BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  EKONOMİ

Piyasalar bir iniyor bir çıkıyor

Piyasalar bir düşüyor, bir çıkıyor. ABD borsaları dünü yükselişle tamamladı. Avrupa borsalarındaki artışa rağmen, İMKB'de düşüş yaşanıyor.

Abone ol

Dalgalı bir haftayı geride bırakan piyasalarda inişli çıkışlı seyir sürüyor. ABD borsaları, düşük seviyelerden alım yapmak isteyen yatırımcıların son dönemdeki korku dalgasını yenmeleriyle dün yükseldi.

Yoyo benzetmesi yapılan bu hafta içinde ikinci yükselişin yaşandığı dünkü seansta üç büyük endeks yüzde 4 ve üzerinde yükseliş kaydetti.

Asya borsaları volatilitenin yoğun olduğu haftanın son işlem gününde yükseldi ancak Avrupa'da yaşanan krize dair endişelerin güvenli liman olarak kabul edilen altın ve devlet tahvili alımlarını destekleyebileceği belirtildi.Avrupa borsalarında görülen yükselişe rağmen İMKB'de haftanın son işlem gününde düşüş görülüyor. İMKB 100 Endeksi ilk seansta yüzde 0.63 düşüşle 51 bin 688 puana geriledi. ABD vadeli hisse senedi piyasalarında ise karışık bir seyir gözleniyor.

AVRUPA'DA 'AÇIK' YASAK

Bu arada Avrupa'daki dört ülkede, finans hisselerinde açığa satışı yasaklayan ve piyasalarda yaşanan paniğin azaltılmasını amaçlayan ve eşgüdümlü bir girişim olduğu belirtilen karar bugün yürürlüğe giriyor.

DOLAR 1,78'İN ALTINDA

Döviz satım ihalesinde tutarın bu ihale döneminde açılan en yüksek miktar olan 100 milyon dolar olarak belirlenmesi ve Merkez Bankası Başkanı Baçşı'nın gerekli görülürse satım miktarı daha da artabileceğini söylemesinin arından dolar/TL 1,78'in altına indi.

"Döviz satım rakamı ve Başçı'nın açıklamaları sonrasında TL'de değer kazancı görüyoruz" diyen Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert, "Bu da Başçı'nın açıklamalarının, piyasada Merkez Bankası'nın mevcut seviyelerin üzerini istemediği algılaması yaratmasından kaynaklanıyor. Merkez Bankası'nın seviyeden ziyade, piyasada döviz likiditesindeki azalma nedeniyle bugün yüksek bir rakam açıkladığını düşünüyoruz. Başçı'nın açıklamalarını ise sözlü müdahale kapsamında değerlendirmek gerekiyor" dedi.