BIST 9.673
DOLAR 35,24
EURO 36,67
ALTIN 2.968,48
HABER /  GÜNCEL

PKK çekilince korucular ne yapacak?

Çözüm süreci devam ederken, 29 yıllık koruculuk sistemi de sona eriyor. Peki korucuların yeni işi ne olacak?

Abone ol

Silahsız siyaset için yürütülen süreçte, 29 yıllık koruculuk sistemi de tarih oluyor. Korucuların önemli bir bölümünün statüsü özel güvenlik görevlisine dönüştürülecek ve korucular artık yatırımları koruyacak.

görevdeki 66 bin korucuyu mağdur etmeyecek şekilde sayı kademeli olarak azaltılacak, bir bölümü de bölgeye yatırım yapacak şirketlere de özel güvenlik personeli olarak kaydırılacak.

NÖBET KULELERİ BOŞALDI

Sınıra sıfır noktasındaki köy korucularının nöbet tuttuğu kuleler de boşaltıldı. PKK'lıların önemli geçiş noktası Cudi, Kato başta olmak üzere taş kulelerde görev yapan korucular da köylerine çekildi.

ÖZLÜK HAKLARA KORUMA

İçişleri ve Çalışma Bakanlığı'nın birlikte yürüttüğü çalışma ile korucuların emeklilik ve diğer özlük haklarını koruyacak şekilde yeni görev tanımlaması yapılacak. İçişleri Bakanı Muammer Güler'in verdiği bilgiye göre, Türkiye genelinde 22 ilde toplam 65 bin 838 köy korucusu bulunuyor. Geçici köy korucusu sayısı ise 46 bin 495. Sayıları 19 bin 343 olan gönüllü köy korucuları önceden olduğu gibi köylerde istihdam edilmeye devam edecek. Korucuların kademeli olarak silahsızlandırılması planlanıyor. Bu kapsamda, köy korucuları yine maaşlı olarak yaşadıkları bölgede başka işlerde istihdam edilecek.

AB DE KALKMASINI İSTİYOR

Koruculuk sisteminde AB raporlarında, bu sistemin terör örgütünde büyük eylemlere karışmamış militanların geri dönüşlerini engelleyen bir unsuru olduğu vurgusu yapılıyor. Yine aynı raporlarda, devletten maaş alan korucuların, özellikle hayvancılık ve tarım alanlarında maaşlı olarak görev yapabilecekleri ifade ediliyor.

KORUCU ÖZEL TİMLERİ LAĞVEDİLDİ

Konumları yeniden düzenlenmeye çalışılan korucularla ilgili ilk kritik adım atıldı. Terörün yoğun yaşandığı bölgelerde 35 yaşını aşmamış kişilerden seçilen ve İlçe Jandarma Komando Birliklerinin emrinde faaliyet gösteren 'korucu karma özel harekât' birlikleri lağvedildi. Korucu karma timleri, ikamet ettikleri köy ve mezraların bağlı olduğu ilçedeki jandarma komando birlikleriyle sürekli operasyonel faaliyetlerde bulunuyordu. Bu timler, arazi yapısını, mağara, sığınak ve örgüt mensuplarının olası üslenme noktalarını iyi bildikleri için jandarma özel harekât birliklerine öncülük ediyordu. Karma korucu timleri, tim sorumlusunun emir ve talimatları doğrultusunda yanlarında asker olmadan operasyon yapma yetkisine sahipti. Her türlü ağır silahı kullanma yeteneğine sahip bu timler, bölgeyi de iyi tanıdıkları için güvenlik güçleriyle yürütülen ortak operasyonlarda polis ve jandarma timlerine rehberlik ve öncülük ediyordu.

SADECE KENDİ KÖYLERİNDE

Sayıları yaklaşık 8 bin kişi olan bu grupların, bundan böyle geçici ve gönüllü köy koruculuğu sisteminde olduğu gibi sadece kendi köylerinin sınırları dâhilinde görev yapmalarına karar verildi.