BIST 9.949
DOLAR 35,28
EURO 36,75
ALTIN 2.986,99
HABER /  GÜNCEL

PKK ne zaman çekilecek?

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, çözüm sürecine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, çözüm sürecine ilişkin, belli bir takvimlendirme yapılamayacağını belirterek, terör örgütü unsurlarının, en kısa süre içerisinde Türkiye topraklarını terk edeceğine inandığını söyledi.

Bozdağ, 4. Avrasya El Sanatları ve Hediyelik Eşya Fuarı'nın açılışı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Anayasa Mahkemesi'nin 4 4 4 Yasası ile ilgili gerekçeli kararına ilişkin soru üzerine Bozdağ, Anayasa Mahkemesi'nin bugüne kadar bu konularla ilgili pek çok karar verdiğini hatırlattı.

İlk defa Anayasa'nın laiklik ilkesine ilişkin gerekçesine uygun bir karar verdiğini düşündüğünü belirten Bozdağ, şöyle konuştu:

"Çünkü anayasanın 2. maddesi çok açık şekilde cumhuriyetin niteliklerini tanımlıyor. Cumhuriyetin niteliklerinden birisi de laikliktir. Anayasa Mahkemesi kararına baktığınızda bu anlamda 2. maddeye uygun 24. madde ve bunların gerekçeleriyle uyumlu bir karar olduğunu görüyoruz. Daha önceki kararları bana göre anayasanın öngördüğü sınırlar içinde kararlar değildi. Müdahaleci, pozitif bir laiklik anlayışı ortaya koyuyordu. Öyle bir yaklaşım vardı. O yüzden biz her defasında bunu eleştiriyorduk. Bu açıdan laiklik ilkesine, anayasamızdaki çerçevesine uygun bir karar olduğunu görüyoruz."

ALMANYA'DAKİ NSU DAVASI

Bozdağ, Almanya'daki NSU davasını 4 Türk gazetecinin de izleyeceğinin hatırlatılması üzerine, Almanya Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi'nin bundan sonra yapacağı yargılamanın bir anlamı kalmadığını vurguladı.

Mahkemenin ve mahkeme başkanının tarafsızlığını yitirmesi nedeniyle kararın bir anlam ifade etmediğini kaydeden Bozdağ, "Bundan sonra vereceği kararın, yapacağı yargılamanın pek fazla bir anlamı da olduğu kanaatinde değilim. Çünkü mahkemenin başkanı, tarafsız olmayan bir yaklaşım ortaya koydu. Hem uygulamasına hem de söylemlerine bunu yansıttı. Taraf olduğu bu kadar açık bir başkanın yapacağı yargılamadan bizim bir şey beklememiz doğru değil. Bana göre bu mahkeme, 17 Nisan'dan önce Türk basınını davaya almama kararı verdiği an bitmişti. Şimdi bu kararı alması, bu gerçeği değiştirmez. Bu yargılamadan biz adalet beklemiyoruz. Bitmiş bir yargılamanın seremonisi tamamlanacaktır" diye konuştu.

ÇÖZÜM SÜRECİ

Bozdağ, "Çözüm sürecine ilişkin AK Parti ya da Bakanlar Kurulu içinde oluşan yeni bir karar var mı?" şeklindeki soru üzerine bunun bir süreci kapsadığını ve şu gün şu olacak diye belli takvimlendirme yapılamayacağını anlattı.

Zaman içinde sürecin ilerleyeceğini ve netice alınacağına işaret eden Bozdağ, silahların susması ve terör örgütü mensuplarının Türkiye topraklarını terk etmesinin önemli bir adım olduğunu söyledi.

Bozdağ, sürece ilişkin kesin bir takvimlendirme yapılamayacağına dikkati çekerek, terör örgütü unsurlarının, en kısa süre içerisinde Türkiye topraklarını terk edeceğine inandığını ifade etti.

"Hüseyin Çelik, 'bu süreç içinde kimin ne yapacağını açık şekilde belli olacak' dedi. Bunun yasal dayanağı ne olacak? Yasal çalışma mı protokol mü? Nasıl adlandırmalıyız? Çalışma, korucuya ve polise ne yapacağını anlatacak bir şey mi olacak" şeklindeki soru üzerine Bozdağ, şunları söyledi:

"Hayır, şu anda mevcut yasaya uygun çalışma yapılacaktır. İl İdaresi Kanunu'nun 11. maddesi valilere bir yetki veriyor. İllerinde yaşanan güvenlik sorunları ve terör saldırılarıyla ilgili elindeki kuvvetlerle bunu sona erdirme veya tehlikenin önlenmesi konusunda bir sıkıntı olacağı kanısına vardığı zaman Türk Silahlı Kuvvetleri'nden yardım talep ediyor. Bu yardımı da Türk Silahlı Kuvvetleri yerine getiriyor. Kanun buna amirdir. Ama bu konuda İçişleri Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı arasında daha önce EMASYA protokolü dediğimiz bir protokol vardı. Biliyorsunuz biz o protokolü yürürlükten kaldırdık. Bu konuda çağırma olduğu zaman nasıl olacak? Buna dair şeyleri, Genelkurmay Başkanlığı ile İçişleri Bakanlığı, İl İdaresi Kanunu'nun 11. maddesinin uygulamasına ilişkin ortak çalışma yapacaklar. Bu yasaya dayalı bir çalışma, yeni bir şey yok. Yasanın uygulanırlığını ve etkin şekilde uygulanmasını temin etmek için yapılıyor."

Bozdağ, "Askerin ve polisin çekincelerini ortadan kaldıracak bir çalışma mı olacak?" sorusunu "Bu yasaya göre yapılması gereken bir çalışma. Bunu beraber yapacaklar. Dolayısıyla orada bu yasanın 11. maddesinin, valiler göreve çağırdığında nasıl bir uygulama yapılacağını orada gösterecektir. Onun usul ve esaslarını ortaya koyacaktır. Yeni bir şey değil bu. Yasada olan bir hükmün uygulanabilirliğini temin etmek için yapılacak bir çalışma" yanıtını verdi.

BAHÇELİ KOALİSYONUN ARAŞTIRILMASI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın koalisyon döneminin araştırılmasıyla ilgili açıklamaları olduğunun hatırlatılması ve bununla ilgili yeni gelişmelerin sorulması üzerine Bozdağ, şu anda Meclis'te herhangi bir çalışma bulunmadığını ve konunun incelendiğini söyledi.

Bozdağ, MHP'nin iktidarda olduğu dönemde Türkiye'nin çok şey kaybettiğini, her açıdan büyük bedeller ödediğini dile getirerek, bu yüzden ortaya konulan icraatlara dönük değerlendirmelerin yapıldığını bildirdi.

MHP'nin, bu bedellerin ödenmesine yol açan iktidarın birinci ortağı olduğunu vurgulayan Bozdağ, şunları kaydetti:

"Rahmetli Ecevit, bu iktidarın icraatlarından ne kadar sorumluysa Bahçeli de o kadar sorumludur, Yılmaz da o kadar sorumludur. Dolayısıyla bu dönemde yaşanan sıkıntıları, sorunları, ülkenin uğradığı zararları, insanımızın ödediği bedelleri araştırmak parlamentonun görevidir. Böyle bir araştırma ihtiyacı duyulduğu zaman bunun yapılması, anayasamız açısından mümkün olan bir durumdur."