BIST 9.980
DOLAR 35,39
EURO 36,57
ALTIN 3.016,32
HABER /  POLİTİKA

PKK yeniden silahlara sarılacak mı?

Çekilmeyi durduran PKK şimdi ne yapacak? Kışanak PKK'nın bundan sonraki yol haritasıyla ilgili ipuçları verdi.

Abone ol

İNTERNET HABER - BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, çekilme kararının durmasıyla birlikte PKK'nın geleceğiyle ilgili önemli açıklamalar yaptı. Çekilmeyi bırakan PKK yeniden silaha mı sarılacak yoksa siyasete mi atılacak? Türkiye'yi nasıl bir süreç bekliyor?

'e konuşan Kışanak PKK'nın çekilmeyi durdurma kararını şöyle değerlendirdi:

Bu karar, barış ve demokratik çözüm sürecinde işlerin yolunda gitmediğini gösteren bir karardır. Uzunca bir zamandır, 3 aydan buyana Türkiye kamuoyunda tartıştığımız demokratikleşme adımlarının atılmamasıyla ilgili bir durumdur. Bu kararda; süreci ilerletme konusunda hükümette bir tutum ve yaklaşım görmedikleri için geri çekilmeyi durdurduklarını ancak, geri çekilmenin durdurulmasıyla birlikte Sayın Öcalan’ın öngördüğü ve ilerletmeye çalıştığı sürecin devam edeceğini, ateşkesin, çatışmasızlığın süreceğini söylüyorlar. Bu, sürecin kesildiği anlamına gelmiyor.

Fakat bir tıkanma yaşandığını da gösteriyor. Benzer bir gerilim aslında demokratikleşme beklentisi içerisinde olan tüm kesimlerde de var. Türkiye demokratik kamuoyu BDP, Kürtler, demokratikleşme bekleyen herkes hükümetin bu konuda ayak diremesini bir sorun olarak görüyor. Bu nedenle sürecin ilerletilmesi konusunda özellikle Türkiye demokratik kamuoyuna büyük sorumluluklar düşüyor. Hükümeti demokratikleşme adımlarını atmaya, güven geliştirici adımlar atmaya teşvik etmek gerekiyor. Bu konulardaki eksikliklerin dile getirilmesi sürece katkı olacaktır. Ateşkesin devam ediyor olması, bize bu imkanı vermektedir. Bu imkanı iyi değerlendirirsek süreci yeniden aktifleştirebiliriz.

SİLAHLARA DÖNÜLMEZ

Silahlara kolay kolay dönülmeyeceğini tahmin ediyoruz. Partimizin gerek İmralı’da, gerekse de Kandil’de şimdiye kadar yaptığı görüşmelerden edindiğimiz izlenim odur ki; Kandil bu süreci ilerletme arzusundadır. O nedenle geri çekilmenin durdurulmuş olması silahların devreye gireceği anlamına gelmiyor.

TIKANIKLIK DERİNLEŞEBİLİR

Özellikle de ateşkesin devam edeceği yönündeki vurgu da bunu gösteriyor. Fakat süreçte yaşanan bu tıkanıklığı aşma konusundaki çabalar yetersiz olursa böyle bir risk de gündeme gelebilir. Önemli ve kritik bir durumla karşı karşıyayız. Hükümet şimdiye kadar izlediği yol ve yöntemde ısrar ederse bu tıkanıklığın derinleşmesi riski tabii ki var. Fakat bu tıkanıklığı aşmanın imkânları daha fazladır. Çünkü sadece KCK’nin açıklamaları değil, Türkiye demokratik kamuoyunun da demokratikleşme konusunda güçlü bir beklentisi var.

Önümüzdeki süreç içerisinde parlamento üzerine düşen görevi yerine getirirse, hükümet tutumunu demokratikleşmeden yana değiştirirse, demokratik kamuoyu da buna destek verirse süreci ilerletmek, daha ileriye taşımak mümkündür. Biz süreçte yaşanan bu tıkanıklığın bir krize dönüşmemesi için yoğun bir çaba ve gayret içerisinde olacağız. Herkesi de böylesi bir çaba içerisinde olmaya davet ediyoruz.

SİLAHLAR SUSSUN FİKİRLER KONUŞSUN

Sayın Öcalan’ın söylediği “Silahlar sussun, fikirler konuşsun” önermesi son derece önemlidir. Zaten sürecin risklerini ortadan kaldıracak yaklaşım da budur. Fikirlerin konuşabileceği bir ortamın yaratılması, demokratik siyasete kapı aralanması, demokratik yollardan muhalefet etme ve hak aramanın yolunun açılması; bunlar sürecin ilerlemesini sağlayacak gelişmelerdir 

Önümüzde bir seçim var. 2009 yerel seçimlerinden sonra yapılan operasyonda gözaltına alınarak tutuklanan DTP’nin yöneticileri, üyeleri, seçilmiş belediye başkanları aradan geçen 4,5 yıla rağmen cezaevindeler ve böylesi bir ortamda seçimlere giriyoruz. Böyle bir ortamda silahlar sussun fikirler konuşsun tezinin kim tarafından boşa çıkarıldığı gayet açık ve nettir. Sorun da zaten tam da bu noktada ortaya çıkıyor . Silahlar sustu, ateşkes var, ölümler durdu, ama fikirler, siyaset özgür değil.

PKK SİYASAL ZEMİNE GEÇEBİLİR

Aynı zamanda Amerikan'ın Sesi'ne de konuşan BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak PKK'nın geleceğiyle ilgili bazı önemli açıklamalar yaptı. PKK'nın sadece silahlı militanlardan oluşmadığını, daha kapsamlı bir örgüt olduğunu beliren Kışanak, örgüte katılımın arttığına ilişkin haberlerin doğru olduğunu ve gerekli yasal zemin hazırlandığı takdirde örgütün siyasal zemine geçmesinin de mümkün olabileceğini belirtti.

Gültan Kışanak, son 2-3 aydır ciddi bir gerilim yaşandığını belirterek PKK'nın geri çekilmeyi durdurduğuna dair açıklamasında da Başbakan'ın tavır ve söylemlerinde bu konuyla ilgili sertleşmenin etkili olduğunu söyledi.

Başbakan Erdoğan'ın PKK'nın sadece yüzde 20'sinin çekildiği açıklamasını Kürt vatandaşlara şantaj olarak niteleyen Kışanak, PKK'nın geri çekilmesini denetleyecek bağımsız bir izleme kurulu oluşturulması taleplerinin de hükümet tarafından yanıt görmediğini söyledi.