BIST 8.860
DOLAR 34,23
EURO 37,35
ALTIN 2.932,38
HABER /  GÜNCEL

PKK'lılar cezaevinden böyle kaçmış!

Bingöl'deki firarların sır perdesi aralanıyor. Polis, köpeklerle teröristlerin izini sürüyor.

Abone ol
Aralarında güvenlik görevlilerinin şehit edildiği olaylara karışan 18 PKK'lının kaçışıyla ilgili sır perdesi aralanıyor. Firar eden PKK'lıların cezaevinde yaklaşık 1 yıl boyunca tünel kazdıkları belirlenirken, tüneli neyle kazdıkları konusu ise hala netlik kazanmadı. Bu arada firari mahkumların yakalanması için bölgede köpeklerle iz sürülüyor.
 
Bingöl'de M Tipi Kapalı İnfaz Kurumu’nda kalan 18 PKK’lı dün firar etti. Cezaevindeki sayımda ortaya çıkan firar sonrası bölgede geniş güvenlik önlemleri alındı, şehir ablukaya alındı.

80 METRE TÜNEL KAZMIŞLAR

Yapılan araştırmada koğuştan başlayan ve yaklaşık 80 metre olduğu belirtilen tünelin cezaevi dış duvarına yaklaşık 10 metre uzaklıkta bulunan kentin atık sularının geçtiği üstü açık kanalın olduğu yerde bittiği belirlendi. Nöbetçi kulübesinin de bulunduğu bölgede jandarma geniş çaplı araştırma başlattı.
 
TÜNELİ BİR YILDA KAZMIŞLAR
 
PKK’lıların tünel kazarken çıkardıkları topraklar ile tünel kazılırken kullanılan kazma ya da kürek de bulunmadığı belirtildi. Bu konuda cezaevi içinde de arama başlatılırken, PKK’lıların tüneli yaklaşık 1 yılda kazdıkları sanılıyor. Firari PKK’lıların cezaevi içinden de yardım alabileceği ihtimali üzerinde duran güvenlik güçleri, bu konuyu da araştırıyor.
 
PKK’lıların cezaevi dışına çıktıktan sonra bölgede kendilerini bekleyen bazı kişilerin yardım alıp, üzerlerindeki elbiseleri de değiştirmiş olabileceği belirtildi. Firar eden hükümlü ve tutukluların, son dönemlerde kendilerini ziyarete gelen kişilerin de yakın takibe alındığı bildirildi.

56.20130926003143.jpg 
 
İKİ KOĞUŞTAKİLER KAÇTI
 
Cezaevinin dış duvarına, iç kesimde bulunan ikinci koğuştaki PKK'lıların tüneli kazıp, duvar dibindeki diğer koğuşa gelip, bundan sonra iki koğuştakilerin tüneli birlikte kazdıkları belirlendi. Firarilerin tünel kazılan bölgeyi buzdolapları ile kapattıkları ve çıkardıkları toprakları ise lavabo ve tuvalete attıkları öğrenildi.
 
Cezaevinde zaman zaman kanalizasyonlarda tıkanma meydana geldiği, kanalizasyonların Bingöl Belediyesi'nden çağırılan vidanjörlerle açıldığı belirlendi.

BÖLGEDE ALARM VERİLDİ
 
Cezaevinden 18 PKK’nın firar ettiğinin ortaya çıkması ardından başta Bingöl merkez olmak üzere geniş çaplı operasyon başlatıldı. Kırsal kesimlere kaçtıkları tahmin edilen PKK’lıları yakalamak için havadan helikopterler de arama tarama faaliyetine katıldı.
 
PKK’lı hükümlü ve tutukluların firar ettiğinin anlaşılmasının hemen ardından Bingöl’ün yanı sıra Elazığ, Muş, Diyarbakır başta olmak üzere tüm il ve ilçelerdeki güvenlik birimleri uyarıldı.
 
FİRARİLERİ ARAMA ÇALIŞMALARI
 
Firarilerin yakalanması için Bingöl-Diyarbakır karayolunun Diyarbakır girişinde emniyet birimleri tarafından yol kontrol noktası oluşturuldu. Kontrol noktasındaki polis ekipleri şüphelendikleri araçları durdurup kontrol etti.
 
KIRSAL ALANA KAÇTIKLARI BELİRLENDİ
 
18 PKK’lının kırsal alana kaçtıklarını belirlendi. Firarilerin, kaçışlarından hemen sonra dağda bulunan PKK’lılarla irtibata geçtikleri ve Bingöl ile Tunceli arasındaki kırsalda buluştukları belirtildi.
 
Kaçan PKK’lıların yakalanması için Bingöl ve Tunceli illerinde operasyon başlatıldı. Akşam saatlerinde Bingöl 49’uncu Piyade Tugay Komutanlığı’ndan 2 Kobra helikopter keşif uçuşuna başladı. Ardından Sikorsky helikopterlerle kaçan PKK’lıların bulunabileceği alanlara Jandarma Özel Harekat Timleri indirildi. Timlerin kırsal alanda operasyonlarını sürdürdüğü belirtildi.

76.20130926003305.jpg 
 
KÖPEKLİ İZ TAKİBİ
 
Yapılan aramada cezaevinden firar eden PKK'lılardan birinin ayakkabısı bulundu. Bingöl Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat Şube Müdürlüğü ekipleri, bölgeye özel eğitimli köpeklerle gelerek arama başlattı. Köpeklere ayakkabı koklatılarak başlatılan aramada firarilerin izleri sürülmeye başlandı. Ayakkabıdan koku olan köpekler kırsal alana doğru giderken, ekiplerde peşinden takibini sürdürüyor.
 
Yetkililer, bölgenin toprak yapısında yaptıkları incelemede tünelin kısa bir sürede kazılmadığını belirledi. Yetkililer, tünelin çok uzun süren bir çalışma sonunda kazıldığı ihtimali üzerinde duruyor.

456.jpg 
 
FİRARİLERİN İSİMLERİ
 
Bingöl M Tipi Cezaevi’nden firar adan 18 PKK’lı şunlar:
 
Baran Günana (Kars), Selami Kızıl (Mardin), Diren Y. (Diyarbakır), Veli Taşkıran (Diyarbakır), Şeref Gülen (Diyarbakır), Ahmet Oyunlu (Diyarbakır), Ramazan B. (Diyarbakır), Rıdvan İpek (Diyarbakır), Ali Nergis (Diyarbakır), Devrim Kavak (Batman), Diyar Kaydu (Diyarbakır), Ekrem Taş (Bingöl), Hüseyin Barsak (Siirt), İbrahim E. (Diyarbakır), Emrah Ubiç (Kars), Cemil Doster (Diyarbakır), Osman Kılıç (Bingöl), Ozan Alpkaya (Mardin).