Terör saldırıları, güvenlik çemberini de genişletti. İstihbarata gelen bilgiler ise PKK'nın hedeflerini ortaya koydu.
Abone olBölücü terör örgütü PKK’nın 1 Haziran 2010 itibarıyla sözde ateşkes sürecine son vermesiyle beraber eylemlerin artması, devleti güvenlik tedbirlerini en üst düzeye çıkarmasına neden oldu. MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün "örgüt sınırdan patlayıcı ve militan sokmaya çalışıyor. Amaç büyük kentlerde ses getirecek eylem yapmak" şeklindeki istihbaratından sonra özellikle protokole ilişkin güvenlik önlemleri artırıldı.
PKK’nın sözde ateşkes sürecini bitirmesinin ardından örgütün, askeri birlikler, emniyet müdürlükleri gibi kamu kurum ve kuruluşlarına yönelik saldırı planladığı yönündeki istihbaratı alan güvenlik birimleri ayrıca, "terör örgütünün gerçekleştirmeyi hedeflediği yeni eylemler için gerekli militan ve patlayıcıları Suriye sınırından kaçak yollarla yurda sokmayı çalıştığı"nı bildirdi.
İSTİHBARAT UYARMIŞTI
Devletin zirvesine de yönelik saldırı planladığı ifade edilen terör örgütü militanlarının yakalanmamak için hiçbir iletişim aracını kullanmadıkları, örgüte yakın aileler aracılığıyla "kurye" yöntemiyle haberleşme sağladıkları da ifade edildi. Haziran ayının ilk haftasında tüm güvenlik kuvvetlerine gönderilen gizli yazıda, "PKK terör örgütü Emniyet Müdürlükleri, askeri birlikler, karakollar; kışla ve gazinolara yönelik eylem planlamaktadır. Bu doğrultuda tüm birimlerin hassasiyet içerisinde görev yapması, nöbetçi sayılarının artırılması, nöbetçilerin çelik yelek giymeleri, nöbet yerlerinin zırhlanmasına dikkat edilmesi" istendi.
Kamu kurum ve kuruluşları ile askeri birlik yakınlarına sivil araçların park etmemesi, bölgede görev yapan polis ve askere ait tüm servis araçlarının güzergahlarının günlük olarak belirlenmesinin de önemine değinilen yazıda ayrıca, "Ana hedef olan personelin sivil araçlarına yönelik saldırılara karşı da duyarlı olunması gerekmektedir. Personel servislerinin de olası eylemlere hedef olmamak için saatlerinin ve güzergahlarının günlük olarak değiştirilmesi önem arz etmektedir. Bunları yanı sıra resmi kurumlar, bankalar ve insanların yoğunlukla bulunduğu alışveriş merkezlerinde de güvenlik tedbirlerinin artırılması gerekmektedir" denildi.
GÜVENLİK ÇEMBERİ GENİŞLETİLDİ
Bu arada terör örgütünün "belirleyici insiyatife sahip olduğunu kanıtlamak için" kanlı eylemlerine kentlerde devam edeceğinin belirtildiği istihbarat yazısında protokole yönelik saldırıların önlenmesi için güvenlik çemberinin de genişletilmesi istendi. Bu nedenle el yapımı patlayıcılara yönelik dikkatli olunması, protokole yaklaşmak isteyen şüpheli şahıslara anında müdahale edilmesi için tedbirlerin alınması gerektiği vurgulandı.
Ayrıca bu uyarı çerçevesinde devlet protokolünde koruma zaafiyeti yaratacak hiçbir şeye müsade edilmemesi için çeşitli düzenlemeler de yapıldı. Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Devlet Büyüklerini Koruma personelinin eşlik sayısı arttırılırken, öncü ve gözcü sayısı da yeniden düzenlendi.