şartları taşıyanlar da basit usul vergi mükellefi. Özetle; küçük esnafın da küçüğü.

Peki; bu saydıklarımla plaka sahiplerinin basit usul vergi mükellefi olmasını nereye oturtacağız.

Kanun ‘kendi işinde bilfiil’ çalışan diyor ama şu an kaç plaka sahibi kendi taksisinin üzerinde yollarda? Kendi plakasını kullanıp direksiyon başında olanlar olsa da; yirmi dört saat çalışamayacağına göre, kaç vardiya ile kaç kişi çalıştırıyor.

Kanun, işyeri kirası senelik 4.300 TL’yi aşmayacak diyor, peki plakaların yıllık kirasının ortalama 90.000-TL olmasına ne diyeceğiz?

Kanun, senelik gayri safi iş hasılatı 43.000 TL’yi aşmayanlar diyor. Taksiciler günlük 120-TL’lik mi iş yapıyor. Taksiye binen kaç kişiye fiş kesiliyor?

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu’nun sağı solu yakıp yıkmaktan bahsedip, habercilere gereğini yaparız diye tehditte bulunduğu basın açıklamasına şahit olduk. Tasvip etmesem de kendi düşüncesidir.

Amma…

Kendisinden aşağıda yazdığım konular hakkında da açıklama yapmasını bekliyorum…

-İstanbul’da yaklaşık 18 bin taksi plakası var. Bir kişi yirmi dört saat çalışamayacağına göre, iki vardiya çalışılsa 36 bin taksici yapar. Peki; İstanbul’da SGK meslek kodu ‘’TAKSİ ŞOFÖRÜ’’ olarak bildirilmiş kaç taksici var, kaç tanesi SGK’ sız?

-Taksicilerin (Plaka sahiplerinin) çok fazla vergi ödediğini söylüyor, taksicilerin bu yıl Maliye’ye bildirdiği kümülatif taksi cirosu ne, taksiciler ne kadar vergi ödedi?

-2012 yılında ortalama taksi plakası 900.000-TL iken bu gün 1.600.000-TL. Plaka sahiplerinden plakasını satıp da ‘Değer Artış Kazancı’nı bu yıl Maliye’ye bildiren kaç kişi var?

-Plaka sahiplerinin el altından yaptığı kiralamalara (kanunda plaka kiralama yasak olduğundan) resmiyet kazandırılması ile ilgili nasıl bir çalışmanız var? (Zira kiralamalar resmi olarak yapılmadığından, ortada devletin ciddi bir stopaj kaybı var.)

TAŞIT SERMAYE İRADI...

Devletin vergi ve SGK kaybının olduğunu düşünerek yazdığım konular aslında sadece taksi plakası sahipleri için geçerli olan bir durum değil. Buna dolmuşlar ( Elden ele uzatılıp ödemesinin yapıldığı ama vergisinin ödenmediği) ve diğer toplu taşıma vasıtaları da dâhil.

Kanaatimce, taksi ve toplu taşıma araçlarının vergilendirilmesi ile ilgili kanunların tekrar gözden geçirilmesi ve düzenlemelere gidilmesi büyük önem arz etmekte.

Bu konuda bir de önerim var…

Aynı gayrimenkul kira gelirlerinde olduğu gibi, taşıt kiralamalarından doğan gelirlerin de indirim ve istisnalarının belirlenerek Maliye’ye yıllık beyanname ile bildirilmesi.

Beyannamenin adı da benden olsun…

TAŞIT SERMAYE İRADI BEYANNAMESİ.