BIST 9.577
DOLAR 34,03
EURO 37,84
ALTIN 2.823,15
HABER /  POLİTİKA

PKKlılar geri dönmek istiyor

Habur Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye gelen 34 PKK’lıdan 9 kişi bugün de Yüksekova İlçesinde ziyaretlerini sürdürdü.

Abone ol

Mahmur Kampı'ndan gelen Bülent Aka, barışa katkı sunmak için Türkiye’nin bir çok kentinde miting düzenlediklerini belirterek, “Gönül isterdi ki Mahmur’dan değil 26 kişi, 12 bin kişi Türkiye’ye gelsin. Kandil’de 8 kişi yerine, bütün gençlerin geri gelmesini istiyoruz. Bu insanlar evlerine dönmek istiyorlar” dedi.

Teröristbaşı Abdullah Öcalan’ın çağrısıyla Kandil ve Mahmur'dan gelen PKK’lı gruptan Elif Uludağ, Hüseyin İpek, Bülent Aka, Zehra Tunç, Fatma İzer, İsmail Ayas, Mikail Soydan, Sait Şedal ve Menekşe Soydan, Hakkari’de ziyaretlerinin tamamladıktan sonra bugün de Yüksekova İlçesine geldi. Grup Belediye Başkanı DTP'li Ruken Yetişkin, DTP Hakkari İl Başkanı Hıfzullah Kansu, DTP Yüksekova İlçe Başkanı Nazif Ataman tarafından karşılandı. Belediye salonunda düzenlenen toplantıda konuşan Mahmur’dan gelen Bülent Aka, Türkiye’de olduğu için halen kendini rüyadaymış gibi hissettiğini belirterek, “Gönül isterdi ki Mahmur'dan değil 26 kişi, 12 bin kişi Türkiye'ye gelsin.

Kandil’de 8 kişi yerine bütün gençlerin geri gelmesini istiyoruz. Bu insanlar evlerine dönmek istiyorlar. Ama amacımız sessiz sedasız gelip, evimize oturmak değildir. Kürt sorununa demokratik bir çözüm bulunması için çaba gösteriyoruz. Halkımız bizi görkemli bir şekilde karşılayarak üstüne düşeni yapmıştır. 40 gündür Türkiye’deyim ama hala herşey bana rüya gibi geliyor. Daha bu rüyadan uyanmış değilim. Yüksekova’da bulunmuş olmanın benim için çok özel bir anlamı var. Çünkü Yüksekova doğup büyüdüğüm bir yerdir” dedi.

Daha sonra sonra söz alan Kandil grubundan Elif Uludağ ise Türkiye halklarına güzel bir yaşam sağlamak için dağa çıktıklarını iddia etti. Uludağ, “30 yıldır bu ülkede tabutlar geliyordu. Biz canlı olarak gelip, Türkiye’nin barışa kavuşması için samimiyetimizi ortaya koyduk. Silopi’den Diyarbakır’a kadar bütün halk bizi büyük bir çoşkuyla karşıladı. Halkın çoşkusu, istemleri Abdullah Öcalan’a bağımlılığı simgeliyordu. Ama bu çoşkuya büyük bir tahamülsüzlük gösterildi. Kürtler 1993’te bütün savaş dayatmalarına rağmen barış talebini hep dile getirmiştir. Ama her defasında bizlere savaş dayatıldı. Halkımızın hakları için dağa çıktık o dağlardan inmek kolay olmadı. Çünkü orda daha özgür bir yaşam vardı. Herşeye rağmen biz barışı getirme gayretimizi sürdüreceğiz. Bu çabalarımızda halkımızı sivil toplum örgütü temsilcilerini hep yanımızda gördük ve bundan sonra da yanımızda görmek istiyoruz” dedi.

Konuşmaların ardında Belediye Başkanı Ruken Yetişkin’i makamında ziyaret eden PKK’lılar, daha sonra Yüksekova Küçük Sanayi Sitesine gitti. Yüksekova Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İrfan Sarı ise “Yüksekova bugün tarihi bir gün yaşıyor. 30 yıllık savaşın en büyük acılarını çeken yerlerden biride Yüksekova’dır. Bu savaş halklar arasında büyük kopukluklara sebep oldu. Sivil inisiyatif oarak biz yıllardır barışın sağlanması için elimizden geleni yapıyoruz. Bu savaşın bir şekilde bitirilmesi gerektiğine inanıyoruz” diye konuştu.