Akil İnsanlar Heyeti Marmara Bölgesi Grubu Başkanı Deniz Ülke Arıboğan, PKK'nın çekilme kararını değerlendirdi.
Abone olAkil İnsanlar Heyeti Marmara Bölgesi Grubu Başkanı Deniz Ülke Arıboğan, "Terör örgütünün sınır dışına çıkma kararı önemli bir adım ama bunu sadece bir başlangıç olarak değerlendiriyoruz" dedi.
Arıboğan, terör örgütü üyelerinin sınır dışına çekilmesi kararını AA muhabirine değerlendirdi.
Kararın önemli olduğunu ancak henüz başlangıç safhasında bulunulduğunu belirten Arıboğan, silahları bırakma aşamasına kadar bir zamanın geçeceğini düşündüklerini kaydetti. Arıboğan, şöyle devam etti:
"İki taraf arasında karşılıklı güven artırıcı önemler de söz konusu olacaktır. Anladığım kadarıyla bir karışıklık olamasın diye koridorlar karşılıklı olarak boşaltıldı. O nedenle terör örgütünün sınır dışına çıkma kararı önemli bir adım ama sadece bir başlangıç olarak değerlendiriyoruz. PKK'nın lağvedilip, bütün Kürt hareketinin meşru siyasal zemine inişi nihai son olacaktır. O açıdan sürecin daha çok başındayız."
Arıboğan, bu kararın, Akil İnsanlar Heyeti'nin çalışmalarına etkisine ilişkin de "Akil insanların barış ve toplumsal uzlaşma için geliştirdiği çaba, aslında sadece PKK meselesine endeksli olmadığı, genel olarak Türkiye'deki topluma çok yaygın bir biçimde nüfuz etmiş bu şiddet geleneğinin ortadan kaldırılması hedeflendiği için çok daha büyük bir ivme kazandıracağını söyleyemem" ifadesini kullandı.
Her hal ve şartta, böyle bir çekilme kararı olsun ya da olmasın toplumsal uzlaşmanın gerekliliğine inandıklarını dile getiren Arıboğan, "Tabii bu olumlu gelişme genel olarak toplumda bir rahatlama yaratacaktır. Bu şekilde güvenin de aratacağını düşünüyoruz. Bu olumlu bir etki yapar" değerlendirmesinde bulundu.
SIRA SİYASAL MÜCADELEDE
Arıboğan, nihai noktada silahlı güçlerin ülke dışına çıkmasının, en azından kanın durması, silahlı şiddetin bertaraf edilmesi anlamına geldiğini vurgulayarak, bundan sonraki noktanın siyasal mücadele safhası olduğunu kaydetti.
Süreci, yeni bir anayasayla taçlandırmak gerektiğine işaret eden Arıboğan, "Burada mesele, sadece PKK'nın bertaraf edilmesi değil. Toplumda başka adaletsizlikler, rahatsızlıklar da var. Bunların da ortadan kaldırılabilmesi için herkesi kucaklayan bir anayasa yapmak lazım. Yoksa biri biterken öbürü başlar" görüşünü belirtti.
Arıboğan, silahlar bırakıldıktan sonra geri dönüşün söz konusu olacağını ifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı:
"Onlardan suçlu olanların affedilmesi ya da cezalandırılması, devletin politikasına göre karar verilecek bir şey. Diğerlerinin evlerine dönüşü, evlerine döndükten sonra topluma yeniden birey olarak kazandırılması, korucu sisteminin halledilmesi yani epey gidilecek bir yol var."