BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

PKK'nın çekilmesinde unutulan yasa

Başbakan Erdoğan, PKK'nın sınırları terk etmesini valilere göndereceği Başbakanlık genelgesi ile aşmayı planlıyor. Ancak unutulan bir şey var...

Abone ol

Başbakan Erdoğan PKK ile barış sürecinde en önemli aşama olan terör örgütü mensuplarının sınır dışına çıkmasını valilere göndereceği Başbakanlık genelgesi ile aşmayı düşünüyor.

Buna göre asker valinin talimatıyla kışladan çıkmayacak. Terör örgütü mensupları da sınırları kendi yöntemleriyle terk edecek. Ancak unutulan 3497 sayılı yasa ve onun yetkili kıldığı bir sorumlu daha var. O da Kara Kuvvetleri Komutanlığı.

SINIR İÇİ VALİDEN, SINIRÖTESİ HÜKÜMETTEN

Gazeteport'ta yer alan habere göre, bugünkü uygulamada askere kendiliğinden operasyon yetkisi veren EMASYA protokolünün kalkmasının ardından yapılan düzenlemede asker sınır içinde operasyon yetkisini validen, sınırötesi operasyon yetkisini ise hükümetten alıyordu. Valilerden alınan sınır içi operasyon yetkisi de 6 ay ile 1 yıl gibi uzun süreli olabiliyordu. Yeni durumda sınır için operasyon için valilerden uzun süreli yetki alınması uygulamasına son verilerek nokta operasyon yapılmasına süreli olarak izin verilecek.

HÜKÜMETİN ÜZERİNDE ÇALIŞTIĞI DÜZENLEME

Hükümete yakın yayın organlarında çıkan haberlere göre; AK Parti kurmaylarının üzerinde çalıştığı yeni düzenlemeye göre; çekilmede güvenliği valiler yönetecek. Kara birliklerine operasyon yetkili verilmeyecek. Yani Kara birlikleri kışlada kalacak. Jandarma ve polis güvenlikte daha etkin olacak. Sınırötesi operasyon için ise tezkerenin verdiği yetki çerçevesinde hükümet izni gerekecek.

BU YASA İÇİN YENİ YASA GEREKECEK

Ancak AK Parti hükümetini sıkıntıya sokacak 3497 sayılı Kara Sınırlarının Korunması ve Güvenliği Hakkındaki kanun var. 22 Kasım 1988 yılında çıkartılan 3497 sayılı yasa ile Türkiye Cumhuriyeti sınırlarının korunması Jandarma'dan alınarak Kara Kuvvetleri Komutanlığına devredilmiş. Bu yasa ile sınır güvenliğinin sağlanmasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı yetkili kılınarak bu yetkinin sınır birliklerince sağlanacağı açıkça anlatılmış.

GÖRÜNCE MÜDAHALE ETMEK ZORUNDA

Kanunun verdiği yetkiye göre kara sınırları boyunca tesis edilen sınır bölgesi birinci derecede askeri yasak bölge sayılıyor. Bu bölgeden giriş ve çıkışları önlemek, suçluları yakalamak, bölgede işlenen meşhut suç faillerini ikinci derecede askeri yasak bölgede de takip edip yakalamak, failler hakkında zorunlu yasal işlemleri yapmak, yakalanan kişi ve suç delillerini ilgisine göre mahalli güvenlik kuvvetlerine teslim etmekle görevlendirilmiş. Buna göre Sınır Birlikleri sınırları terk ettiğini gördükleri PKK'lılara müdahale ederek yakalayıp mahalli güvenlik kuvvetlerine teslim etmek zorundalar.

BAŞBAKANLIK GENELGESİ YASAYI KALDIRMIYOR

Bu özel bir yasa olduğu için uygulamadan kaldırılması da yine yasa gerektiriyor. Çünkü yasalar genelgelerler uygulamadan kaldırılamıyor veya istisnai durum yaratılamıyor. Bu durumda Başbakanlık genelgesi ile geçici de olsa istisnai durum yaratılamaz. Yaratıldığı takdirde başta Kara Kuvvetleri Komutanı ve bölgede görev yapan sıralı rütbeli askeri personel suçlu duruma düşüyor. Şöyleki; suça karışmış bir terör örgütü mensubu ileriki tarihte yakalanıp vereceği ifadelerde "silah bırakıp yerini belirttiği sınırdan çıktığını" söylediği taktirde o bölgede görev yapan tüm rütbeliler için yargı yolu açılacak. Siyasi konjonktürün her on ya da yirmi yılda bir değiştiği Türkiye'de bu durum şu an yetkili görevde bulunanlar için büyük sıkıntı yaratıyor. Mevcut yasaya istisna getirmek için AK Parti'nin Meclis'te yeter sayısı bulunmasına karşın, yasanın Meclis'e gelmesi ve yasalaşma sürecinde meydana gelecek tartışmalar hükümeti siyasi açıdan büyük sıkıntıya sokacağı için AK Parti hükümeti açısından da büyük risk taşıyor.

İŞTE 3497 SAYILI KANUN

Bu Kanunun amacı; T.C. Devleti kara sınırlarının korunması ve güvenliğinin sağlanması ile ilgili esas ve usulleri düzenlemektir. Bu Kanun, bu görevleri yerine getirecek Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve bu Komutanlık tarafından tefrik edilen birliklerle bu birliklerin emrine verilen veya desteğine tahsis olunan diğer birlikleri kapsar.

Görev, Yetki ve Görev İlişkileri

Madde 2 – Kara sınırlarını korumak ve güvenliğini sağlamak görevi Kara Kuvvetleri Komutanlığına ait olup bu görev sınır birliklerince;

1. Kendi sorumluluğunda olan bölgede sınırı korumak ve güvenliğini sağlamak,

2. Gümrük hattındaki giriş ve çıkış kaçakçılığı ile kara sınırları boyunca tesis edilen birinci derece askeri yasak bölge içerisinde suç teşkil eden eylemleri önlemek, suçluları yakalamak, bu bölgede işlenen meşhut suç faillerini ikinci derece askeri yasak bölgede de takip etmek ve yakalamak, failler hakkında zorunlu yasal işlemleri yapmak, yakalanan kişi ve suç delillerini ilgisine göre mahalli güvenlik kuvvetlerine teslim etmek.