Kürel krizi aşmanın yolların arayan Türkiye için çıkış yolu TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu'ndan geldi.
Abone olTürkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, şu anda en büyük sıkıntının iç piyasadaki daralma olduğunu belirterek, bu daralmanın önünün açılabilmesi için hep beraber iç tüketime yönelmek gerektiğini söyledi.
Hisarcıklıoğlu, tütün ve alkollü ürünlerin satış belgelerinin verilmesine ilişkin protokolün imza sürecinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, ''bütçede kısıtlamaya gidilmesine'' ilişkin bir sorusu üzerine, ihracat pazarlarında da daralma yaşandığını anımsatarak, iç dinamiklerin ayakta tutulması gerektiğine işaret etti.
İnsanların işe ihtiyacı olduğuna dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, iş ihtiyacının giderilebilmesi için de iş yapılabilmesi, ticaret ve üretimin olması gerektiğini kaydetti.
Hisarcıklıoğlu, şu anda kriz ortamında bulunulduğunu ve bütün dünyanın da bu krizden yoğun olarak etkilendiğini belirterek, ''Bu çerçevede bugünden yarını öngörmek için muhakkak bu bütçeyi çıkarmamız lazım. Tahmin ediyorum çok kısa sürede bir revizyona muhakkak gidilecek. Çünkü öncelikler değişiyor. Kriz ortamında önceliklere göre hareket etmek lazım'' diye konuştu.
''Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 'psikolojik kriz' ifadesini nasıl değerlendiriyorsunuz?'' şeklindeki soruya da Hisarcıklıoğlu, şu yanıtı verdi:
''Bu tip ortamda, kriz ortamında TOBB Başkanının Başbakan ile kavga etmesi hiçbir işimize yaramaz, Türkiye'nin işine yaramaz. Bugün hepimiz ortak akıl üreterek, ne yapabiliriz? Bu çabanın içinde olmalıyız. Onun dışında, 'Acaba sorularımızla sayın Başbakan ile nasıl ters düşürürüz, bir başkasıyla nasıl kavga ettiririz...' Kavga ortamı yerine bugün hep beraber kol kola girme zamanı, işçisi, işvereni, siyasetçisi ortak akıl üretmek durumundayız. Bakın bir kriz olduğunda ilk kaybedenler finans kesiminde çalışanlar oluyor. İkinci kesim basın sektörü, üçüncü kesim ise diğer sektörler oluyor. Bunu 2001 krizinde de yaşadık. Şu anda yaşamış olduğumuz ortamda biliyoruz ki birinci işten çıkarmalar finans, ikincisi basın sektöründe başladı, devam ediyor. Üçüncüsü de diğer sektörlerde. Onun için hep beraber el birliğiyle işe ihtiyacımız olduğu için, geçimi, hayatı devam ettirebilmek için ne yapabiliriz, onu düşünmemiz lazım.''