Cizre'de içeriden kurtarılmış bölge planı olan PKK'ya büyük darbe! Cizre'de son durum PKK'nın planının madde madde çökmekte olduğunu gösteriyor.
Abone olSokağa çıkma yasağının 8. gününe girdiği Cizre'de son durum ile ilgili bilgiler merak konusu olmaya devam ediyor. Vatandaş Cizre haberleri üzerine yoğunlaşmışken, PKK'nın Cizre planı bakın nasıl?
Öncelikle şunu söylemek gerekir ki; güvenlik güçlerinin ilçede geçen hafta başlattığı operasyonlar, aslında PKK’nın yeni dönemdeki “kurtarılmış bölge” hareketinin Cizre uygulamasının henüz başlangıç aşamasında önünü kesmeyi amaçlıyor.
Milliyet'in haberine göre, PKK’nın “kıra dayalı şehir gerillacılığı” konsepti içinde değerlendirdiği “kurtarılmış bölgeler” hareketinin ilki, bilindiği gibi Kobani’de hayata geçirilmeye çalışılmıştı.
2012’de Şemdinli ve Çukurca’yı “dışarıdan gönderilen gruplarla” ele geçirip “kurtarılmış bölge” yaratmayı başaramayan PKK, üç yıl sonra taktik değiştirip kırsal kadrolarının sadece destek verdiği, YDG-H gruplarının etkili olduğu bir kalkışmayla bu kez “içeriden kurtarılmış bölge” oluşturmayı planladı.
Bu yeni uygulamanın Türkiye’de hayata geçirilmesi için planlanan ilk nokta ise Cizre oldu.
PKK’nın Yüksekova ve Nusaybin ile beraber uygulama laboratuvarı olarak kullandığı Cizre’de sokağa çıkma yasağı ile birlikte yaşananları şöyle değerlendirmek mümkün:
1. Hükümetin terörle mücadele stratejisini değiştirmesinin ardından, Güneydoğu’da “riskli” olarak tanımlanan 12 ilçenin ilk sırasında yer alan Cizre’de güvenlik güçleri öncelikle kırsalla şehir arasındaki bağlantıyı kesmeyi planladı.
2. Bu kapsamda, 7 Haziran seçimlerinden önce Şırnak ve ilçelerinde PKK’nın gerek kırsal gerek şehir yapılanmasını deşifre eden istihbarat çalışmaları sonrasında özellikle Cizre’de faaliyet gösteren kırsal ve şehir yapılanmasında yer alanlar tek tek tespit edildi.
3. Ön çalışmaların ardından güvenlik güçleri, bir hafta önce sokağa çıkma yasağıyla birlikte operasyonlara başladı. Şırnak Emniyeti’nde görevli yaklaşık 500 özel harekatçının yanı sıra, Emniyet Genel Müdürlüğü değişik kentlerden topladığı bine yakın özel harekatçı polisi ilçeye sevk etti. EGM Özel Harekat Dairesi Başkanı Turan Aksoy da Şırnak Emniyet Müdürü Celal Sel’le birlikte operasyon timlerini sevk ve idare etmekle görevlendirildi.
UÇAKSAVAR VE ROKETATAR
4. 1500 özel harekatçı polisin katıldığı operasyonlara, terör ve istihbarat ekipleri de saha desteği veriyor, bölgedeki askeri birlikler de ilçeyi çevreleyip kırsalla ilçe merkezi arasında PKK’lıların geçiş güzergahını kesti.
5. İlçedeki en önemli süreç, kırsalla ilçe merkezi arasında geçiş yapmayı planlayan örgüt kadrolarına yönelik operasyonları engellemek için kazılan ve bombalarla tuzaklanan hendeklerin kapatılmasına ve belirlenen evlere yönelik operasyonlarla başladı. Operasyonlar sırasında örgüt kadrolarının kullandığı evlere yönelik arama ve yakalama çalışmaları sırasında güvenlik güçlerine ateş açılıyor. Bu kapsamda ilçede konuşlanan PKK’lı grupların güvenlik güçlerine karşı uçaksavar ve roketatar kullandığı yönünde bilgiler Ankara’ya ulaşıyor.
