Merkez Bankası Başkan Vekili Erdem Başçı, piyasaların merakla beklediği açıklamayı yaptı.
Abone olMerkez Bankası Başkanvekili Erdem Başçı, "Bundan sonra atacağımız her yeni adım, öncekilerde olduğu gibi, hem Merkez Bankası'nı hem de Türkiye ekonomisini bir önceki durumuna kıyasla daha iyi bir noktaya taşıyacaktır" dedi.
Süreyya Serdengeçti'nin emekliye ayrılmasının ardından, Merkez Bankası Başkanvekilliği görevine getirilen Erdem Başçı, sabahın erken saatlerinde Merkez Bankası'nda bir basın toplantısı düzenledi. Merkez Bankası'nda 2003 yılının Ekim ayından bu yana Başkan Yardımcılığı görevini sürdürdüğünü belirten Başçı, son birkaç yılda ekonomi tarihinde dönüm noktaları olarak yerlerini alacak atılımları hep birlikte gerçekleştirdiklerini bildirdi.
Bunlardan ilk akla gelenler, paradan altı sıfır atılması, para politikası karar alma süreçlerindeki şeffaflık ve hesap verebilirlik konularında ulaşılan nokta ve nihayet 2006 yılı başında açık enflasyon hedeflemesine geçiş olduğunu anlatan Başçı, "Rahatlıkla ifade edebilirim ki bu gelişmeler sonucunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası bağımsızlık, şeffaflık ve hesap verebilirlik alanlarında dünya standartlarında ileri bir düzeye ulaşmış ve beğeni ile izlenen merkez bankalarından biri haline gelmiştir" dedi. Bu üç temel unsurun nihai hedefinin ise fiyat istikrarını sağlamak ve kalıcı hale getirmek olduğuna işaret eden Başçı, bankanın 75. kuruluş yıldönümünün kutlanacağı 2006 yılında da büyük bir memnuniyetle fiyat istikrarına giden yolda çok önemli bir mesafe kaydettiklerini gördüklerini söyledi. Başçı, bu süreçte banka çalışanlarından her birinin son derece değerli katkıları olduğunu kaydetti. 2002-2005 yılları arasında uygulanan 'örtük enflasyon hedeflemesi' rejimi altında 'düşen enflasyon' sürecinin tasarımı ve yönetilmesinde çok önemli katkılarda bulunan Süreyya Serdengeçti'nin dün aksam itibariyle, Sedef Ayalp'ın ise 8 Mart 2006 itibariyle emekliye ayrıldığını hatırlatan Başçı, Prof. Dr. Fatih Özatay'ın ise 4 Nisan 2006 itibariyle emekli olmak üzere dilekçe verdiğini açıkladı.
Başçı, bu durumda Prof. Dr. Özatay 23 Mart tarihinde yapılacak Para Politikası Kurulu toplantısına katılabileceğini belirterek, "Her üç meslektaşıma da sahsım ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası çalışanları adına içten takdir, şükran ve saygılar sunmayı bir borç bilirim" diye konuştu. Bankanın karar organlarından Yönetim Komitesi'nin karar alabilmesi için en az 3 üyenin oyuna, Para Politikası Kurulu'nun ise toplanabilmesi için en az 5 üyenin katılımına ihtiyacı bulunduğunu anımsatan Başçı, bir taraftan emeklilik dolayısıyla boşalan bu üç önemli görev için atama süreçleri yürürken, toplantıların yapılması ve karar süreçlerinin aksamadan ilerlemesi gerektiğini ifade etti. Bu nedenle Sedef Ayalp'ten boşalan Başkan Yardımcılığı'na TCMB Bankacılık ve Finansal Kuruluşlar Genel Müdürü Rifat Günay'ın vekaleten atanması, önerileri üzerine Devlet Bakanı Ali Babacan tarafından bugün itibariyle uygun görüldüğünü belirten Başçı, "Sayın Günay en kısa zamanda vekaleten görevine başlayacaktır" şeklinde konuştu.
