Devlet PKK ile anladığı dilden, bölge halkı ile demokratik dilden konuşacak.
Abone olNisan ayı sonunda toplanacak Milli Güvenlik Kurulu son dönemde iyice tırmanan PKK terörünün durdurulması ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da genel huzurun sağlanması yönünde devletin izleyeceği ana politikanın hatlarını çizen kritik bir raporu ele alacak. Devletin zirvesine de sunulacak raporda şu noktalar ön plana çıkıyor:
TUZAĞA DÜŞÜLMEYECEK
Devlet kanlı eylemler yapan terörist PKK ile silahlı mücadelede en ufak bir geri adım atmayacak. Yani, PKK ile anladığı dilden konuşacak. Ancak, bölgedeki halk ile ne olursa olsun, demokratik ortamda konuşmaya devam edecek. Bölge için bir dizi sosyal ve ekonomik paket devreye sokulacak. Bunun için özel sektörden de destek istenecek. Devlet, PKK'nın özellikle kadın ve çocukları öne süren eylemlerinde yaratmaya çalıştığı iç ayaklanma havasının provakatif tuzağına düşmeyecek. PKK ile mücadele ederken, eski dönemlerde olduğu gibi halkla kavgaya çekilme oyununa gelinmeyecek. Bu konuda, yurdun her yerinde tüm taraflara her fırsatta itidal çağrısında bulunulacak.
PKK DAHA TEHLİKELİ OLABİLİR
2006, son dönemde marjinal bir çizgi içine düşen PKK için çok büyük önem taşıyor. Çünkü iç ideolojik problemleri bulunan, hem adam bulmada, hem de eski halk desteğini sağlamada ciddi sorunlar yaşayan PKK bu yıl kopma noktasında. Bu yüzden kendini ispatlama, etkinliğini arttırma amacı ile, gerek terör örgütü, gerekse bağlantılı uç gruplar (TAK gibi) bu yaz eylemlerini turizm merkezleri dahil daha da arttırmak isteyecekler. Normalde, elemanlarının 1500'ü yurtiçi, 1500'ü yurtdışında bulunan PKK'nın ayrıca Türkiye Irak arasında mekik dokuyan 2 bine yakın terörist unsuru bulunuyor. Kuzey Irak'ta 10'dan fazla büyük kampı var. Büyük şehirlerde de potansiyel eylemlerde kullanmak üzere bekletilen uykudaki hücre olarak adlandırılan birimleri var. Bunlara karşı da önümüzdeki dönemde çok dikkatli olunması gerekiyor. Ayrıca, yurtiçinde terör örgütü ile bağlantısı olduğundan şüphe edilen bazı siyasi parti mensuplarının kahraman olma amacı hapse girerek özellikle provakatif hareketlere girme planlarına dikkat edilmelidir.
ABD'YE BASKI DEVAM EDECEK
2006'da örgütün dışarıdan aldığı siyasi ve mali desteğin de üzerine gidilecek. Silahlı mücadele, bölgesel kalkınma programlarının yanısıra, örgütün Barzani başta olmak üzere dışarıda yüz bulduğu ve kendine zemin sağladığı ülke ve gruplara uyarıda bulunulacak. ABD'ye yönelik, Kuzey Irak'ta PKK'nın köşeye sıkıştırılması konusunda da baskı politikası devam edecek. Bunun ilişkilerde belirleyici unsur olduğunun altı çizilecek. Duyumlar halen, Kuzey Irak'taki sınırda 3 km yakına kadar gelen PKK kamplarının olduğu yönünde. PKK terörünün artmasının Türkiye'nin demokratikleşme sürecini bozmasına izin verilmeyecek. Ancak, batı ülkeleri örnek alınarak, terörle mücadele konsepti oluşturulurken, güvenlik güçlerinin demokratik ortamı zedelemeden mücadelelerine devam etmeleri sağlanacak.
Sabah