BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  GÜNCEL

Pişman PKKlı affedilecek

Yargıtay'dan teslim olan PKK'lı 2 teroristin, 'etkin pişmanlık' başvurusuna olumlu yanıt.

Abone ol

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner'in, PKK'ya yönelik 'Teslim olup Türk adaletine sığının' çağrısına, Yargıtay'dan da örnek bir kararla destek geldi. Terör suçlarına bakan Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi, TCK'da yer alan 'etkin pişmanlık' düzenlemesinin, terör örgütü üyeleri için de uygulanabileceğine karar verdi.

Güvenlik güçlerine teslim olan terör örgütü üyesi iki sanığın, 'etkin pişmanlık' başvurusunu mercek altına alan Yargıtay, bu talebi incelemeden reddeden Diyarbakır 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin mahkumiyet kararını sanıkların lehine bozdu. TCK'da yer alan 'etkin pişmanlık' düzenlemesinin dar kapsamlı yorumlanmaması gerektiğine dikkat çeken Yargıtay, 'Öngörülen şartların oluşması koşuluyla, terör örgütü üyeleri de etkin pişmanlıktan yararlanır' dedi.

EMSAL TEŞKİL EDECEK

Yeni TCK'da yer alan düzenlemeyi farklı ve dar kapsamlı yorumlayan bazı yerel mahkemeler, etkin pişmanlığın terör örgütü üyelerini kapsamadığına karar vermişlerdi. Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi'nin benzer davalara emsal teşkil edecek olan bu kararı ile etkin pişmanlığa ilişkin tartışmalar da noktalanmış oldu. Buna göre, güvenlik güçlerine teslim olan terör örgütü üyeleri, suça karışmamış olmaları koşulu ile etkin pişmanlıktan faydalanarak, ceza almadan serbest kalacaklar. Yargıtay'ın kararı 2006 yılı içinde güvenlik güçlerine teslim olan 164 terör örgütü üyesi için de örnek olacak.

AĞAR: HALK ANLADI

'Düz ovada siyaset' sözü ile gündeme oturan DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, Yargıtay'ın etkin pişmanlığa ilişkin kararı karşısında, yorum yapmanın yersiz olduğunu söyledi. Tartışmaya neden olan sözlerinin yerini bulduğunu da ifade eden Ağar, şöyle konuştu: 'Kimse sözlerimi çarpıtmasın, Halk benim ne demek istediğimi anladı ve sözlerim yerini buldu. Affı hiçbir meclis çıkaramaz. Affı millet çıkarır. Affın olabilmesi için toplumsal bir mutabakat olması lazım. Milletin af talebi olmadan, Meclis af çıkaramaz.'

KİMLER KAPSIYOR

TCK'nin 221'inci maddesinde yer alan 'etkin pişmanlık' düzenlemesi, suç işlemek amacıyla örgüt kuran veya bu örgüte üye olanlara, suç işlemeden önce örgütten ayrılmaları koşulu ile ceza verilmemesini öngörüyor. Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin kararı ile daha geniş yorumlanan düzenleme, terör örgütünden ayrılan kişileri de kapsıyor. Örgütün işlmediği suçlara karışanlar ise etkin pişmanlıktan yararlanamıyor.

KAÇ KİŞİYİ ETKİLİYOR?

İçişleri Bakanlığı verilerine göre, sadece bu yıl içinde 164 kişi PKK'dan kaçarak güvenlik güçlerine teslim oldu. Bu sayı son üç yılda örgütten ayrılarak teslim olan kişilerle birlikte yaklaşık 500'e ulaşıyor.. PKK'nin Kuzey Irak'taki kamplarında halen 3 bin 500, ülke sınırları içinde ise 1300 militanı olduğu tahmin ediliyor.

Kaynak:www.aksam.com.tr