Küçük canavarlardan nasıl korunabilir Ya da riski en aza nasıl indirebiliriz? Bazı önlemlerle bunu başarmak mümkün.
Abone olBahar ve yaz aylarında kene ölümlerinde büyük artış var. Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi’ne yol açarak can alıyorlar. Pikniğe ve kırsal kesimlerde çalışanlar için bu durum tam bir kabus.
Eğlenmeye giderken ölme korkusu büyük korku yaşatıyor. Peki seri katile dönüşen küçük canavarlardan nasıl korunabiliriz? Ntvmsnbc sitesinin sorularını yanıtlayan Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Murat Fırat, vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.
ÖLÜMCÜL KENE EN SON BİLECİK'E İNDİ
Sivas’tan veya Tokat’tan keneyi alıp İstanbul’a gelen insanlar oluyor. Hastalık tanısı İstanbul’da konuyor. Ancak geriye dönük inceleme yapıldığında 3-5 gün önce kırsal bir alanda bulunduğunu görüyoruz. Bu nedenle Esenboğa’da veya İstanbul’un herhangi bir yerinde keneyle rastlaşmamız mümkün olabiliyor. İstanbul bölgesinde de özellikle kırsal alanda kene var. Ancak bu kenelerde henüz Kırım Kongo virüsünü taşıyan tipe rastlanmadı. Marmara bölgesinde henüz bu tip kenelere rastlanmış değil. En son Bilecik civarında saptandı. Onun daha batısında rastlanmış bu tip bir kene yok.
OKUL ÇEVRESİNDEKİ OTLARI SIK SIK BİÇMEK
Keneler yüksek otlu alanlarda daha çok yaşıyor. Mümkün olduğu kadar, sıklıkla otların biçilmesi önerilen yöntemler arasında. Keneleri kaçırıcı olması için belediyelerin piknik alanlarını özellikle İstanbul’da erken saatlerde ilaçladıklarını görüyoruz. Yanı sıra okul çevresindeki alanlarda otların sık sık biçilmesi ve belli dönemlerde ilaçlamaları önerilir.
EVCİL HAYVANLARI İLAÇLAMAK
Özellikle evcil hayvanların bu tip alanlarda dolaşmasını olabildiğince engellemek ve o alanlara çıkartırken kene kovucu ilaçlarla hayvanları ilaçlamak gerekiyor. Bunları hem hayvanlara, hem o piknik alanına giderken çocuklara ve kendimize de uygulayabiliriz. Alerjik çocuklara özellikle dikkat etmek gerekir.
VÜCUDU KONTROL ETMEK
Yeşil bir alana gidildikten sonra dönüşte mutlaka vücudun özellikle çocukların vücudunun gözden geçirilmesi gerekir. Kene vücutta ne kadar az kalırsa ve o virüs varsa onunla entegre olma ihtimali o kadar azaltılmış olur.
CIMBIZLA YA DA İPLE ÇIKARMALI
Keneyi kusturmamak, çok tedirgin etmeden çıkartmak gerekiyor. Önce gözle muayene, kene görülürse bunu ya keskin olmayan bir cımbız ve penseyle çıkarmak veya iple çıkarmak veya bir sağlık kuruluşuna başvurmak önem taşıyor.
PAÇALARI ÇORABA SOKMAK
İlkel bir yöntem gibi görülüyor ama piknik alanlarına gidildiğinde mümkün olduğu kadar uzun giymek, paçaların çorap içine sokulması (Bakan bunu söylediğinde espiriyle karşılanmıştı ama) hakikaten etkili önlemler. Anadolu’da insanlar tarlada bu şekilde çalışıyor ve mantığı da bu. Daha çok yerden, otlardan bulaştığını, ağaçlardan çok fazla gelmediğini bildiğimiz için yerden yukarı doğru çıkmasını, vücudumuza çıkmasını zorlaştıracak önlemleri almak gerekiyor.
BU ÖNLEM YETMEZ
Piknik alanına giderken insanları uyarmak gerekir. Ben o kadar rahatlıkla piknik yapamıyorum, tedirgin oluyorum. Alınan herhangi bir önlemle tamamen ortadan kaldırılamayacağı için, belediye bana “Burası ilaçlanmış” dese bile çok gönül rahatlığıyla gidip orada oturmayı beceremem doğrusu