BIST 9.721
DOLAR 35,22
EURO 36,80
ALTIN 2.975,91
İstanbul
HABER /  EKONOMİ

Piyasada Sahte Osmanlı altını dolaşıyor

Altın ve sarrafiye sektörünün duayenlerinden Kemal Erkan, önemli açıklamlarda bulundu.

Abone ol

Muhammed Çimen
İNTERNETHABER.COM (ÖZEL İÇERİK)-

Altın ve sarrafiye sektörünün duayenlerinden Kemal Erkan Trabzon'daki Osmanlı’dan kalan yaklaşık 700, 800 kilo altın olduğunu söyledi.

Bunla alakalı kesin bir yorum yapmak doğru olmadığını fakat takriben 15.000 civarında reşat beşli ve 100.000 civarında çeyrek yarım ve diğer boylardan bahsedebiliriz diye konuştu.
Osmanlı altın parasından kasıtlarının Sultan Reşat, Sultan Abdul Hamit ve Sultan Abdulaziz döneminde basılmış Osmanlı altın paraları olduğunu kaydeden Erkan, Karadeniz yöresinde Osmanlı paralarına büyük ilginin olduğunu ifade etti.

PİYASADA SAHTE OSMANLI ALTINI DOLAŞIYOR

Erkan, Trabzon'da sarrafların bir elin parmaklarını geçmediğini ve piyasada dolaşan Osmanlı paralarına çok dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor. Osmanlı paranın sahte olup olmadığı hakkında ise bazı tüyolar veriyor.

İşte onlardan bazıları…

Öncelikle paranın kenarında bulunan dişler ya da çarkların orijinal halde kalması önemli, çünkü tamirat görmemesi orijinalliğini artırıyor. Mümkün olduğunca çiziksiz ve hatların belirgin olması gerekir.

Ayrıca paranın üst yüzeyinin mümkün olduğunca pürüzsüz olması lazım. Tabi burada anlatmak istediğimiz yaşına uygun bir pürüzsüzlük.

ALTIN REŞAT BEŞLİ

Sultan V. Mehmed Reşad dönemi altınıdır. Basım tarihi 1327 ve Milâdi 1909 dır. Sultan V.Mehmed Reşad 10 yıl tahtda kaldığından 10 yıl ( 1909-1918 ) adına altın bastırmıştır. Altının ön yüzünde, kenarında defne yaprağından çelenk ve alt birleşme yerinde iki tane çapraz meş'ale bulunmaktadır. Altının orta kısmında Osmanlı Tuğrası ve Sutan V. Mehmet Reşad'ın Arapça harflerle imzası bulunmaktadır. Ayrıca, tuğranın alt kısmında kaçıncı yıldönümünde( cûlusu) basıldığını ve lira altın olduğunu gösteren arapça sayılar bulunuyor. Arka yüzünde de yine Arap harflerle Osmanlıca İstanbul Darphanesi'nde basıldığını belirten yazı bulunuyor. Kulpsuz olarak tedavüle çıkmış olup daha sonra kullanım amacına göre kulp takılır. Kulp sarı madenden yapılır. Özel isteğe göre altın kulp da takılabilir.

Close menu