BIST 9.673
DOLAR 35,16
EURO 36,58
ALTIN 2.959,13
HABER /  GÜNCEL

PKK'nın Kobani stratejisi örgüt ne yapmak istiyor?

Kobani'deki son durumu değerlendiren Yeni Çağ yazarı Ümit Özdağ, PKK'nın Kobani stratejisini ve örgütün hedeflerini bugünkü köşesinden yazdı.

Abone ol

"IŞİD, Ayn el-Arap’ı (Kobani) ele geçirmiş PKK da kaybetmiş olsa da 'Kobani Muharebelerinin' galibi PKK."

Bu tespit Yeni Çağ gazetesi yazarı Ümit Özdağ'a ait. Özdağ, "PKK'nın Kobani stratejisi" başlıklı bugünkü yazısında PKK'nın IŞİD'e karşı savaşta kazandıklarını sıraladı.

Özdağ, PKK'nın Kobani stratejisi ise "PKK, savaşın gerçek doğasının askeri olmaktan çok siyasi olduğu gerçeğinden hareket ederek, muharebeyi kaybederken, savaşı kazanma üzerine kurulu bir politik savaş stratejisi geliştirdi" sözleriyle özetledi.

İşte Özdağ'ın PKK ve Kobani tespitleri:

"...

IŞİD, Ayn el-Arap’ı ele geçirmiş PKK da kaybetmiş olsa da “Kobani Muharebelerinin” galibi PKK. Çünkü PKK, Kobani’de PYD’nin arkasına saklanarak, dünya kamuoyu önünde kafa kesen IŞİD terörüne karşı gerçekten direnen tek güç olduğunu imajını vermeyi başardı.

PKK'NIN STRATEJİSİ

PKK, savaşın gerçek doğasının askeri olmaktan çok siyasi olduğu gerçeğinden hareket ederek, muharebeyi kaybederken, savaşı kazanma üzerine kurulu bir politik savaş stratejisi geliştirdi.
Böylece PKK, Kobani muharebesi sırasında dünya kamuoyu önünde terörist örgüt statüsünden meşru güç statüsüne sıçrama yapma doğrultusunda önemli bir adım attı. 

...
PKK öte yandan Ayn el-Arap çatışmalarını AKP Hükümetini baskı altına almak ve kitlesi üzerindeki kontrolü geliştirerek tesis etmek için bir araç olarak kullandı. Bir yandan AKP Hükümetine “Kobani’de savaşan PYD’lilere yardım et” baskısı yaparken, öte yandan örneğin Tunceli’de karakollara saldırı düzenleyerek, AKP Hükümetinin yardımını psikolojik olarak imkansız hale getirdi.

AK PARTİ KABUL EDERSE...

Örgüt, Türkiye’den Hatay-Kilis sınırında ve PKK kontrolünde bulunan Kürt Dağı bölgesinden PKK’lıların Türkiye’den geçiş yaparak Ayn el-Arap’a kuzeyden Türkiye’den girmesine izin vermesi gibi imkansız bir talepte bulundu. AKP Hükümeti’nin bu talebi kabul etmesi durumunda PKK, bir zafer kazanmış olacaktır. Öte yandan kabul etmemesi durumunda ise ki kabul etmemiştir; böylece PKK, dünya kamuoyunun gözünde IŞİD ve Türkiye’nin mağdur ettiği buna rağmen IŞİD’e karşı kahramanca savaşan Kürt özgürlük savaşçıları konumuna yükselerek, bir psikolojik zafer elde etmiştir.

ABD VE PKK SİLAH ARKADAŞI OLDU

PKK açısından Ayn el-Arap çatışmaları sırasında kazanılan üçüncü zafer, ABD ile PKK arasında “silah arkadaşlığı” statüsünü oluşturmak olmuştur. Ayn el-Arap’ta çatışmalar uzadıkça Amerikan Hava Kuvvetleri, PKK ile çatışan IŞİD’lilere daha ağır hava saldırıları geliştirmiştir.

...Üstelik, Ayn el-Arap çatışmaları sırasında ABD, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ifadesi ile Türkiye ile PKK arasında kalınca hiç tereddüt etmeden PKK’yı tercih etmiştir. Üstelik ABD, AKP Hükümetini Barzani güçlerini Türkiye’den geçirerek, Ayn el-Arap’a girmelerine izin vermesi konusunda zorlamış ve “ikna” etmiştir. Bu durum Türkiye için bir başka psikolojik mağlubiyet oluşturmuştur.

PEŞMERGE'NİN ANLAMI YOK

Kerkük’te köprünün üzerinde 50 metre ilerideki IŞİD’e operasyon yapamayan peşmergelerin Kobani’de PKK’ya yapacağı yardımın çok ciddi bir anlamı olmayacaktır.

SONUÇ OLARAK...

Sonuç olarak; PKK, Suriye’nin kuzeyinde oluşturduğu üç devletçikten birisi olan Kobani devletçiğini Türkiye’ye güç projeksiyonu yapmak amacı ile çok etkili bir şekilde kullanmayı başarmış görünmektedir.

Bir: PKK, dünya kamuoyu önünde terörist örgütten IŞİD’e karşı vatanlarını savunan, meşru savaşçı olmaya doğru önemli bir adım atmıştır.

İki: Türkiye’yi terör eylemleri ile sarsarken, Türkiye ile IŞİD arasında bağ olduğu imajını başarı ile dünyaya vermiş, Türkiye’yi yalnızlaştırmıştır.

Üç: ABD ile askeri/siyasi ilişki kurmayı başarmıştır. PKK açısından en önemli sonuç, Kobani çatışması ile Kuzey Suriye’deki varlığını büyük ölçüde meşrulaştırmayı başarmış olmasıdır.