Yaklaşık 40 aile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önündeki eylemlerini sürdürüyor. 'PKK çocuklarımızı geri ver' diyen aileler sorunun çözümü için BDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’la da bir araya geldi.
Abone ol“PKK çocuklarımızı geri ver” diyen yaklaşık 40 aile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde eylemlerini sürdürüyor.
Aileler sorunun çözümü için BDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’la da bir araya geldi.
Aileler Demirtaş’ın kendilerine, “16 yaşın altındaki çocukların geri gönderilmesi için PKK, KCK yetkilileri ve Kandil ile görüşeceğiz” dediğini aktardı. Aileler 1 Haziran Dünya Çocuk gününe kadar eylemlerini sürdürme kararı aldıklarını duyurdu.
Filiz Eren, oğlunun kaçırılıp kaçırılmadığını bilmediğini söylüyor ancak yaşı küçük olduğu için geri gönderilmesini talep ediyor. “Oğlum Fırat Aydın Eren 23 Nisan’da Lice’deki piknikten kız arkadaşı Halime Gündüz ile birlikte dağdaki militanlarla birlikte gitmiş. O günden bu yana haber alamıyoruz. İkisi de 15 yaşında” diyor.
Oturma eylemi yaparak tüm yetkililere çağrıda bulunduklarını aktaran Eren, Başbakan’ın açıklamalarını da hatırlatarak,” Biz b ve c planlarına gerek kalmadan, kimsenin burnu kanamadan barış gelsin istiyoruz” diyor.
Selahattin Demirtaş ile yapılan görüşmede yer alan Eren, Demirtaş’ın kendilerine "olayın takipçisi olacaklarını, '16 yaşın altındaki çocukların geri gönderilmesi için PKK, KCK yetkilileri ve Kandil ile görüşeceğiz'” dediğini aktarıyor.
Manisa’dan gelen Keje Aydemir de kızı Filiz Eren'in 1 yıl önce PKK’ya katıldığını, kendisinden o zamandan beri hiç haber alamadığını, kızının 18 yaşından büyük olduğunu ancak yine de geri gelmesini istediğini aktararak, “Burada yapılan eylemi duyunca atladım geldim” diyor.
Günlerdir belediye önündeki eylemde yer alan Yüksel Karaşin ise 9 Nisan'dan bu yana oğlundan haber alamadığını söyleyerek, “Oğlum Ali Karaşin 16 yaşında. Kendi iradesiyle gitmiş olsa da daha çocuk, geri gönderilmelidir” diyerek, çocukları gelmeden eylemi sonlandırmayacaklarının altını çiziyor.
'Ailelerin talepleri meşru'
Ailelerin yaptığı eylemi BBC Türkçe’ye değerlendiren Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, cocukların PKK’nın kırsal faaliyetlerinde yer almasının yeni bir sorun olmadığını söyledi.
Elçi, “18 yaşından küçük olan herkes çocuktur. Çocuklarının geri getirilmesini isteyen ailelerin taleplerini anlıyor ve meşru buluyoruz.” dedi.
Bir barış ve çözüm sürecinden bahsedildiğini ve silahların sustuğunu kaydeden Elçi, şöyle konuştu:
“Silahların tümüyle devreden çıkarılması, siyasetin, demokratik yöntemlerin esas alınması şeklindeki temel stratejiye uygun bir biçimde başta çocuklar olmak üzere elinde silah bulunan bütün güçlerin gelip siyasal demokratik yaşama katılımı için gerekli bütün yasal ve fiili önlemler alınmalıdır."
PKK'nın zaman zaman kamuoyuna yansıyan açıklamaları ve taahhütleri olduğunu, hatta Cenevre çağrısıyla bir mutabakat imzaladığını aktaran Elçi sözlerini şöyle sürdürdü:
“18 yaşından küçük çocukları silah altına almayacağına dair bir deklarasyon yayınlamıştır. Biz örgütün buna bağlı kalmasını önemsiyoruz. Örgütün ‘15 yaşından küçük olan kimse saflarımıza katılmamıştır. Deklarasyondaki yaş sınırından küçük olanları geri gönderiyoruz. Diğerlerini de silah altına veya çatışma alanında değil de başka alanlarda tutuyoruz’ şeklinde bir açıklaması var ama ben insan hakları savunucusu olarak bunu da yeterli görmüyorum. 18 yaşından küçük çocukların silah altında olmasa da gerilla faaliyetleri-eğitimleri içerisinde yer almalarını ilke olarak doğru bulmuyorum.”