Barzani demokratik açılıma destek çıkarken Türkiye'nin kendisini Kürdistan Bölge Başkanı olarak davet ettiğini söyledi.
Abone olIrak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, son günlerde Türkiye'de yaşanan "çok üzücü olayların" Kürt sorunun çözümünde yerinin olmadığını söyledi. "Türkiye'de güzel havaların estiğine" dikkat çeken Barzani, Türkiye'nin siyasetinde de bir açılım ve değişiklik olduğunu belirtti. Barzani, "Sorunu şiddet ve askeri yöntemlere çözecekseniz rica ediyoruz bizi buna katmayın. Sınırlarımızın bombalanmasını kınıyoruz." dedi.
Barzani, yurt dışında bazı ülkelere düzenlediği resmi temaslarının ardından bu akşam Erbil'e geldi.
Erbil Uluslararası Havaalanı'nda basın toplantısı düzenleyen Barzani, Türkiye'de yaşanan çok üzücü olayların Kürt sorunun çözümünde yerinin olmadığını kaydetti.
Barzani, başta Türkiye ve Fransa'ya yaptığı gezilerin resmi olarak davet edildiğini Almanya ve Avustralya'da ise ziyaretlerde bulunduğunu söyledi.
BARZANİ'DEN DEMOKRATİK AÇILIMA DESTEK
Türkiye'nin siyasetinde bir açılım ve değişiklik olduğuna dikkat çeken Barzani, "Umarım son günlerde yaşanan üzücü olaylar 'Demokratik Kürt Açılımı'nı durdurmaz. Biz şiddete karşıyız. Bu iş savaşla, kavgayla hiçbir zaman çözülemez. Umarız barış ve diyalog projesi devam eder. Biz Türkiye'de ki, 'Demokratik Kürt Açılımı'nı desteklediğimizi bir kez daha tekrarlıyoruz."
Kendisinin Türkiye'de iken PKK'nın saldırı yapmayacağına ihtimal vermediğine dikkat çeken Barzani, "Ancak maalesef PKK, saldırı kararı alarak saldırılar gerçekleştirdi." dedi.
Barzani, "Ben Türkiye'de iken PKK, saldırı yapacağını ilan etti. Savaş ilan etti. Ben bunu tahmin etmiyordum. Ancak PKK saldırılara başladıktan sonra da Türkiye bu saldırılara cevap verdi. Üzücü olaylar oldu."
Kendi topraklarımız üzerinden komşu ülkelere saldırı yapıldığı gerekçesiyle onların da topraklarını bombalandığını söyleyen Barzani, sorunların şiddetle değil de barış ve diyalog yolu ile çözüleceğine dikkat çekti.
İRAN'A KINAMA
Barzani, "Sorunu şiddet ve askeri yöntemlere çözecekseniz rica ediyoruz bizi buna katmayın. Ayrıca İran'ın, topraklarımızı bombalamasını kınıyorum. Bizim sınırlarımızın bombalanması için kimseye yeşil ışık yakılmamıştır. Sınırlarımızın bombalanmasını kınıyoruz." dedi.
Türkiye'de yaşanan bayrak meselesine de açıklık getiren Barzani, "Biz ilk önce bir devlet değiliz. Biz Irak'a bağlı federal bir bölgeyiz. Protokol olarak da Kürdistan bayrağı olmasa olabilir; ama olsa idi daha iyi olurdu. Ben ABD'de Bush ile görüşmemde de Kürdistan bayrağı yoktu. Daha sonra Obama ile de görüştüğümde de yoktu. Ahmedinejad ile, Suudi, Kuveyt, Mısır ve diğer Arap devletlerinde görüşmelerimde Kürdistan bayrağı yoktu. Biz bunu sorun yapmadık. Irak bayrağının olmaması ise benim haberim yoktu. Bana sorduklarında arkama baktım o zaman fark ettim bayrağın olmadığını... Ben ilk önce fark etmedim. Açıkçası bu sorun nerede idi tam onu anlamadım. Bu bizim isteğimiz dışında olan bir şeydir. Irak bayrağı olsaydı olurdu. Biz de Irak'ın bir parçasıyız. Protokol meselesinin Dışişleri Bakanlıkları arasında halledilmesi gerekir."
Türkiye ile ilişkilerin her yönde ilerlemesinden memnuniyet duyduklarını kaydeden Barzani, "Biz Türkiye'de ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesine önem verilmesini kararlaştırdık. Türkiye siyasetini değiştirdi. Beni Kürdistan Bölge Başkanı olarak ve resmi bir şekilde davet ettiler. Hatta Sayın Erdoğan ile görüşmemizde bana kendisi Kürtçe, 'Ğır Hati' (hoş geldin) dedi. Bunlar siyasetinin değiştiğini gösteriyor."
Barzani, Kerkük konusuna ise, Kerkük sorununun çözümünün 140. madde ile olacağını ve bunun da anayasada belirtildiğini söyledi.
Barzani, Türkiye'de Türkiye Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Dışişleri Bakanı'yla resmi temaslarda bulunduktan sonra Almanya'ya ve Fransayı ziyaret ederek Fransa Cumhurbaşkanı ile görüşmüştü.