Dünya genelinde her 8 ölümden 1’inin nedeni olan hipertansiyon hastaları için geliştirilen pil yöntemi, dünyanın bir çok ülkesinden sonra Tü...
Abone olDünya genelinde her 8 ölümden 1’inin nedeni olan hipertansiyon hastaları için geliştirilen pil yöntemi, dünyanın bir çok ülkesinden sonra Türkiye’de de kullanılmaya başlandı. Dirençli tansiyon hastalarının şah damarına pil takarak tansiyonu düzenlemek mümkün oldu.
Özel Universal Çamlıca Alman Hastanesi Kardiyoloji Kliniği Direktörü Prof. Dr. Metin Gürsürer, yöntemin tansiyon yüksekken düşüren, beyne uyarı gönderen bir sistem olduğunu belirtti.
Prof. Dr. Metin Gürsürer, “Hastamız 20 yıldır tansiyon hastası. Bize müracaat ettiğinde tansiyon yüksekliği mevcuttu, son 1 ay içerisinde tansiyonu 24’leri bulduğundan hemen hemen her gece acil servisteydi ve uzun zamandır iki tane ilaç kullanmaktaydı. Biz hastanın ilaçlarını biraz daha arttırdık. 3. ilaca, ardından 4. ilaca geçtik. Dozları arttırmamız rağmen düşüremedik. Daha sonra Amerika’da ve Avrupa’da kullanılan ve şah damarına takılan bir pil sistemini hastamıza uygulamaya karar verdik. Bu sistemi Türkiye’de ilk kez uygulayan iki hastaneden biri olduk" dedi.
Özel Universal Çamlıca Alman Hastanesi Kardiyoloji Kliniği Direktörü Prof. Dr. Gürsürer, “Hastamıza bu yöntemi önerdiğimizde yaşadığı sıkıntılardan dolayı tereddüt etmeden operasyonu kabul etti. Bu işlemi küçük cerrahi bir operasyonla gerçekleştirdik. Kalp Damar Cerrahımız Dr. Tufan Şener ile birlikte yaptık. Şimdi bugün ise hastamızın 20. günü doldu, yarası iyileşti ve biz bu pili bugün açıp tansiyonun daha da düştüğünü gözlemledik. Hastamız artık bu pil ile yaşayacak ve bu sayede çok fazla ilaç kullanmadan veya hiç ilaç kullanmadan hayatına devam edecek” dedi.
Yöntemin Amerika ve Avrupa’da da uygulandığını ve çok iyi sonuçlar verdiğini dile getiren Prof. Dr. Metin Gürsürer, “Bu pil ömür boyu kullanılabilir, oluşturacağı sinyallere bağlı olarak en az 6 yıl dayanabilir fakat ömür boyu devam da edebiliyor. Önemli olan burada oluşturulan sinyallerin azlığı ya da çokluğu. Tansiyon ne kadar çok yükselirse pil daha fazla kullanılmış olur ve buna bağlı olarak ömrü azalabilir” dedi.
Prof. Dr. Metin Gürsürer, “Pil hastanın göğüs kısmının önünde kas içine yerleştiriliyor. Pilin bağlı olduğu kısım ise şah damarında bulunuyor. Operasyon sırasında en uygun kısım tarama ile belirleniyor ve hastanın bu işlemden yarar görüp görmeyeceği tespit ediliyor. İşlem genel anestezi altında yapılıyor. Pil takılan hastalar 6 ile 9 ay içerisinde kullanmış oldukları tansiyon ilaçlarını en aza indirirler. Hatta ilaçlarını tamamen bırakabilecek noktaya bile ulaşırlar" dedi.
(İHA)