BIST 10.025
DOLAR 35,21
EURO 36,72
ALTIN 2.962,08
HABER /  GÜNCEL

Pirinç vurguncuları türedi

Ekmekten sonra pirinçte de fırsatçılar türedi. Spekülasyon çıkarıp fiyatları şişiriyorlar.

Abone ol

Türkiye'de ekmeklik buğdaydan sonra pirinçte de ''psikolojik savaş'' yaşandığı, yurtiçinde yeterli pirinç bulunmasına karşın, bazı firmaların spekülatif bir şekilde fiyatları artırarak, ithalatta gümrük vergilerinin düşürülmesi için kamuoyu yaratmaya çalıştığı öne sürülüyor.

Pirinç piyasasında yaşanan fiyat hareketleri üzerine, geçen hafta Toprak Mahsulleri Ofisi'nde (TMO) bir toplantı yapılarak, üreticiler, değirmenciler, paketlemeciler ve ilgili kamu kurumu temsilcileri bir araya getirildi.

''Paketlemeciler, fiyatı 3'e katlayarak satıyor, bu da bir tekelciliktir'' diye konuşan Uzunköprü Çeltik Üreticileri Tarımsal Birliği Başkanı Ali Öner, şu bilgiyi verdi:

''Kim ne derse desin, biz bu yıl 620 bin ton çeltik ürettik. Bundan 450 bin ton pirinç elde ediliyor. 100 bin ton civarında da ithalat yapıldı. Türkiye zaten 550 bin ton pirinç tüketiyor. Piyasada yeterli ürün olmaması için ya tüketimin çok artması ya da bu ürünün kayıt dışı olarak bir yerlere satılmış olması gerekiyor. Bir yerlere gayri resmi olarak pirinç satıldığına dair duyumlar var. Bir şeyler oluyor.

Bütün kış boyunca, toptan kilosu 1,1-1,4 YTL'ye alınan Osmancık cinsi çeltik perakende olarak 5,1 YTL'ye, toptan fiyatı 1,6-1,7 YTL olan baldo pirinç ise 6,3 YTL'ye satıldı. Paketlemeciler, fiyatı en az 3'e katlıyor, yüzde 100'e varan kar ile satıyorlar, hala da bağırıyorlar.''

TMO Genel Müdürü Kemaloğlu, ''Ofis stoklarındaki 31 bin 452 ton çeltiğin birkaç firmaya verildiği'' yönünde basında yer alan iddialar konusunda da 77 firmaya satış yapıldığını, ürün alan firmalar ve alım miktarlarının internette ilan edildiğini bildirdi.

Ofis, stoklarındaki 31,3 bin ton çeltiği, çeltik sanayicilerine yönelik olarak, kg fiyatı, KDV hariç, randımana göre 0,690-0,850 YTL'den satışa çıkarmıştı.