Onlar amazonların korkulu rüyası. Açıktıklarında bir ineği kısa sürede yiyelibir. İşte piranaların ilginç yaşamı;
Abone olÇok istekli bir avcı olan eski Amerikan başkanı Rosevelt, Amazonlara gittiğinde, rehberleri onun bu seyahatten memnun kalması için , nehrin bir bölümünü ağlarla kapattılar ve yüzlerce piranayı burada aç bıraktılar. Piranalar iyice acıkınca, bir ineği bu bölüme attılar. Piranalar da ineği kısa bir sürede kemiğine kadar yediler.
Bu tarz saldırının piranalar için mümkün olduğunu biliyoruz. Ancak, piranalar bunu ancak çok acıktıklarında yapıyorlar. Her gün yaptıkları bir şey değil.
Howstuffworks isimli sitede yer alan habere göre, piranaların en uzunu başından kuyruğuna kadar yaklaşık 60 cm olurken, birçoğunun boyu 20 cm civarında ve ağırlıkları ise sadece birkaç kilogram. Amazon nehrinde bu hırçın hayvanların 20 türü bulunuyor. En küçük türlerinden olan kırmızı karınlı pirana yaklaşık 1,36 kg iken, diğer saldırgan bir tür olan siyah pirana ise kırmızı karınlılardan daha büyük.
Pirana saldırısında önemli olan onun büyüklüğü değil, dişleri. Piranın dişleri yaklaşık 4 mm uzunluğunda, fakat jilet gibi keskin ve tüm çene mekanizması etkili bir koparma için tasarlanmış. Güçlü kaslara bağlı alt ve üst çenesinde sıralanmış olan ustura gibi dişler ağız kapandığında birbirlerine sıkıca kenetleniyor. Böylece pirana kendinden çok daha iri olan avından büyük parçalar koparabiliyor.
Piranaların bir ineği kemiğine kadar bu kadar çabuk soymalarının nedeni birkaç faktöre bağlı. İlki, piranalar çiğnemez. Isırdıkları zaman, etten büyük bir parçayı çiğnemeden doğrudan karınlarına gönderiyorlar. Diğeri ise, bu görevi yüzlerce pirana başarılı bir şekilde yerine getiriyor. Piranalar, çok uzman takım yiyicileridir. Piranalar etraflarında çok hızlı döndükleri için suda kaynıyormuş gibi fokurdama görüntüsü oluşuyor. Beslenme çılgınlığı boyunca piranalar sürekli olarak pozisyon değiştiriyorlar.
Diğer önemli faktör, piranalar büyük bir hayvanı dakikalar içinde yediğinde özel şartlarla yapmak zorundalar. Beslenme çılgınlığı piranalar aç kaldıklarında oluyor. Bu onların günlük olayı değil.