TRT'nin Kürtçe kanalı DTP'lileri ve PKK yöneticilerini kızdırdı. Kanal aleyhine ağır eleştiriler yönelttiler..
Abone ol 'Kürtlere siyasi ve kültürel haklar verilmediği gerekçesiyle' kanlı eylemler yapan terör örgütü PKK, TRT'nin 24 saat Kürtçe yayın yapan kanalı için karalama kampanyası başlattı.Cambazlıkmış...
Örgüt elebaşıları, Kürtçe TV'nin hükümet tarafından 'özel bir savaş uygulaması' olduğunu savundu. PKK'nın üst düzey yöneticilerinden Murat Karayılan, projeyi 'açık bir cambazlık oyunu' olarak niteledi. Örgüt sempatizanlarına mesaj gönderen Karayılan, televizyonun izlenmemesi çağrısı yaptı. Karayılan, bazı üniversitelerde Kürt dili bölümlerinin açılması yönündeki çalışmaları da aynı kapsamda değerlendirdi.
Ayna: w,x,q yasaklanmalı
Kürt sorununu demokratik çerçevede çözme iddiasıyla siyaset yapan DTP de Kürtçe TV'yi her fırsatta eleştiriyor. DTP Eşbaşkanı Emine Ayna, Kürtçe TV'nin yasadışı olduğunu savundu. Mevcut Anayasa'ya göre w, x, q harflerinin yasak olduğunu, bu sebeple televizyonun da aynı kapsamda değerlendirilmesi gerektiğini savundu.
Sabıkasız Kürt aranıyor
DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık da, TBMM'de Kürtçe televizyonunda Kürtlere yer verilmediğini savundu. Sakık, "Kürtçe televizyonda ne aranıyor? Sabıkasız Kürt. Zaten sabıkasız Kürt'ün Kürtlükle bir alakası yok ki, böyle bir talebi yok ki!" ifadelerini kullandı
Kürtçülüğün ticaretini yapmayın
Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise, Kürtçe TV ile ilgili bugüne kadar bir tek Kürt'e resmî bir yazışmasının olmadığını savunarak, "Bir tek Kürt kurumuyla görüşme yapılmadı. Hiçbirisinin resmî bir evrakı, kaydı yok. 3-4 sanatçıyla görüşülmüş. Ya böyle şey olur mu? Bari Kürtçülüğün, Kürtlüğün ticaretini yapmayın diyorum! Seçim öncesi oy avcılığı için yapmayalım, zarar görürsünüz." ifadelerini kullandı.
Kanal aleyhine propaganda
PKK'nın Avrupa'dan yayın yapan medya kuruluşu Fırat Haber Ajansı da bir süredir Kürtçe kanal aleyhine yayınlarıyla dikkat çekiyor. Ajans, son olarak aralarında İstanbul Kürt Enstitüsü Başkanı Sami Tan, Mezopotamya Kültür Merkezi yöneticisi Çetin Filiz, Kürtçe yayınlanan Azadiya Welat Gazetesi'nin Genel Yayın Yönetmeni Tayip Temel, Kürtçe yayınlanan yerel Gün TV'nin yayın yönetmeni Diren Keser gibi isimlerden Kürtçe kanala yönelik tepki mesajları alarak, bunları haberleştirdi.
Doğu TRT 6'yı beğendi
TRT 6 olarak test yayınına başlayan Kürtçe kanal ilk gün ilgiyle izlendi. Kanalın yayına başlamasından mutluluk duyduklarını ifade eden vatandaşlar, "TRT 6'nın Kürtçe yayına başlaması demokratik bir adımdır. Bunu kardeşlik, özgürlük ve barış için atılan önemli bir adım olarak değerlendiriyoruz." dediler. Muş'ta oturan Abdullah İbrahimoğlu, "Bu kanal, yıllar önce faaliyet gösterseydi belki de bugün döktüğümüz gözyaşı, akıttığımız şehit kanı olmayacaktı. Birlik, beraberlik içinde bir Türkiye olacaktı." şeklinde konuştu.
Söylenen şarkılara eşlik eden Rojda İbrahimoğlu ise, sesini geliştirerek bir gün bu kanalda yer almak istediğini söyledi. Şanlıurfalı İbrahim Halil Şahin de, bu açılımın çok önceden yapılması gerektiğini ifade etti. Türksat 3A uydusunun batı kapsamından deneme yayını yapmaya başlayan TRT 6, Türkiye ve Avrupa'dan izlenebilecek.
Kanalın uydu frekansları ise şöyle: Frekans 12.685 MHz Polarizasyon Yatay Sembol Oranı 30.000 FEC 5/6.