BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  GÜNCEL

Piyasalara sukunet çağırısı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Ömer Bolat, piyasadaki dalgalanmayı yorumladı.

Abone ol

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ömer Bolat, Türkiye'nin ana göstergelerinin iyi durumda olduğunu belirterek, ''Tabii ki dalgalanmalar rahatsız  edici, ama kesinlikle bir panik, endişe kaynağı haline dönüşmemeli. Kesinlikle dengeye gelecek'' dedi.

Bolat, piyasalarda son günlerde yaşanan gelişmelere ilişkin olarak AA muhabirine yaptığı açıklamada, dalgalanmanın çok iyi bir şey olmadığına işaret ederek, Türkiye'nin, artık dünya ekonomisiyle entegre konumda olduğu için dünya piyasalarındaki küresel likidite şartlarındaki gelişmelerden etkilendiğini söyledi.

Türkiye'de kurun uzun süredir yüksek reel faizden dolayı düşük değerli olması ve bunun da dış ticaret açığı ve cari açıkta yarattığı baskının, bu dalgalanmanın ana sebeplerinden birini oluşturduğunu kaydeden Bolat, ''Bu noktada birkaç yabancı bankanın dövize yönelmesi ve kaynaklarını yurt dışına aktarmaya başlaması, 2 hafta önce başlayan bu gelişmenin ilk tetikleyici unsuruydu'' dedi.

Bu gelişmelerin dengeye gelmesinin zaman aldığını ifade eden Bolat, şunları kaydetti: ''İş aleminin gerek yurt dışında, uluslararası piyasalardaki dalgalanmaları, gerekse içerdeki bu dalgalanmaları dikkate alması önemli. Hem döviz riski açısından hem bilanço riski açısından bu çok
önemli. Döviz cinsinden geliri olmayanların döviz yükümlülüklerine dikkat etmesi, döviz yükümlülüğü altına girmemesi lazım.''

Bolat, Türkiye'nin ana göstergelerinin iyi durumda olduğunu belirterek, ''Tabii ki dalgalanmalar rahatsız edici, ama kesinlikle bir panik, endişe kaynağı haline dönüşmemeli. Kesinlikle dengeye gelecek'' dedi.

SİNİR TESTİ

Merkez Bankası'nın döviz rezervlerini satmaması, eritmemesinin gerçekten çok önemli olduğunu vurgulayan Bolat, ''İyi dayandılar. Başta yabancı sermaye, sıcak sermaye bir sinir testi yapıyor. Merkez Bankası'nın şu ana kadarki tutumu yerinde. Hazine ile Merkez Bankası'nın piyasalardaki bu sinir testine karşı ortak aksiyonla başarılı olmaları önemli'' diye konuştu.

Kura müdahale gerekliliğine inanmadığını ifade eden Bolat, sözlerini şöyle tamamladı:

''Merkez Bankası döviz rezervini eritmemeli. Çünkü bir şekilde bu başladığı takdirde sermayenin gücüne, piyasanın gücüne karşı döviz rezervlerini eritme riski ortaya çıkacaktır ki bu daha kötü. Ondan sonra faizler ve kur açısından çok daha üst noktaların olması riski olabilir. Onun için bugünkü tutum, döviz satmaması doğru bir tutum.''