BIST 9.972
DOLAR 35,34
EURO 36,61
ALTIN 3.007,31
HABER /  GÜNCEL

PKK ile pazarlık neden sonuç vermez?

Devlet ve PKK yeniden görüşür mü? Kürt siyasetçi ve yazar İbrahim Güçlü,bu ihtimali değerlendirdi.

Abone ol

Kürt siyasetçi ve yazar İbrahim Güçlü, devletin talepleri ve istekleriyle PKK'nın talep ve istekleri arasında hiçbir yakınlık bulunmadığını, büyük bir uçurum olduğunu söyledi.

Devlet ile PKK'nın müzakeresinin olmayacağını, olursa da sonuç vermeyeceğini savunan Güçlü, terör örgütü PKK'nın iktidar olmak, iktidarı paylaşmak, bir alanda kendi silahlı güçleriyle otorite olmak istediğini belirtti. Güçlü, hükümetin PKK ile Oslo'da yaptığı müzakere belgelerinin sızdırılmasının ise müzakereyi bozmak istemenin en önemli delilerinden biri olduğuna dikkat çekti.

TAVŞAN KAÇ TAZI TUT

Cihan Haber Ajansı muhabirine konuşan Güçlü, Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilişinden sonra, devlet ve PKK arasında 'tavşan kaç tazı tut' tipi siyaset yapıldığını savundu. Fakat hiçbir zaman da tazının tavşanı yakalamaya niyeti olmadığı için tavşanın yakalanmadığını ifade eden Güçlü, "Devlet ve PKK arasındaki bu ilişki tarzı ve siyaset paradigması, iradi olmaktan öteye, oluşmuş ya da oluşturulmuş denklemlerin çözümünden çıkan doğal ve kaçınılmaz sonuçlar durumundadır. Devlet, Öcalan'ın Türkiye'ye getirmesinden sonra açık bir şekilde Öcalan'dan yararlanacağını ilân etti. Bunun gereklerini de yerine getirdi. Ama Öcalan'ı kullanmada da tam bir tazı-tavşan hikâyesi ortaya çıktı." dedi.

"DEVLETİN TALEPLERİYLE PKK'NIN TALEPLERİ ARASINDA UÇURUM VAR"

PKK'nın üzerinde İran ve Suriye'nin olduğu bir üst iradenin bulunduğuna dikkat çeken Güçlü, "PKK'nın Kandildeki yöneticilerin bile istese, İran ve Suriye onay vermeden müzakereye, devletle masaya oturmaları olanaklı değil. Suriye'deki iç savaşın varlığı, rejimin tehlikede olması, Türkiye'nin Suriye'deki rejimin yıkılmasında baş aktör konumunda olmasından dolayı, İran ve Suriye'nin PKK'ya savaş dışında bir seçenek sunamayacakları mutlak bir opsiyon. Öcalan'ın istediği müzakereye oturulsa bile, gönülsüz oturulacağı, fırsat ortaya çıktığı zaman da müzakereye son verme gerekçelerinin yaratılacağı ortada. Devletin talepleri ve istekleriyle, PKK'nın talep ve istekleri arasında hiçbir yakınlık yok, büyük bir uçurum ve nitelik farkı var. Müzakereler de, yakın taleplerin olması, onların uzlaştırılması, ortaklaştırılması söz konusu olabilir. Devlet ve PKK'nın müzakere gerçeğinde bu yok. Devlet, daha önceki satırlarda da belirttiğim gibi, PKK'yı silahsızlandırmak istiyor. PKK'yı tasfiye etmek istiyor. İktidara ortak yapmak istemiyor. PKK'nın egemenlik alanına izin vermiyor. PKK ise iktidar olmak, iktidarı paylaşmak, bir alanda kendi silahlı güçleriyle otorite olmak istiyor. Bütün bu vakıaları ve gelişmeleri sentezleştirdiğim zaman, devletle PKK arasında bir müzakerenin olmayacağını, olmasının olanak içinde olmadığını, olması halinde de sonuç alıcı olmayacağı sonucuna varıyorum." şeklinde konuştu.