BIST 9.666
DOLAR 34,19
EURO 38,10
ALTIN 2.896,64
HABER /  DÜNYA

PKK’ya ÇUVAL OPERASYONU

Washington’ın PKK’ya karşı “aktif önlem” planı belli oldu.

Abone ol

Pentagon"un ince stratejisinde ilk hedef lider kadro. Öcalan gibi, örgütün üst düzey yöneticileri yakalanarak Ankara"ya teslim edilecek. Kıskaçtaki öncelikli isimler Karayılan ile Bayık İkinci etapta ise Bağdat"tan kalkan uçaklar Kandil Dağı"nı bombalayacak. Türk askeri operasyona katılmayacak, sınırı tutacak. ABD bu adımlarla “çuval” olayıyla bozulan imajını düzeltmeyi ve TSK"yı bölgeden uzak tutmayı hesaplıyor

Abdullah Öcalan"ı “paketleyerek” sempati toplayan ABD, şimdi de PKK"nın önde gelen liderlerini ele geçirerek Türkiye"ye teslim etmeyi planlıyor. Washington böylece Türk askerine çuval geçirme olayı ve sınır ötesi operasyona vize vermemesi nedeniyle kamuoyunda bozulan imajını düzeltmeyi hesaplarken, Türkiye"yi de Kuzey Irak"tan uzak tutmuş olacak.

Türkiye"nin baskıları sonucunda PKK"ya yönelik “aktif önlem” sürecini devreye sokan ABD"nin, atacağı adımlar şekillenmeye şekillenmeye başladı. Bu kapsamda, Washington"ın gündeminde iki ana başlık bulunuyor: PKK"nın üst düzey yöneticilerinin, Türkiye"ye teslim edilmesi ve örgütün Kandil Dağı"ndaki kamplarına yönelik bir hava harekâtı. Hedefteki PKK yöneticilerinin, örgütün askeri sorumluları Murat Karayılan ve Cemil Bayık olduğu ifade ediliyor. ABD"nin, hafta içinde Türkiye ile yapılan görüşmelerde ilk defa bir harekâttan söz etmesi olumlu bulunurken, harekât seçeneğinde Türkiye"nin devre dışı tutulması rahatsızlık yarattı.

HEDEF LİDER KADROSU

Türk askeri makamları ile sağlanan temasta, PKK"nın yönetici kadrosunun nerede olabileceğine ilişkin ortak istihbarat çalışması yapıldı. Hedefteki ilk isim, örgütün askeri sorumlusu Murat Karayılan oldu. Kıskaçtaki ikinci kişi ise yine askeri kanatta görevli olan Cemil Bayık. Her iki isim de hâlâ Kuzey Irak"ta bulunuyor. Murat Karayılan"ın, İran tarafından gerçekleştirilen hava harekâtında yaralandığı da ifade ediliyor. Örgütün Kuzey Irak"taki liderleri İsa Altınsoy, Duran Kalkan ile Avrupa sorumluları Zübeyir Aydar, Rıza Altun da ABD"nin hedefleri arasında yer alıyor.

Türkiye"nin müdahale taleplerini her defasında geri çeviren ABD, son olarak "operasyonu birlikte yapalım" önerisini de reddetmişti. Ancak geçtiğimiz günlerde tavır değiştiren Washington yönetimi, “aktif önlem”den söz ederek, Ankara"ya sıcak mesajlar vermeye başladı.

TSK SINIRI TUTACAK

Askeri kaynaklar, ABD"nin ilk defa PKK"ya yönelik bir hava harekâtından söz ettiğini bildirdi. Teknik detayları üzerinde çalışılan bu plan gerçekleşirse, ABD, PKK"yı hava harekâtı ile vuracak. Uçaklar, Bağdat yakınlarındaki askeri üsten havalanacak ve Kandil"deki PKK kamplarını hedef alacak.

