BIST 9.627
DOLAR 35,25
EURO 36,70
ALTIN 2.966,80
HABER /  GÜNCEL

PKK örgüt elemanlarını nasıl seçiyor?

Uluslararası Terörizm ve Sınıraşan Suçlar Araştırma Merkezi'nin hazırladığı rapora göre PKK'nın örgüt profili ortaya çıktı...

Abone ol

Polis Akademisi bünyesinde bulunan Uluslararası Terörizm ve Sınıraşan Suçlar Araştırma Merkezi (UTSAM) tarafından hazırlanan raporda, son dönemde çocuklara ve okullara yönelik terör faaliyetlerine yönelen PKK/KCK'nın, çocukları kaçırıp silahlı eylemlerde de kullanan Sri Lanka'daki Tamil Kaplanları'nı model aldığına dikkat çekildi.PKK/KCK'nın, MR'ını çeken UTSAM, ''Terör Örgütlerinde Militan Kimlik İnşası ve Eleman Profili: PKK/KCK Örneği'' araştırması raporunda, örgütün profilini ortaya koyuyor.

Rapor, Türkiye'de ekonomik ve güvenlik nedenleriyle göç veren/göç alan Doğu ve Güneydoğu Anadolu illeri ile İstanbul, İzmir, Adana ve Mersin olmak üzere 15 ilde, 2010-2012 yılları arasında gerçekleştirilen alan araştırmalarının yanı sıra, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün ilgili birimlerinin kayıtlarında mevcut olan 2 bin 270 PKK/KCK üyesine ait özgeçmiş mektupları, ifade tutanakları ve resmi kayıtlar sistematik şekilde analiz edilerek, Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinde bin 50, göç alan illerde de bin 13 kişiye anket uygulanarak hazırlandı.

ELEMAN KAZANMAK ÖNEMLİ

Raporda, örgütün dağ kadrosunda yakalanan ve hüküm giyen örgüt üyeleri ile örgüte katılım aşamasında yakalanan kişilerle yapılan görüşmelerden notlar da yer alıyor.

Araştırma raporunda, terör örgütlerinin varlıklarını devam ettirmek için öncelikli olarak örgüt üyelerine ihtiyaç duydukları, bu nedenle eleman kazanma faaliyetlerine büyük önem verdikleri belirtiliyor.

Bireylerin terör örgütlerine katılımının bir tek nedene indirgenemeyeceği vurgulanan araştırmada, sosyo-ekonomik eşitsizlikler, yoksulluk, nüfus, eğitim düzeyi, yaş, cinsiyet, etnik yapı ve devletin uyguladığı politikaların, bireyleri terör örgütlerine katılma konusunda ''motive ettiğine'' işaret ediliyor.

YOĞUNLUK GENÇLERDE

PKK/KCK üyelerinin yaş profiline bakıldığında, ''dörtte üçünden daha fazlasının 34 yaş ve altı bireylerden oluştuğu'' belirtilen raporda, ''örgüte katılım yaşının 15-21 yaş aralığında yoğunlaştığı'' ifade ediliyor.

Yaş faktörünün, bireylerin terör örgütüne katılmasında önemli bir etken olduğuna dikkat çekilerek, genç yaştaki bireylerin terör örgütlerine daha kolay katıldığı vurgulanıyor.

TAMİL KAPLANLARINA ÖZENİYORLAR

Çocukların zorla örgüte götürüldükleri örnekler de gözönünde bulundurulduğunda PKK/KCK'nın, Sri Lanka'daki Tamil Kaplanları'nı model aldığı kaydediliyor.

Raporda, ''Bu durum, örgütün neden gençlere yöneldiğini, çocukları neden örgüte götürdüğünü ve okulları yakarak neden çocukları sokaklarda tutmak istediğini açıklamaktadır. Örgüt, yaşlanma riskini, çocuklara yönelerek gidermeye çalışmaktadır'' değerlendirmesine yer veriliyor.

