BIST 9.627
DOLAR 35,25
EURO 36,66
ALTIN 2.965,33
HABER /  POLİTİKA

Pis koku çıkaran yandı!

Sigara yasağı ile kötü kokuların önü kesilecek ama diğer pis kokuları önlemek için de yönetmelik çıkartıldı...

Abone ol ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER


ANKARA/ Artık pis koku çıkartan; pis koku yayanlara da ağır cezalar verilecek. Fabrikadan, lokantalara, apartmandan sosyal tesislere kadar her alanda kanalizasyon ya da başka nedenlerle pis koku yayan yerlere ceza kesilecek. Pis kokuların önlenmesi için koku yönetmeliği çıktı.

Sigara yasağı ile kapalı alanlarda pis kokuların nisbeten azalması sağlanırken, diğer pis koku yayan kaynakların da tıkanması için AB mevzuatına uygun, işyerlerinde ve evlerde rahatsız edici kokuların önlenmesi amacıyla Koku Yönetmeliği hazırlandı. Buna göre;

- Kokuya neden olan emisyonların denetimi yapılacak.
- Koku şikayetine neden olan faaliyetlerden ileri gelen koku sorunlarının belirlenmesi ve çözümü sağlanacak.
- Çevre kirliliğinin toplum sağlığı yönünden tehlike yarattığı, kokuyu yayan işyerinin faaliyeti süre verilmeksizin kısmen veya tamamen durdurulacak.
- Kokulu maddeler içeren gaz kullanan işyerlerinde ya da meskenlerde, Avrupa referans koku kütlesine uygun oranda koku salınımı yapılabilecek.
- Tesisin kamuya ve çevreye olan zararlı etkilerini teknolojik seviyeye uygun olarak azaltmak için yönetmelikte belirtilen teknik şartlara uyulacak.
- Şikayet konusu olması halinde kokulu emisyonlar ve dış ortamdaki koku seviyesi özel cihazlarla ölçülecek. Bunun için “Olfaktometri” yöntemi kullanılacak. ÇED raporu verilerek koku düzeyi de dikkate alınacak.
- Kokunun yoğun hissedildiği ayları kapsayacak şekilde en az 3 ay süreli olarak yapılan alan çalışması sonunda bulunan toplam “Kokulu Saat Yüzdesi”, yerleşim alanlarında %15’i ve sanayi bölgelerinde %20’yi aşmıyorsa, dış ortamdaki koku sınırının sağlandığına karar verilecek. Aksi halde dış ortamdaki koku sınırının aşıldığı ve koku sorununun var olduğu sonucuna varılacak.
- Kokuyla ilgili şikayet üzerine, Çevre ve Orman Bakanlığı’na bağlı birimler mahallinde ön değerlendirme yaptıracak. Bu ön değerlendirme, koku konusunda eğitim görmüş, 5 Ocak 2002 tarihli ve 113 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Çevre Denetimi Yönetmeliği’ndeki denetçi kriterlerini sağlayan ve yetkili merci tarafından görevlendirilen en az iki kişi tarafından yapılacak.
- Yetkili Merci tarafından görevlendirilen kişiler şikâyet mahallindeki tüm olası koku kaynakları belirlenecek. Kaynak çevresinde araştırma yapılarak koku problemine katkıda bulunabilecek başka kaynakların var olup olmadığı ve koku önlemlerinin alınıp alınmadığı kontrol edilecek.
- Eğer şikayet, gerçek bir koku probleminden kaynaklanmıyorsa, şikayet yetkili merci tarafından sonlandırılacak.
- Eğer şikayet, gerçek bir koku probleminden kaynaklanıyorsa, şikayet konusu olan kaynakta inceleme ve ölçüm yapılacak.
- Her kim kasten veya ihmal ile Yönetmelikte belirtilen esas ve standartları yerine getirmez ise yönetmeliği ihlal etmiş sayılacak.
- İhlal edenlere, ilgili koşulları sağlamaları için 30 gün süre verilecek.
- Bu süre sonunda belirtilen yükümlülüğü yerine getirmeyen ve tedbir almayanlar yetkili merci tarafından 2872 sayılı Çevre Kanunu hükümleri uygulanacak. Çevre kirliliğinin toplum sağlığı yönünden tehlike yarattığı hallerde faaliyet süre verilmeksizin kısmen veya tamamen durdurulacak.