Harekâta Türk askeri katılmayacak, ama operasyonu Irak"taki karargâhtan takip edebilecek. Türk askeri, operasyonun başlaması ile birlikte sınırları tutacak ve olası sızmaları önlemeye çalışacak. ABD ordusunun bölge konusunda yeteri bilgiye sahip olmadığını belirten kaynaklar, Türkiye"nin içinde olmayacağı bir harekâtın başarı şansının düşük olacağını ifade ediyor. Ankara"da bu operasyonun yeterince etkin olmayacağı endişesi yaşanıyor.






Hizbullah ile PKK aynı

ABD"de yayımlanan Washington Times gazetesi, PKK ile Hizbullah"ın amaçlarının farklı olmadığını yazdı. Tülin Daloğlu"nun kaleme aldığı yazıda, Hizbullah ve PKK, işgal altında olduğunu iddia ettikleri topraklarını kurtarmak için mücadele ettikleri belirtilerek, her iki örgütün de bulundukları ülkelerin merkezi hükümetiyle savaş halinde olduğuna dikkat çekildi.

ABD"nin PKK saldırılarına müsaade

etmeyeceklerini söylediğini ancak bu konuda tatmin edici bir adım atmadığını ifade eden yazar, çifte standardın ortaya çıktığını savundu. Daloğlu, Washington"ın, İsrail"in Hizbullah"a karşı Lübnan saldırısını “kendini savunma hakkı” olarak değerlendirmesiyle, Türkiye"nin PKK"ya karşı sınır ötesi operasyonuna karşı çıkmasının çelişki olduğunu yazdı.

ABD IRAK"A BASKI YAPSIN

Tülin Daloğlu yazısında, Irak Başbakanı Nuri El Maliki"nin Washington"da Başkan George Bush"la görüşmesinin PKK meselesinin alt edilmesi için altın bir fırsat olacağını ifade etti. Washington Times yazarı Daloğlu, ABD yönetiminin PKK konusunda Irak hükümetine baskı yapması gerektiğini vurguladı.


TÜRKİYE, ABD tarafından gündeme getirilen Lübnan"da bir uluslarası güç oluşturulması fikrine sıcak bakıyor.

Ankara, BM şemsiyesi altında oluşturulacak güce ateşkesin bir an önce sağlanması şartıyla “evet” diyecek. Barış Gücü"nün Türkiye ve Fransa önderliğinde oluşturulacak olması da Ankara"da olumlu karşılandı. Fransa ve Türkiye, İtalya ile birlikte Afganistan"da da birlikte çalışıyor. Türkiye"nin bu yöndeki tavrını bugün Roma"da yapılacak ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül"ün katılacağı Ortadoğu Barış Konferansı"nda dile getirmesi bekleniyor.

GENELKURMAY HAZIR

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül"ün, Ortadoğu Barış Konferansı"na katılmak için İtalya"ya gitmeden önce konuyla

ilgili olarak devletin zirvesinde görüşme trafiği yaşandı. ABD"nin Lübnan"da Türkiye ve Fransa önderliğinde BM şemsiyesinde bir Barış Gücü oluşturulması önerisinden sonra konu Ankara"da en üst düzeyde ele alındı. Dışişleri Bakanlığı koordinasyonunda Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Genelkurmay Başkanlığı arasında yaşanan görüşme trafiğinde Barış Gücü konusu ele alındı. Yapılan ilk değerlendirmelerde Türkiye"nin Ortadoğu sürecinin dışında kalamayacağı kanaatine varıldı.

Genelkurmay Başkanlığı, karar verilmesi durumunda bölgede gönderilecek askeri güç konusunda çalışmayı kısa sürede tamamlayabileceğini bildirdi.

Roma"daki görüşmelere katılacak olan Gül, ziyaret öncesi yaptığı çalışmada bölgeye ilişkin Türkiye"nin önerilerini kaleme aldı. Gül tarafından hazırlanan dosyada birinci maddeyi ateşkesin sağlanması ve insani yardımın bir an önce ihtiyaç olan bölgelere ulaştırılması oluşturuyor.

Mutlu ÇÖLGEÇEN /ANKARA
Kaynak:Akşam