"İKİNCİ ENFLASYON RAPORUMUZU 28 NİSAN 2006 TARİHİNDE YAYIMLAMA HAZIRLIĞINDAYIZ"
Para politikasının 2005 yılının Aralık ayında ilan edilen 'Enflasyon Hedeflemesi Rejiminin Genel Çerçevesi ve 2006 Yılı Para ve Kur Politikası' metninde duyurulduğu şekilde devam edeceğini vurgulayan Başçı, "Bu doğrultuda içinde orta vadeli enflasyon tahminleri ile bir politika perspektifinin bulunduğu ilk enflasyon raporumuzu 31 Ocak 2006 tarihinde yayımladık. İkinci enflasyon raporumuzu ise 28 Nisan 2006 tarihinde yayımlamak üzere hazırlıklarımız sürmektedir. Diğer önemli iletişim aracımız olan 'Para Politikası Kurulu Değerlendirmeleri Özeti'ni Ocak 2006'dan itibaren aylık olarak yayımlamaya devam ediyoruz. Para Politikası Kurulu'muz, kararlarını oylama yoluyla almaya yine 2006 yılı Ocak ayından itibaren başlamış bulunmaktadır. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, hükümetle beraber, tarihimizde ilk kez üç yıllık bir dönem için enflasyon hedefleri belirlemiştir. Bu hedefleri 2006 yılı için yüzde 5, 2007 yılı için yüzde 4, 2008 yılı için yine yüzde 4 olarak açıklamış ve bu hedeflere ulaşmaya odaklanmış bulunuyoruz. Bildiğiniz gibi belirsizlik aralığını ise 2006 yılı için hedef patika etrafında artı-eksi 2 yüzdelik puan olarak ilan ettik. Bu sayede Kanunumuzun 42. Maddesinde yer alan hesap verebilirlik ilkesini de somut bir şekilde hayata geçirmiş olduk" açıklamasını yaptı.
Dalgalı kur rejiminin 'enflasyon hedeflemesi'nin olmazsa olmaz temel bir unsuru olduğuna işaret eden Başçı, dolayısıyla dalgalı kur rejimi devam ederken 'risk farkındalığı'nın toplumda giderek yerleşmesi ve 'risk yönetimi ilke ve araçları'nın hem kamu hem de özel kesimlerce daha çok kullanılır olması yönündeki çabaların süreceğini bildirdi. Başçı, bu çerçevede 2006 yılının sonbahar aylarında 'dolarizasyon' ve bunun getirdiği 'dalgalanma korkusu' konularını irdeleyecek bir uluslararası konferans planlandığını ve çalışmalara başlandığını söyledi. "Büyük bir memnuniyetle ifade edebilirim ki son yıllarda Merkez Bankası pek çok olumlu adım atmıştır" diyen Başçı, şöyle devam etti:
"Yeni Türk Lirası'na geçmemiz, tek haneli enflasyona 30 yılı aşkın bir süreden sonra nihayet ulaşmamız ve enflasyonu 'fiyat istikrarı' seviyelerine düşürüp orada kalıcı kılmak amacıyla enflasyon hedeflemesine başlamamız en güzel örneklerdir. Bundan sonra atacağımız her yeni adım, öncekilerde olduğundma da sahsım ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası gibi, hem Merkez Bankası'nı hem de Türkiye ekonomisini bir önceki durumuna kıyasla daha iyi bir noktaya taşıyacaktır. Buna gönülden inanıyor ve hepinize saygılar sunuyorum."
Merkez Bankası Başkanvekili Erdem Başçı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Yeni Türk Lirası'ndan 'Yeni' kısmının 9 ay sonra atılacağına ilişkin açıklamasını, "Zoru hemen yaparız, imkansız biraz vakit alır" sözüyle değerlendirdi.
Başçı, Merkez Bankası'nda düzenlediği basın toplantısında, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. "Başbakan, 9 ay sonra Yeni Türk Lirası'ndan 'Yeni' kısmının atılacağını söylediler. Bununla ilgili bir hazırlığınız var mı? Bu yetişecek mi?" sorusuna Başçı, "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Piyasalar Genel Müdürlüğü'nde bir levha vardır. Burada der ki, 'Zoru hemen yaparız, imkansız biraz vakit alır'" karşılığını verdi. "Merkez Bankası politikalarında bir değişiklik olacak mı? Yoksa aynen devam edecek mi?" şeklindeki bir soru üzerine Başçı, temel politika metinlerinin, 'Enflasyon Raporu' ve aylık olarak gerçekleştirilen Para Politikası Kurulu toplantısından sonra yapılan değerlendirme özetleri olduğuna işaret ederek, "Buralarda baktığımız her türlü veri dikkate alınıyor. Ve ben herkese bu raporları dikkatlice okumalarını öneriyorum" dedi. Başçı, bir başka soru üzerine de, banka yönetiminde boşalan 3 pozisyon için yasal sürenin işlediğini söyledi.