BIST 9.460
DOLAR 34,43
EURO 36,43
ALTIN 2.844,08
HABER /  SAĞLIK

Pirinç kadın sağlığında neye iyi geliyor?

Yapılan araştırmalar sonucunda pirincin, her yaştan kadının sağlığı için büyük önem taşıyan folik asit ve demir gibi besin öğelerini içeren lifli bir besleyici diyet içeriği olduğu belirlendi.

Abone ol

Pirincin içerisindeki folik asit, kadınlarda başta beyin kanaması olmak üzere birçok kanser türünün yayılmasını da önlüyor.

Pirincin, günümüzde, kadın diyetlerinin kalp hastalıkları ve belirli kanser türleri ile benzeri birçok sorunu içeren kronik rahatsızlıkların önlenmesine yardımcı olduğunu kanıtlayan, a odaklanmış pek çok yeni çalışma bulunuyor.

BİRÇOK RAHATSIZLIĞA İYİ GELİYOR

Beslenme araştırmacıları, düşük karbonhidrat diyeti modasının, kadınların folat düzeylerindeki düşüşün olası nedenlerinden biri olduğuna işaret ediyor.

Kadınlar, aynı zamanda vücuttaki demir azlığının neden olduğu demir eksikliği anemisine de yatkın. Yeterli demir olmadığında, vücut kırmızı kan hücreleri için yeterli hemoglobini üretemiyor. Aneminin bu en yaygın biçimi, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki kadınların yaklaşık 5’te 1’ini ve hamile kadınların yarısını etkiliyor. Pirinç tüketmek, yorgunluk ve güçsüzlükten nefes darlığına, baş ağrılarına ya da konsantrasyon kaybına kadar bir çok rahatsızlığa iyi geliyor.

Amerikan Diyet Derneği’nin Kadın Sağlığı ve Üreme Beslenmesi Başkanı Jeanne Blankenship, “ABD’deki kadınların çoğunluğu hala günlük demir ve folik asit gereksinimlerini karşılamıyor ki, bunlar kadınlar için kritik önem taşıyan iki besin öğesidir. Pirinç, kadınlara folik asit alımı için harika bir yol. Pirinç, yağsız et ve az yağlı süt ürünlerinden, meyvelere, kuruyemişlere ve sebzelere kadar eşlik ettiği birçok yemeğe besin öğeleri, kıvam ve lezzet katıyor” dedi.

BEYİN KANAMASINI ÖNLÜYOR

Pirincin içerisindeki folik asit aynı zamanda, bazı araştırmalar tarafından kalp krizi ve beyin kanaması dahil kalp hastalıklarında bir risk faktörü olduğunu gösterilen kan homosistein düzeylerini düşürmeye de yardımcı oluyor. Amerikan Kalp Derneği’nin yayını Circulation’da yayımlanan araştırma, folik asit zenginleştirmesinin beyin kanamasından kaynaklanan ölümleri azaltmaya yardımcı olduğunu da kanıtlıyor. Daha yakın tarihli araştırmalar ise, folik asidin yumurtalık kanseri ve alzheimer da dahil belirli kanser tiplerini önlemeye yardımcı olduğunu belirtiliyor.