BIST 9.673
DOLAR 35,18
EURO 36,60
ALTIN 2.961,90
HABER /  GÜNCEL

PKKdan sahte eylemler

Büyük bir çöküş yaşayan terör örgütü, sesini duyurmak ve kadrolarına moral verme adına sahte eylemler üretiyor.

Abone ol

Yurt içinde ve Irak'ın kuzeyinde ard arda düzenlenen operasyonlarda büyük kayıplar veren terör örgütü PKK'nın ''kadrolarına moral vermek için sahte eylemler ürettiği'' bildirildi. Refahiye'de Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı'nda teknik bir arızadan meydana gelen patlamayı terör örgütü kendi eylemi gibi duyurdu.

Erzincan'ın Refahiye ilçesine bağlı Yurtbaşı köyü yakınından geçen boru hattı üzerinde 6 Ağustos 2008 günü bir patlama meydana geldi. Olay yerinde inceleme yapan uzmanlar patlamanın teknik bir arızadan meydana geldiğini belirlediler.

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, söz konusu patlamanın teknik bir arızadan kaynaklandığının saptanmasına rağmen, terör örgütü PKK destekli internet siteleri, olayı örgüt mensubu teröristlerce yapılan bir ''sabotaj eylemi'' olarak duyurdular.

Boru hattındaki patlamanın terör örgütü PKK tarafından üstlenildiği yönündeki açıklamaları değerlendiren uzmanlar, örgütün son zamanlarda askeri operasyonlar sonucu paniğe kapıldığını söylediler. Terör örgütlerinin kadrolarını ayakta tutmak için zaman zaman çeşitli eylemlere giriştiğini anlatan uzmanlar, PKK'nın ''eylemleri üstlenme konusunda çelişkili davrandığına'' dikkat çektiler. Bazen kendi yaptıkları eylemlerin iç ve dış kamuoyunda sert tepki alması durumunda üstlenmekten kaçındığını ifade eden uzmanlar, ''Zaman zaman da kendileriyle ilgili olmayan olayları kadrolarına moral vermek için örgüte mal etmeye çalışıyorlar'' diye konuştular.

Bazı sivil toplum örgütleri ise terör örgütünün yaptığı bazı eylemlerin bölgenin ekonomik kalkınmasının yanı sıra çevreye de büyük zararlar verdiğini hatırlatarak, ''Bölgede askerleri ormanları yakmakla suçlayanlar, sabotaj eylemleriyle hem bölge ekonomisine hem de doğaya büyük zarar veriyorlar. Doğanın dengesini bozanların, bitki ve hayvanların yanarak yok olmasına neden olanların, utanmadan ve sıkılmadan bunu bir 'başarıymış' göstermeleri onların kimlere ve neye hizmet ettiklerini açıkça ortaya koyuyor'' diye tepki gösterdiler.

TERÖR ÖRGÜTÜNÜN ÇELİŞKİSİ

Terör uzmanları, mayınlama başta olmak üzere, bölgenin sosyal, ekonomik ve kültürel yönden kalkınmasını engellemek için her yola başvuran terör örgütü PKK'nın, bu eylemi üstlenmesinin, terör örgütünün kendi söylemleriyle de çeliştiğine dikkat çekiyorlar.

Terör ve organize suç örgütü kimliğinden kurtulmak ve Avrupa kamuoyuna sempatik görünmek için her yolu deneyen terör örgütü PKK'nın, geçen yıl uluslararası kamuoyuna yönelik ''Örgütün Yeni Stratejisi'' başlıklı duyurusunda ''Doğanın korunması gerektiğini, ekolojik dengeyi bozmaya yönelik her türlü eyleme karşı olunduğu'' ifadesine yer verilerek, örgütün ekolojik dengeye zarar verecek her türlü eylemden uzak kalacağı iddia edilmişti.

Terör örgütü elebaşısı Abdullah Öcalan da avukatları aracılığıyla verdiği mesajlarda, insanlığın kurtuluşu için ortaya koyduğu reçetelerde ''ekolojik toplum'' kavramını anahtar kelime olarak sık sık gündeme getirerek, örgüt kadrolarına bu konuda duyarlı olmalarını istemişti.

PKK ÇEVREYE DE DÜŞMAN

Terör örgütü PKK, örgüt kadrolarına moral vermek amacıyla, 6 Eylül 2004 tarihinde, hiçbir güvenlik koruması bulunmayan İskenderun Körfezi'nde demirli bulunan toksik atık (zehir) yüklü MV Ulla gemisini, ''Dijvar Erkendi'' isimli örgüt sorumlusuna, bombalatmak suretiyle batırtmıştı. Zehir yüklü geminin batması sonucunda, ekolojik yapının bozulması ve milyonlarca canlının zarar görmesi nedeniyle, uluslararası kamuoyunun tepkisinden çekinen terör örgütü PKK, eylemi üstlenmeyerek, olayın örgüt tarafından gerçekleştirildiğinin kamuoyuna yansımaması için büyük çaba göstermişti. Ancak terör örgütü yönetimi, eylemi gerçekleştiren Dijvar Erkendi'yi ödüllendirmeyi de ihmal etmemişti.

BTC petrol boru hattındaki teknik arızadan meydana gelen patlamayı hemen eylemi örgütün gerçekleştirdiğini iddia eden terör örgütü PKK, o dönemde zehirli bir gemiyi batırmış, ancak bunu uluslararası kamuoyundan alacağı tepkiden korktukları için bu eylemi gizlemeye çalışmışlardı.

BTC Ham Petrol Boru Hattı üzerindeki 30 No'lu vanada teknik bir arızadan dolayı meydana gelen patlamayı ''Biz yaptık'' diyerek üstlenen terör örgütü PKK'nın, ekolojik dengeye zarar verecek bu tür eylemleri teşvik eder nitelikteki açıklaması ve MV Ulla gemisi olayını değerlendiren uzmanlar, başta Greenpeace olmak üzere uluslararası kuruluşlar ile sivil toplum örgütlerin ve bölgede yaşayan vatandaşların, canlılara ve çevreye zarar verecek bu tür eylemlere karşı tepki göstermeleri gerektiğine dikkat çektiler.