Picasso İstanbuldaya ilgi
Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrenci ve öğretim üyeleri Picasso sergisini gezdi.
Abone olAtatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrenci ve öğretim üyelerinden oluşan bir grup, Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi'ndeki ''Picasso İstanbul'da'' adlı sergiyi gezdi.
Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Selda Kulluk Yerdelen ve Resim Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Kavukçu'nun önderliğinde Erzurum'dan trenle İstanbul'a gelen ve fakültede resim, heykel, sahne sanatları ile grafik eğitimi alan yaklaşık 70 öğrenci, müze girişinde Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tosun Terzioğlu, Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Alkan ve Müze Müdürü Nazan Ölçer tarafından karşılandı.
Ellerinde, bir tarafında Picasso resimlerinin çıkartmaları, diğer tarafında da resim öğrencilerinin 37 saat süren tren yolculuğu sırasında yaptığı resimlerin bulunduğu sembolik tahta bavullar yer alan öğrenciler, sergideki Picasso eserlerini büyük bir ilgiyle izledi.
Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Selda Kulluk Yerdelen, AA
muhabirine yaptığı açıklamada, Erzurum'dan İstanbul'a
gerçekleştirdikleri ''Picasso yolculuğu''nu anlattı.
Yerdelen, serginin İstanbul'da açılmasının ardından öğrencilerin dekanlığına gelerek sergiyi görmek istediklerini söylediklerini, sınavların bitiminin ardından da bu yolculuğa çıktıklarını ifade etti.
''Buraya çok heyecanlı geldik. Trende de öğrencilerle Picasso'yu konuştuk. Sembolik tahta bavullar hazırladık. Öğrencilerimiz Picasso çalıştı'' diyen Yerdelen, sergiyi gezerken de çok etkilendiklerini kaydetti. Yerdelen, ''Picasso'nun kendi fırça darbelerini, elinden
çıkan heykelleri, hayatını ve sanatını bire bir burada görmek, yakından izlemek, öğrencilerimizin sanatsal görgü ve birikimleri için önemli tecrübe oldu. Buradan aldıklarını eserlerinde de yansıtacaklar'' dedi.
Resim Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Kavukçu da, kara kışa rağmen Picasso'yu görmek için yola çıktıklarını belirterek, ''Havaya rağmen hiçbir öğrenci geri adım atmadı. Picasso onlar için bir hayaldi. Kitap sayfalarındaydı Picasso. Picasso'ya ulaşmak, sergiye
gelmekle olacaktı. Bu inançla yola çıkıldı. Zorlu yolculuktu, 37 saat sürdü'' diye konuştu.
Tren yolculuğu sırasında öğrencilerin Anadolu'dan İstanbul'a göçü sembolize eden tahta bavullar hazırladıklarını anlatan Kavukçu, öğrencilerin kendi resimlerini de bu bavullara yaptıklarını söyledi.
-TRENLE EĞİTİM YOLCULUĞU-
Müze Müdürü Nazan Ölçer de, öğrencilerin sergiyi görmek için Erzurum'dan İstanbul'a zorlu bir yolculuğun ardından ulaşmalarının son derece heyecan verici olduğunu ifade ederek, ''Bu kadar uzun yolu karlı kış günü gelmeleri ve treni eğitim yolculuğu haline
dönüştürmeleri, bizi mutlu etti'' dedi.
Bu tür sergilerin ülkelerarası diyaloğa katkı sağladığına işaret eden Ölçer, ''Ama bu kendi ülkemiz içinde de önemli bir diyalog. Ne yazık ki, bu tür sergilerin pek çok yere gitme şansı yok. Sanat
eğitimi veren bir üniversitenin öğrencilerinin buraya gelebilmiş olmalarını, hocalarının gayretine ve onlara tanınan imkana borçluyuz. Bu sergiyi gördükten sonra biraz daha farklı bir bakışla sanat eğitimlerine, grafik eğitimlerine, görsel sanat eğitimlerine devam edecekler'' diye konuştu.
-ÖĞRENCİLERİN MUTLULUĞU-
Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü öğrencisi Oğuzhan Demir, uzun bir yolculuğun ardından buraya gelmenin mutluluk verici olduğunu dile getirerek, ''Picasso'nun bu resimleri yapması ve bizim bu resimleri görmemiz önemli. Biz bunun için Erzurum'dan geldik. Picasso'nun resimlerini göreceğimiz için de çok
heyecanlıyız'' dedi.
Hazırladığı tahta bavulu da gösteren Demir, bir yüzünde Picasso resmi bulunan bavula kendisinin de kaligrafik bir resim yaptığını anlattı. Meryem Ece Çağlar da, yolculuklarının uzun olduğu için yorucu geçtiğini ifade ederek, ''Picasso sergisine geldiğimiz için bu yorgunluk bize tatlı bir yorgunluk olarak geldi. Picasso'yu seviyoruz, onun için geldik'' dedi.