BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  DÜNYA

PKK geri çekiliyor mu ?

Çözüm sürecinin ardından istihbarat raporlarına yansıyan bilgilerde, geri çekilenlerin, PKK’ya yeni katılanlar ve pasif kadrodan oluştuğu be...

Abone ol

Çözüm sürecinin ardından istihbarat raporlarına yansıyan bilgilerde, geri çekilenlerin, PKK’ya yeni katılanlar ve pasif kadrodan oluştuğu belirtiliyor.
Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan’ın 21 Mart 2013 tarihinde Diyarbakır’da kutlanan Nevruz Bayramı’nda toplanan kalabalığa okunması için gönderdiği mektubunda geri çekilme çağrısı yapmasının ardından çözüm süreci örgüt kanadında başlamış ve ilk somut adım ise terör örgütü elebaşlarından Murat Karayılan’ın Kandil’de yaptığı açıklamanın ardından 8 Mayıs tarihinde atılmıştı. 8 Mayıs tarihinde Türkiye’de bulunan örgüt mensuplarından 6’sı kadın 13 kişi Kuzey Irak’taki kamplara doğru yola çıkmış ve 7 gün süren yolculuğun ardından Metina kampına ulaşmıştı. PKK geri çekilme hesapları yaparken, bu süre içerisinde yaklaşık 300 kişinin PKK’nın dağ kadrosuna katıldığı tespit edildi. İstihbarat raporlarına da yansıyan bu gelişme ile birlikte PKK’nın geri çekilme sürecinde örgüte katılımın da yüksek olduğunu gözler önüne serildi. Türkiye’nin farklı bölgelerinde bulunan yaklaşık 300 kişinin silahların sustuğu bu dönemde örgüte katılması istihbarat birimlerini harekete geçirdi. Bir yandan geri çekilme devam ederken, diğer taraftan ise örgüte katılımlarda yaşanan artışlar dikkatleri çekti. İstihbarat raporlarına yansıyan bilgiye göre geri çekilmeyle başlayan çözüm sürecinde PKK’ya katılımın artmasındaki asıl sebebin çözüm süreci sonrası dağa çıkan bu kişilerin örgüt içinde yer edinmek istemesi olduğu belirtildi.
Çözüm sürecinde geri çekilen PKK’lılar arasında örgüte yeni katılanların da olduğu ve bunların Kandil ile Zap kampı gibi büyük kamplarda eğitime alınacağı öğrenildi. Çözüm süreciyle birlikte Türkiye’den çıkışların daha rahat olduğu ve yeni katılanlarında bu bahaneyle çıkış yaptıkları da raporlarda yerini aldı. 8 Mayıs tarihinden bu yana çıkış yapan PKK’lı sayısının 700’ü geçmediği ve örgütün Türkiye sınırları içinde yaklaşık 2 bin 500 üyesinin olduğu belirtilen raporlara göre çıkış yapan PKK’lıların yeni katılım sağlayanlar ve örgütün pasif kadrosundakilerden oluştuğu bilgisine yer verildi.
Raporda örgütün ateşli gruplarının ise Ekim ayını beklediği belirtildi. Çözüm sürecinin sekteye uğrama ihtimalinin Ekim ayında daha ağır bastığı için örgütün ateşli gruplarının bu sürecin bitmesini sabırsızlıkla beklediği bildirildi. Ayrıca raporlara yansıyan başka bir bilgi ise Türkiye’den ayrılan PKK’lıların ağır mühimmatlarını bulundukları bölgedeki yere gömerek gizledikleri ve mühimmatlarını gömdükleri alanların etrafını ise bubi tuzakları ile çevirdikleri belirtildi.
Geri çekilme sürecinin, tahmin edilenin aksine yılsonunu bulabileceği ve PKK’lıların özellikle de Lice olayının ardından ağır davrandığı, çözüm sürecine karşı olan PKK’lıların ise ikna edilmeye çalışıldıklarına devam edildikleri de raporda yer aldı.
(İHA)