BIST 9.673
DOLAR 35,18
EURO 36,60
ALTIN 2.961,90
HABER /  GÜNCEL

PKK 'çekilmeyi durdurdu'

Türk hükümetini demokratikleşme ve Kürt sorununun çözümünde adım atmamakla suçlayan Kürdistan Topluluklar Birliği KCK, PKK'nın Türkiye topraklarından çekilmeyi durdurduğunu açıkladı.

Abone ol

Türk hükümetini demokratikleşme ve Kürt sorununun çözümünde adım atmamakla suçlayan KCK (Kürdistan Topluluklar Birliği), PKK'nın Türkiye topraklarından çekilmeyi durdurduğunu açıkladı.

KCK Yürütme Konseyi Başkanlığı'dan yapılan açıklamada çekilmenin durdurulmasına karşın, ateşkesin sürdürüleceği kaydedildi.

Açıklamada, “Atılan adımlar karşısında Türk hükümetinin sorumsuz davranması, demokratikleşme ve Kürt sorununun çözümü konusunda adım atmaması nedeniyle gerillaların geri çekilişi durduruldu” dendi.

Açıklamada ayrıca "Çatışmasızlığı sağlamamızı, gerillayı geri çekme irademizi ve gerillanın önemli düzeyde Türkiye sınırları dışına çekilmesini önemsemeyen, buna doğru karşılık vermeyen, bu süreci bir oyalama ve bu temelde yerel seçimlere çatışmasızlık ortamında girerek bir seçim kazanma biçiminde ele alan AKP hükümeti bu durumun sorumlusudur" ifadeleri kulanıldı.

'Ateşkes adım atma fırsatı'

KCK’nın açıklamasında "Çatışmasızlık ortamında askeri amaçlı karakol, baraj ve tesisler yapılmasının da sürece iyi niyetli yaklaşılmadığını gösteriyor" dendi.

KCK’ya göre ‘ateşkesin korunması, AKP hükümetine PKK lideri Abdullah Öcalan'ın projesi doğrultusunda adım atmasına fırsat vermek' anlamına geliyor.

KCK Eşbaşkanı Cemil Bayık geçtiğimiz haftaki açıklamasında "1 Eylül'e kadar Türk hükümetine süre vermiştik. Şimdiye kadar bir şey görmedik. Bu şu anlama geliyor: sorunu çözmek istemiyor, ezmeyi esas alıyor. Savaşmak istiyor. Buna karşı kendimizi savunacağız. Gerillayı durduruyoruz. Eğer operasyon yaptıklarını görürsek, bu operasyonlara karşı meşru savunma yapacağız. Savaşı daha da şiddetlendirmek isterlerse, Güney'e (Kuzey Irak) gelen grupları yeniden göndereceğiz" demişti.

‘Geri çekilme tartışması’

Cemil Bayık geçtiğimiz günlerde Kuzey Irak’taki Kandil dağında BBC Türkçe’den Mahmut Hamsici'ye bir vermiş ve 1 Eylül tarihini işaret etmişti.

Bayık röportajda barış sürecinin birinci aşaması olarak tanımlanan süreçte PKK’nın ateşkes ilan etmek, elinde esirleri bırakmak ve geri çekilmeye başlamak suretiyle üzerine verdiği sözleri yerine getirdiğini, bununla sürecin ikinci aşamasının başladığını ancak bu aşamada hükümetin herhangi bir adım atmadığını söylemişti.

Bayık, hükümetten 1 Eylül tarihine kadar adım atmasını istemiş aksi taktirde çekilmenin duracağını söylemişti.

Türk hükümeti yetkilileriyse son dönemde süreçle ilgili açıklamalarında PKK’nın Türkiye’deki güçlerinin yaklaşık yüzde 20’sini çektiğini, çekilen PKK’lıların da daha çok yaşlılar, çocuklar, hastalar ve kadınlardan oluştuğunu belirtmişlerdi.

Bayık ise BBC Türkçe röportajında hükümetin bu açıklamalarının doğru olmadığını belirtmiş ayrıca birinci aşamanın güçlerin çekilmesini tamamlamayı değil, çekilmesini başlatmayı içerdiğini söylemişti.

PKK lideri Abdullah Öcalan 21 Mart’taki Nevruz kutlamalarında okunmak üzere yazdığı mektubunda PKK güçlerine geri çekilme çağrısına KCK olumlu yanıt vererek çekilmeyi başlatmıştı.