Düşürülen keşif uçağı hakkında kafalarda oluşan sorular, Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Kavun'a soruldu.
Abone olEn çok merak edilen de botların ve kaskların nasıl sağlam olduğuydu. Tuğgeneral Kavun, botların ve kaskların su yüzüne kendiliğinden çıkabileceğini açıkladı.
Uçağın füze ile düşürüldüğünü gösteren kesin kanıt henüz yok. Kesin sonuç uçağın ana gövdesinin çıkarılmasından sonra ortaya çıkacak.
Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Kavun, Suriye’nin düşürdüğü Türk jetiyle ilgili merak edilenleri Milliyet'a anlattı. Gazetenin Ankara temsilcisi Fikret Bila, bugünkü komutanın sorulara verdiği cevapları taşıdı.
Şehit pilotlarımıza otopsi yapıldı mı? Yapıldıysa, hangi sonuçlara ulaşıldı?
Şehitlerimize Malatya’da otopsi yapıldı. Otopsi raporu, Malatya Savcılığı’na teslim edildi. Otopsi raporunu açıklama yetkisi savcılığımıza aittir.
Pilotlarımızın botları ve kaskları nasıl su yüzüne çıkabildi?
Havacılık kazalarında pilotların kasklarının ve botlarının su yüzüne çıkabildiği daha önce de gözlenmiş bir olgudur. Kasklar ve botlar, yapıldığı malzemenin niteliği gereği su yüzüne çıkabilmektedirler. Ayrıca kaza anındaki çarpmanın etkisiyle de kask ve botların çıkabildiği görülmüştür. Örneğin geçtiğimiz günlerde şehit olan Türk Yıldızları filomuzun F-5 pilotunun da kaskı ve botları çıkmıştı. Su içindeyse akıntılar botların bağlarını çözebilmekte ve botları çıkarabilmektedir. İmal edildiği malzeme, yüzer malzeme olduğu için de su yüzüne çıkabilmektedirler.
Uçağımızla ilgili yanıtlar
Düşürüler RF-4 uçağımızla ilgili sorulara Tuğgeneral Kavun’un verdiği yanıtlar da şöyle:
Düşürülen RF-4 uçağımızda füze algılayan sistem var mıydı?
Evet, bu uçağımızda füze algılama sistemi vardı. Bu nedenle ‘Bir füze tehdidi söz konusuysa algılamış olmaları gerekirdi’ diye değerlendiriyoruz.
Uçağımızda pilotların kendi aralarındaki konuşmaları kaydeden VTR kayıt cihazı bulunuyor muydu? Bu parçaya ulaşıldı mı?
Bu uçağımızda VTR cihazı bulunmuyordu.
Türkiye’nin elindeki görüntülerde ve radar izlerinde uçağımızın füze ile düşürüldüğünü kesin olarak gösteren veya kanıtlayan bir kayıt var mı?
Bir füze görüntüsü yok. Radar izleri, diğer bulgular ve parçalar üzerindeki incelemeler devam ediyor. Uçağın ana gövdesi dahil deniz dibindeki parçaların çıkartılması çalışmaları da sürüyor. Uçağın ana gövdesi çıkartıldıktan sonra yapılacak inceleme sonucunda uçağımızın nasıl düşürüldüğüne ilişkin kesin bilgilere ulaşılacak ve kamuoyuyla paylaşılacaktır.
Uçağımıza yönelen tehditle ilgili olarak Suriyeliler’in konuşmasına ilişkin GES’ten Diyarbakır’daki 2. Hava Kuvvet Komutanlığı Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezi’ne iletilmiş bir bilgi, uyarı var mı?
Hayır. GES’ten Diyarbakır’a iletilmiş böyle bir bilgi yok.
Aynı şekilde bu merkezden pilotlarımıza iletilmiş benzeri bir bilgi ve uyarı var mı?
Diyarbakır Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezi’nden pilotlarımıza gönderilmiş böyle bir ileti de yok.
Genelkurmay Başkanlığı, eldeki bilgileri doğru ve dikkatli biçimde kamuoyuyla paylaşmayı sürdürüyor. Genelkurmay Başkanlığı’nın aldığı bu açık tutum, kamuoyunun kaynağı belli olmayan bilgi ve yorumlara itibar edilmemesi gerektiğini gösteriyor.