6. Cizre ilçe merkezinde faaliyet gösteren YDG-H unsurları, kırsaldan gelen dağ kadrolarının kontrolünde. Bu kapsamda, yapılan gözaltılar sırasında YDG-H unsurlarını koordine eden ve mahalle sorumlusu olarak faaliyet yürüten dağ kadrosundan iki önemli PKK’lı yakalandı. Ayrıca, yine YDG-H’nin Manga sorumlularının da “kırsal kadrolardan” olduğu belirtiliyor.
7. Operasyonların devam etmesinin gerekçesi ise, güvenlik güçlerinin evleri, sokakları, caddeleri ve mahalleleri temizleyerek kontrole alması olarak ifade ediliyor. Güvenlik güçlerine ateş açılması operasyonların yapılmasını zorlaştırıyor.
PKK'NIN LABORATUVARI
Cizre’nin fotoğrafı böyle. Ancak gelen bilgilere göre Cizre’de yürütülen bu çalışmaların bölgenin diğer hareketli merkezlerine örnek olacağı belirtiliyor.
Cizre’de olanları değerlendiren yetkililer, ilçenin PKK için önemine dikkat çekiyor.
Hem Irak hem de Suriye sınırının “sıfır” noktasında olan Cizre, yine Yüksekova ve Nusaybin’le birlikte PKK’nın laboratuvarı olarak tanımlanır. PKK’nın taktik ve stratejik değişikliklerinin sahaya yansımaları, öncelikle Cizre’de uygulamaya konulur ve deneme süreci geçirildikten sonra diğer bölgelere geçiş yapılır.
Örneğin, el yapımı patlayıcıların güvenlik güçlerine karşı kullanımı ve YDG-H hareketi geçmişte ilk olarak Cizre’de uygulamaya konuldu. Görülen örgütsel başarı sonrasında her iki uygulama diğer alanlara yaygınlaştırıldı.
Ayrıca, ilçedeki genç nüfus profili PKK için oldukça önemli. Zira, halen yaklaşık 120 bin nüfus olan ilçede 50 bine yakın orta öğretim çağında öğrenci olması, PKK’nın güçlü ve geniş taban bulmasına olanak sağlıyor. Bu taban Cizre’nin örgütün “uygulama laboratuvarı” olmasının en önemli gerekçelerinden birini oluşturuyor.
İPEK YOLU'NUN KIYMETİ
Irak’a açılan sınır kapısı Habur’a kadar uzanan tarihi İpek Yolu’nun üzerinde sondan bir önceki durak olan Cizre, bu konumuyla hem güvenlik güçleri, hem de PKK için stratejik nokta olarak değerlendirilirken, “Cizre’ye hakim olan tarafın İpek Yolu’na da hakim olacağı” görüşü yaygın bir kanaat.
Elbette ilçeyi önemli yapan bir diğer unsur ise Suriye’ye açılması. Suriye’de yaşanan çatışma ortamı sırasında, PKK’nın bölgedeki uzantısı olarak değerlendirilen PYD’nin Kuzey Suriye’deki Afrin ve Kobani kantonlarının sonuncusu Cezire olarak adlandırılan bölgedir. Bu bölgenin Türkiye sınırları içindeki karşılığını ise Nusaybin ve Cizre arasında kalan alan oluşturuyor. Böylelikle Rojava bölgesine açılacak koridorun tek geçiş noktasının, Suriye’nin Kamışlı ile Türkiye’nin Nusaybin şehirleri arasındaki Cezire kantonundan geçiyor olması, sınırın Türkiye tarafındaki Nusaybin-Cizre hattını PKK için çok daha önemli hale getirdi.
Ayrıca, son dönemde Silopi’de KDP lideri Mesut Barzani ile PKK taraftarları arasında yaşanan sürtüşmenin henüz Cizre’ye yansımaması, ilçe merkezinde PKK için rahat hareket alanı sağlıyor.