Çekilme sonrası neler olacak? Silaha, silahlı mücadeleye veda edenler nerede ve nasıl siyaset yapacak?
Abone olYeni Şafak gazetesi yazarı Murat Aksoy bugünkü köşesinde çarpıcı bir konuyu gündeme getirdi, PKK'nın geri çekilme sürecinin ardından neler olabileceğini analiz etti.
Yazısında, "Silaha, silahlı mücadeleye veda edenler nerede ve nasıl siyaset yapacak?" sorusuna cevap arayan Aksoy, "Silah bırakanlardan AK Parti'ye katılan olur mu?" diye sordu.
Çekilme sonrası yaşanacakların yeni anayasa sürecine bağlı olduğunu ifade eden yazar, silahlı mücadeleye veda eden PKK'lılarla ilgili dikkat çeken bir analize imza attı.
Yeni Şafak yazarının aklında 'nerede ve nasıl siyaset yapacaklar' sorusuna yönelik üç seçenek var;
- BDP
- Halkların Demokratik Kongresi (HDK)
- Ve AK Parti
Köşe yazısında, "Silahlara veda edip Türkiye'ye dönenler ve bölgede BDP'ye yakın olan bazı toplumsal kesimlerin siyasete AK Parti'de devam etmesi. Çok mu ütopik?" diye soran Aksoy diğer iki şeçeneğe de şu sözlerle açıklık getiriyor;
BDP, HEP geleneği ile başlayan Kürtlerin siyasal serüveninin şimdilik son durağı. Bugün BDP, hem bölge hem de kimlik siyaseti yapan bir partidir. BDP'nin bir üçüncü özelliğini de geçtiğimiz hafta söyleşi yaptığımız Prof. Dr. Rüstem Erkan'ın ifade etti. BDP bölge dışında özellikle Batı'da, tabanı ve ittifakları ile göreli olarak daha sol bir partidir. Bu durumda karşımızda iki BDP vardır. Bu iki BDP'nin hem teorik hem de siyasal düzlemede uyuşması mümkün değildir.
BDP mevcut koşullarda bölge ve kimlik partisi olarak varlığını devam ettireceği görülüyor. Bu açıdan özellikle PKK'nın dağ kadrosundan ve Kuzey Irak'tan geleceklerin siyasi adresi BDP olacaktır. Bu BDP, sınır ve imkanları ile siyasete katkı sunabilecek bir seçenek değildir.
Bu açmazın farkında olanların arayışı olan HDK bu aşamada devreye girmektedir. HDK, Öcalan'ın direktifi ile 200-2007'de başlayan Çatı Partisi girişiminin 2012'de kurumsallaşmasıdır.
YAZARIN YAZISININ TAM METNİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN!..