BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  DÜNYA

PKKlı teröristler muhbir çıktı

Fransa'da gözaltına alınan bazı PKK'lı teröristlerin Fransız gizli servisleri için muhbirlik yaptığı ileri sürüldü.

Abone ol

Le Parisien gazetesinin haberine göre, tutuklanan PKK’lılardan bazıları sorguları sırasında düzenli olarak Fransız kontr-espiyonaj servisi DST’ye bilgi verdiklerini söylediler.

Gazete, PKK militanlarının ayda en az bir kere görüştükleri DST ajanlarına PKK’nin Avrupa’daki yapılanması, Fransa’da nasıl haraç topladığı ve Fransa’daki örgütlenmesi hakkında bilgi verdiklerini söylediklerini belirtiyor.

DST’ye muhbirlik yapanlar arasında örgütün Avrupa’daki saymanı olarak bilinen Nedim Seven ile örgütün Avrupa yöneticilerinden 33 yaşındaki Canan Kurtyılmaz’ın da bulunduğu kaydediliyor. Seven ve Kurtyılmaz Türkiye’de karıştıkları terör faaliyetleri nedeniyle Interpol’ün kırmızı bülteni ile aranıyorlardı.

Gazete tarafından elde edilen bir diğer bilgiye göre de, tutuklanan PKK’lılardan biri sorgusu sırasında PKK’nın “intihar komandosu” adlı bir birimi olduğunu ve “Kürt davası” için eylemler gerçekleştirmek üzere hazxır bekletiliyordu.

Le Parisien gazetesi, bu bilgilerin DST tarafından doğrulandığını belirterek, bir kontr-espiyonaj yetkilisinin “Üstü kapalı bir anlaşmamız vardı : onlar Fransa’da saldırı düzenlemeyecekti, biz de onları rahat bırakacaktık” sözlerini aktarıyor.

DST yetkilileri, gazeteye yaptıkları açıklamada, “Çoğu zaman siyasi mülteci olan bu insanlarla idari polis işlemleri çerçevesinde ilişkideyiz. Ama bu kendilerini koruma altında hisstemelerine izin verdiğimiz anlamına gelmez. Kuşkulu hiçbir faaliyete göz yummadık. Tam tersine sarı çizgiyi geçmemeleri konusunda kendilerini uyarıyorduk” şeklinde konuşuyor.

Gazeteye göre, Fransız makamları PKK’nın Fransa’da yılda yaklaşık 4 milyon Euro fon topladığı tahmininde bulunuyor.