BIST 9.777
DOLAR 34,16
EURO 38,17
ALTIN 2.920,22
HABER /  EKONOMİ

Piyasalarda bahar havası

Piyasalar savaş dinlemiyor. Borsa yükseliyor, döviz fiyatları hızla düşüyor.

Abone ol

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), piyasalarda yaşanan olumlu seyrin etkisiyle yükselişini sürdürüyor. 36.600 seviyelerinde yatay seyre giren endeks 1. Seansı 664,87 puan ve yüzde 1,85'lik artışla 36.649,40 puandan 36.500 direncinin üstünde tamamladı.

DÖVİZ

Satış fiyatları itibariyle İstanbul serbest piyasada öğle saatlerinde dolar 1,5100 YTL, avro da 1,9200 YTL seviyelerine geriledi. Serbest piyasada Haziran ortalarında 1,7300 YTL seviyelerini gören doların geldiği bu seviye, en son 22 Mayıs gün sonu kapanışında görülmüştü.

Bankalararası piyasada dolar kotasyonlarında fiyat, alışta en düşük 1,5020 YTL, en yüksek 1,5060 YTL, satışta en düşük 1,5070 YTL, en yüksek 1,5135 YTL seviyelerinde seyrediyor.

FAİZ-ALTIN

Dün yüzde 20.28 seviyelerinden kapanan 16 Temmuz 2008 vadeli gösterge kağıdının bileşik faizi de piyasa açılışından itibaren düşüş eğiliminde oldu ve öğle saatlerinde yüzde 19,87 seviyelerine geldi. Doların yurt dışı piyasalarda değer kaybetmesiyle birlikte altın fiyatları 630 seviyesine yükseldi. Uzmanlar, yükseliş trendinden bahsetmek için bu seviyelerin geçilmesi gerektiğini ifade ediyor.

Altın ve para piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, Mayıs ayından itibaren Türkiye'de dış piyasalara bağlantılı olarak yaşanan dalgalanma sonrasında gevşeyen dövize ilişkin, dolarda 1,4800-1,5000 YTL'nin destek seviyesi olduğunu, bu seviyelerin test edilebileceğini kaydetti.

Piyasalarda yaşanan gelişmeleri AA muhabirine değerlendiren Mehmet Ali Yıldırımtürk, özellikle son dönemde faizlerin yüksek olması ve Merkez Bankası para politikalarının etkisiyle dövizde aşağı yönlü seyir oluşmaya başladığını söyledi. Yabancıların döviz satışına dikkati çeken Yıldırımtürk, bu
gelişmelerin döviz fiyatı üzerinde baskı oluşturmaya başladığını ve bunun sonucunda fiyatların gerilemeye başladığını kaydetti.

''Halk artık dalgalı kura alışmış gibi görülüyor'' diyen Yıldırımtürk, vatandaşların Haziran ayında ellerindeki dövizi satarak beklemeyi tercih ettiğini, kendilerine ''Ne zaman döviz alalım'' şeklinde sorular yönelttiklerini aktardı. Bu arada Orta Doğu'da yaşanan gerginliğin tedirginliğe neden
olduğunu ifade eden Yıldırımtürk, yine de dövizin bu seviyelerde
seyredeceğini düşündüğünü söyledi.

Yıldırımtürk, ''Rakam vermek çok zor, ancak 1,4800- 1,5000 destek seviyesi var. Bunu test edebilir. Yarın IMF icra direktörleri toplantısında Türkiye'ye uyarı çıkarsa, piyasalarda bir miktar yankıları olacaktır. Döviz için bu seviyeler dengelerin oluştuğu fiyatlar gibi görünüyor'' diye konuştu.

BORSA'YA CİDDİ PARA GİRİŞİ VAR

Dış piyasalardaki gelişmelere paralel olarak İstanbul Menkul Kıymetler Borsası da (İMKB) hareketli günler yaşıyor. AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Gedik Yatırım Danışmanı Selim Başar, ''Borsaya ciddi bir para girişi var. Bunun da en büyük nedeni ABD'nin faiz artırımı korkusunun gelen verilerle azalması, faiz artırımına gidilmeyeceği beklentisinin güçlenmesidir. Bu piyasaları rahatlatıyor'' dedi. Bununla birlikte gelişmekte olan ülkelere bir para girişi söz konusu olduğunu ifade eden Başar, endeksin 36 bin 500'ün üzerinde tutunması durumunda 39 binlere kadar çıkabileceğini kaydetti. Başar, Ağustos ayından itibaren enflasyonda düşüş beklenmesinin de olumlu havanın devam edeceğini gösterdiğini söyledi.

BORSADA 38 BİNLİ SEVİYELER...


Hak Menkul Kıymetler Vadeli İşlemler Borsası Üye Temsilcisi Altuğ Aygül de yurt dışı piyasalardaki yukarı yönlü hareket paralelinde İMKB'nin de yukarı yönlü seyre girdiğini belirtti. Gün sonunda endeksin direnç seviyesi olan 35 bin 600'den kapanması durumunda 38 binleri zorlayacağını ifade eden Aygül, ''Piyasanın gündemi yurt dışı ağırlıklı. Orta Doğu'daki gelişmeler yakından takip edilmekte. ABD'den faizleri artırmayacağı yönünde açıklamalar geldi, ABD'de faiz artımlarının sonu bulup bulmayacağı yakından takip ediliyor. Yurt içinde de IMF ile yapılan gelişmeler takip ediliyor. Para girişi de yükselişi destekliyor'' dedi. Aygül, dövizde de kısa vadede sert bir hareket beklemediğini kaydetti.