PKK'nın, kırsal ağırlıklı bir örgüt iken KCK yapılanmasıyla aynı zamanda kent merkezli bir terör örgütüne dönüşmeye çalıştığı anımsatılan raporda, Demokratik Toplum Kongresi, Siyaset Akademileri, Öz Savunma Birlikleri, Kent Meclisleri ve Demokratik Yurtsever Meclisi içinde kritik yapılar olduğu, bunların yanında Eğitim Destek Evleri, Özgür Yurttaş Dernekleri gibi yapıların elaman kazanmak için oluşturulduğu kaydediliyor.

KARDEŞ SAYISI AZ OLANLAR ÖRGÜTÜ AZ KATILIYOR

Araştırmada, örgüt üyelerinin kardeş sayılarına bakıldığında, ''kardeş sayısı az olanların örgütteki sayılarının daha az olduğuna'' işaret ediliyor. Ayrıca, bölgenin sosyo-ekonomik durumunun hızlı nüfus artışından doğan ihtiyaçları karşılamaktan uzak kaldığı ve bu nedenle geleceğe umutla bakamayan ''kişiliksiz'' nesillerin yetişmesine neden olduğu belirtiliyor.

Bölgede, bazı ailelerin çocuklarını kaçakçılık yapmaya zorladığının altı çizilerek, şu noktalara işaret ediliyor:

''Diğer yandan da terör örgütü bu bireyleri örgüte katılmaya zorlarken, bireylerin içinde yaşadıkları şartlar da bu süreci kolaylaştırmaktadır. Bazı durumlarda 10-15 çocuklu ailelerin çocuklarından birini kaçakçılık için feda ettikleri ve bunlar üzerinden para ile diğerlerinin geçimini sağladıkları alan mülakatlarında sıklıkla dile getirilen hususlar arasındadır.

Alan araştırmalarında, terör örgütünün özellikle çocukları toplumsal olaylarda kullanarak hem örgütün tabanını canlı tutmaya çalıştığı hem de örgüte katılacak yeni bireyleri katılım öncesinde hazırladığı dile getiriliyor. Bu, örgüt açısından bir anlamda eleman kazanma sürecinde yeni adayların hazırlanması aşamasıdır. Örgüt, kalabalık ailelerden bir bireyin örgüte katılması yönünde özel çaba harcamaktadır. Bir kişinin örgütte olması, kalabalık ailenin bir şekilde örgütle bağlantılı duruma gelmesine neden olmaktadır. Elde edilen veriler, terör örgütüne katılım konusunda risk grubunda olan bireylerin genellikle genç ve hatta çocuk yaştakiler olduğunu göstermektedir. Terör örgütünün eleman temin ettiği illerde genç nüfusun yoğunluğu da dikkate alındığında, bu illerde genç nüfusa yönelik uygulanacak politikaların önemi daha da ön plana çıkmaktadır.''

İŞE OLMAYAN DAĞA ÇIKIYOR

Araştırma sonucunda elde edilen diğer bazı çarpıcı bulgular da şöyle:

-Örgütün üyelerinin yüzde 77'si erkeklerden, yüzde 23'ü kadınlardan oluşuyor.

-Örgüt üyelerinin eğitim seviyelerinin yüzde 72'si ilköğretim düzeyinde bulunuyor.

-Örgüte katılamadan önce herhangi bir işi olmayanların oranı yüzde 78. Yaklaşık her 5'inden 4'ünün örgüte katılmadan önce bir işi yok. Ailelerinde hiç çalışan olmayanların oranı yüzde 71.

-Örgüte bir aileden katılım olduğunda, aynı aileden başka bir birey örgüte katılmıyor. Örgüt üyelerinin ailelerinden örgüt mensubu olanların oranı yüzde 13.

-PKK/KCK'ya katılım yerleri ve nüfusa kayıtlı olunan illere bakıldığında ve il nüfusuna oranlandığında ilk sıraları Hakkari, Tunceli, Siirt, Şırnak, Muş, Mardin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır ve Batman alıyor.