BIST 9.627
DOLAR 35,21
EURO 36,64
ALTIN 2.958,61
HABER /  POLİTİKA

PKK'nın geri çekilme tarih belli oldu

BDP'li Sırrı Süreyya Önder, PKK'nın geri çekilme tarihini açıkladı. PKK ise 3 aşamalı yol haritası planını deşifre etti.

Abone ol

İNTERNETHABER - Çözüm sürecinin en önemli adımı olan PKK'nın sınır dışına çekilmesi ile ilgili BDP'li Sırrı Süreyya Önder'den bir açıklama geldi.

Önder, PKK'nın 25 Nisan'dan itibaren çekilmeye başlayacağını duyurdu. Kandil-İmralı hattında sürekli yer alan Önder, "Mektup faslı bitti, görüşmeler BDP'liler üzerinden yürür" diye konuştu.

Önder'in açıklamalarına göre, "Kandil 25 Nisan'da açıklama yapacak ardından da çekilme başlayacak."


  ABDULLAH GÜL'DEN GERİ ÇEKİLME YORUMU  

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, PKK'nın 25 Nisan'da çekilmeye başlayacağı yönündeki açıklamayı değerlendirdi. (DEVAMI)

  ASKERİ BİRLİKLER SINIRDAN ÇEKİLİYOR MU?  
Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, tersine terhis iddialarına ilişkin açıklama yaptı. (DEVAMI)


KANDİL'DEN YOL HARİTASI

Peki 25 Nisan'daki çekilme ile nasıl bir süreç işlemeye başlayacak.
Bundan sonra neler olacak?


Kamuoyunun yanıtını merak ettiği sorunun cevabı Kandil'den geldi. Murat Karasu, Kürt ajansına verdiği röportajda 3 aşamalı planı açıkladı. Bu aşamalar şöyle;

BİRİNCİ AŞAMA belli konularda anlaşma temelinde bir çatışmasızlığı ifade ediyor. Önderlik aynen şöyle söylüyor: “Temel ilkelerde anlaşma temelinde çatışmasızlığın sağlanması”. Kürt Özgürlük Hareketi ateşkes yapıp güçlerini çekecek; ama bazı temel konularda anlaşma ve Meclisin karar alması, komisyon kurulması kaydıyla geri çekilme sağlanacak". Birinci aşamada başka komisyonların kurulması da var. Hakikatleri araştırma komisyonu, barış komisyonu, çeşitli cinayetleri, katliamları araştıran komisyonlar da olacak.

İKİNCİ AŞAMA biraz da buna paraleldir. Geri çekilme süreci başladıktan sonra geri çekilme iradesinin ortaya konulması, geri çekilmenin olması, geri çekilme sürecinin ilerlemesiyle birlikte anayasal değişikliklere gidilmesi. Tabii geri çekilme sürecinde yol haritasının olması, yol temizliğinin yapılması da var… BDP “yüzde on barajının kaldırılması, seçim kanununun değiştirilmesi, terörle mücadele yasanının kaldırılması” diyordu. Bunlar da geri çekilmeyle birlikte ikinci aşamada olacak şeylerdir.

ÜÇÜNCÜ AŞAMA ise normalleşme aşamasıdır. O nedir? Anayasal ve yasal değişiklikler yapıldıktan sonra onlar pratiğe geçecek ve çözüm olduğu görülecek. Çünkü anayasa ve yasalar çıkacakda, bir de uygulanması olacak. Yani bu süreç bir demokratikleşme süreci.

Bu açıdan anayasalar ve yasalar yapılır da pratiğe yansıyınca gerçekten Kürt sorununun kalıcı çözümünün gerçekleşeceği ortaya çıkarsa yani Kürtlerin özgür ve demokratik yaşamı ikinci aşamanın tamamlanmasından sonra gerçekleşirse; anayasalar ve yasal değişiklerle özgür ve demokratik yaşam güvenceye alınır, Kürtler de buna inanırsa makul bir çözüme inanırsa o zaman normalleşme başlar. O zaman silahlı güçlerin durumu da tartışılabilir, yurtdışındaki herkesin durumu da tartışılabilir. Yani artık tümden normalleşmeye geçilir.